Головна  →  Новини  →  23 січня 2018

Академія громадської участі об’єднала держслужбовців та активістів столиці

Академія громадської участі об’єднала держслужбовців та активістів столиці

Забезпечення участі громадськості у процесі прийняття рішень, зокрема, громадян, неурядових організацій та громадськості в цілому, є ключовим елементом сталого врядування. Саме тому участь громадськості є важливим елементом будь-якого демократичного суспільства. Оскільки дуже часто рівень цієї участі знижується через брак довіри до демократичних інститутів, органи місцевої влади мають створювати найтісніший контакт з громадянами та підвищувати рівень громадської участі в управлінні місцевими справами.

З цією метою у місті Києві успішно пройшла пілотна Академія громадської участі, організована в рамках впровадження проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» та направлена на спільне навчання представників Київської міської влади та громадських організацій, що займаються питаннями розвитку територіальної громади міста Києва.

Взаємний обмін думками між публічними службовцями та неурядовими організаціям, що працюють над пріоритетними політиками та викликами сьогодення, зміцнення взаємної довіри і поваги, розширення можливостей долучитися до процесу вироблення та реалізації міської політики – це основа сталого інклюзивного діалогу між громадськими організаціями та Київською міською владою у процесі прийняття рішень.

Учасники проекту мали змогу під час Академічних консультацій зосередити свою увагу, серед іншого, на шляхах подолання бар’єрів у співпраці громадськості та органів влади Києва, ефективних механізмах комунікації та інформаційних стратегій, а також ранньому залученню НУО і громадськості в цілому до їх реалізації.

Як зазначила у своєму виступі директор Департаменту суспільних комунікацій Марина Хонда, зараз дуже багато ведеться розмов щодо участі громадськості у реалізації державних та міських проектів і рішень:

‒ Разом з тим, у багатьох випадках це залишається лише на рівні розмов, або не має того корисного результату, який створює міцну основу для співпраці влади і громади. Сподіваюся, що Академія стане новою платформою для спільних напрацювань, планів дій та дорожніх карт взаємодії між державними службовцями та представниками ГО.

Цю думку підтримав і керівник проекту Володимир Кебало, який наголосив, що досвід та напрацювання пілотного проекту в Україні дозволить продовжити навчання публічних службовців та представників ГО не тільки на національному та місцевому рівнях в Україні, а також і в інших державах-членах Ради Європи:

‒ Широке залучення громадськості на ранніх етапах реалізації міської політики, дозволить виробити корисні та фундаментальні основи розвитку столиці та інших міст із сталим результатом, а також врахувати під час їх реалізації інтереси і потреби всіх громадських груп, зокрема, жінок, чоловіків, молоді, людей похилого віку, людей з інвалідністю, представників меншин та інших.

На підтвердження основної ідеї проекту у присутності представників Офісу Ради Європи, урочисто підписано Меморандум про співробітництво між Департаментом суспільних комунікацій та представниками інститутів громадянського суспільства, мета якого ‒ об’єднання зусиль для запровадження інклюзивного діалогу в процесі прийняття рішень місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, з метою кращого адаптування інструментів громадської участі до місцевих потреб та специфіки. Всі зацікавлені можуть також долучитися до підписання Меморандуму за електронною поштою [email protected].

Отже Академія розпочала свою роботу. Далі ‒ спільні ідеї, корисні рішення та вдалі проекти.

Детальніше ‒ за посиланням.

dsk.kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку