Головна  →  Новини  →  2 листопада 2017

Запрошуємо взяти участь в обговоренні питання перейменування Центральної районної бібліотеки імені Аркадія Гайдара для дітей

У зв’язку з чисельними зверненнями та пропозиціями громади Оболонського району м. Києва щодо перейменування Центральної районної бібліотеки імені Аркадія Гайдара для дітей (проспект Героїв Сталінграда, 51-Б), Комісія з питань найменувань Київської міської ради розглянула пропозицію щодо перейменування Центральної районної бібліотеки імені Аркадія Гайдара для дітей в Оболонському районі та доручила Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації організувати в установленому порядку громадське обговорення з цього питання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 24.10.2012 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен  (псевдонімів)  фізичних  осіб,  ювілейних  та  святкових дат, назв і дат історичних подій»,  вимог рішення Київської міської ради від 13.11.2013 № 432/9920 „Про затвердження Порядку найменування об'єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним  особам та  об'єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів)  фізичних  осіб, ювілейних  та  святкових  дат, назв та історичних подій у місті Києві”, рішення Комісії з питань найменувань Київської міської ради та з метою врахування  думки  громадськості

Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація виносить на громадське обговорення питання перейменування Центральної районної бібліотеки імені Аркадія Гайдара для дітей.

Обґрунтування пропозиції:

Ім’я Аркадія Гайдара було присвоєне бібліотеці ще за радянських часів, сьогодні втратило актуальність і не відповідає ідеї культурного закладу для дітей, а також вимогам сучасного життя.

Гайдар Аркадій Петрович (справжне прізвище - Голіков)- письменник і журналіст радянської доби, командир Червоної армії часів Громадянської війни, біографія якого містить доволі суперечливі сторінки. Якщо творчість зрілого письменника Аркадія Гайдара, має художню та духовну цінність, то діяльність юного (не було ще й 18 років) командира 58-го окремого полку Червоної армії Аркадія Гайдара була спрямована на придушення народних селянських повстань в Тамбові і Башкирії. У 1920-х роках Гайдар був начальником ЧК в Хакасії, де відзначився жорстоким поводженням з місцевими мешканцями-селянами, яких підозрював у зв’язках з бандитами. Біографи пов’язують його агресивну поведінку з  наслідками контузії, від якої він страждав все життя. Однак його методи роботи з населенням були неприйнятними навіть з точки зору його керівництва, що й призвело до зняття Аркадія Гайдара з посади в Хакасії, звільнення з лав Червоної армії, а у подальшому - навіть позбавлення його членства у партії.

Наразі, за поданням громадських активістів пропонується присвоїти бібліотеці ім’я Героїв Небесної Сотні, щоб увічнити та вшанувати пам’ять про трагічні події Революції Гідності.

Просимо вас висловити свою думку з даного питання!

Свої пропозиції та зауваження просимо подавати у письмовій або усній формі, надсилати електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, до Централізованої бібліотечної системи Оболонського району м. Києва за адресою: м. Київ, просп. Оболонський, 16,  тел. 419-84-11, контактна особа – Дорогих Вікторія Валеріївна, E-mail: [email protected] .

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації.

Запрошуємо усіх охочих взяти участь в обговоренні питання щодо перейменування Центральної районної бібліотеки імені Аркадія Гайдара для дітей (проспект Героїв Сталінграда,51-Б).

 

Перейти до спискуВерсiя для друку