Головна  →  Новини  →  22 листопада 2017

День ґудзика в бібліотеці імені Саші Чекаліна для дітей

Всесвітній день ґудзика, заснований американською організацією National Button Society, традиційно відзначають 16 листопада. Цього року працівники бібліотеки імені Саші Чекаліна для дітей не пройшли повз цю подію, адже цей, на перший погляд, такий звичний і простий для усіх предмет справді заслуговує на увагу.

Виявляється, що ґудзики винайшли ще в ХV ст., але широкого поширення вони отримали лише через три століття. Цікаво, що жінки спочатку абсолютно ігнорували такий корисний винахід і продовжували користуватися традиційними шпильками, а ґудзики прийшлися до смаку лише чоловікам. І тільки наприкінці XIX ст., коли до моди увійшли блузи, жакети та пальто ґудзики стали необхідним атрибутом одягу, без якого не можливо обійтися.

Ґудзик по-справжньому багатогранний, адже він слугував і оберегом, і візитною карткою, і прикрасою. Справді ґудзики довгий час використовували як захист, невипадково в російській мові слово звучить як «пуговица», маючи похідний від «пугать, пугач». Ґудзики багато чого могли розповісти про людину. Кількість гудзиків, їхня форма, зображені візерунки або знаки говорили про становище та статус власника. Ґудзик міг підказати, до якої професії належить людина: військовослужбовця, державного чиновника, вченого тощо. До речі, і до сьогодні ґудзики зберегли свої професійні відмінності, наприклад, моряки носять ґудзики з якорями, а лісники – з дубовими листочками.

Ось такий він – звичайний ґудзик! Про все це і не лише говорили в бібліотеці з читачами, для яких влаштували виставку-розповідь «Ґудзики чудові, різнокольорові», де представлено матеріал з історії ґудзика, його інновацій та розвитку. Пізнавально-ігровий мікс «Довкола ґудзика» відбувся для учнів 3-б класу школи №16, з якими не лише поділилися цікавинками з історії ґудзиків, а й погралися та навіть погадали на ґудзиках. Учні 3-а класу школи №16 стали активними учасниками години творчості «Фантазуй разом з ґудзиком», спробувавши свої творчі можливості у техніці ґудзикової мозаїки.

А для учнів школи-інтернату №5 для дітей з вадами зору було проведено літературно-творчий калейдоскоп «Таємниці ґудзикового моря». Дітки мали можливість дізнатися про історію ґудзиків, їхнє застосування, спробували на собі ґудзиковий масаж, погралися у гру «Оживи свій ґудзик», «Знайди пару». Почитали веселе оповідання Лесі Ворониної "Слон на ім'я Ґудзик" і навіть вивчили скоромовку, що і вам пропонуємо зробити: 

Ґудзик-пудзик розгойдався, 
із ниточки обірвався, 
упав на цибулю – 
набив собі гулю

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку