Головна  →  Новини  →  10 липня 2018

Інформація про роботу ліфтового господарства Оболонського району: проблемні питання та шляхи їх вирішення

Для полегшення та прискорення пересування людей, вантажів по висоті сучасні багатоповерхові адміністративні та житлові будівлі, магазини, учбові заклади, лікарні та інші об’єкти обладнують засобами вершинного пересування.
Конструктивне виконання ліфтів різноманітне. По конструкції приводу розрізняють редукторні для швидкостей 1,4 м/с і без редукторні для швидкостей більшу 1,4 м/с. У редукторних ліфтах вихідний вал редуктора з’єднується с тяговим органом барабанного типу або з канатотяговим шківом. По розміщенню машинного приміщення ліфти розрізняються: на ліфти з машинним приміщенням та без машинного приміщення.

Виготовлення, монтаж,  експлуатація, технічне обслуговування та ремонт ліфтів регламентується Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів, затверджені наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 07 жовтня 2008 року.

Ліфт відноситься до інженерного обладнання та є одним із самих дорогих обладнань будинку.

На утриманні КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м.Києва» знаходиться 620 житлових будинків, з них 485 будинків обладнаних ліфтами, що складає 1934 ліфта, вантажопідйомністю від 320 кілограм до 1000 кілограм з швидкістю від 0,71 до 1,6 метрів в секунду. Машинні приміщення ліфтів розміщенні на технічному поверсі або на покрівлі в ліфтовій будці.

1321 ліфта відпрацювали свій граничний термін експлуатації 25 років та потребують проведення експертного обстеження, згідно вимог п. 9.6.1. Правил за висновками експертного обстеження проведення капітального ремонту або повної заміни.

За період 2014-2018 років було проведено повна заміна 35 ліфтів.

Згідно розпорядження Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації від 31.01.2018 № 40 «Про затвердження адресного переліку об’єктів для виконання робіт з капітального ремонту на 2018 рік» затверджено виконати капітальний ремонт, заміну та модернізацію ліфтів, а саме:

вул. Г.Дніпра, 9 (1під.);

просп. Г.Сталінграда, 13-А(3 під.);

вул. Кирилівська, 172 (4 під.);

вул. М.Тимошенка, 1-Г (1 під.);

вул. М.Тимошенка, 1-Є (1 під.);

просп. Мінський, 12 (п.1);

просп. Оболонський, 27-В (п.4).

Послугу з повного технічного обслуговування ліфтів в житлових будинках, які знаходяться на утриманні підприємства, надає спеціалізоване підприємство МП «Промкомплекс» у формі ТОВ, згідно укладеного договору від 23 квітня 2018 року № 32.

Проблемні питання які виникають при надання послуги:

І. Розкрадання ліфтового обладнання за останній період набрало катастрофічних масштабів, кожен день зловмисники виводять з ладу в середньому від 2 до 8 ліфтів, знімають котушки електрогальма, котушки електричних апаратів, реле тощо, трансформаторів, підвісних кабелів все обладнання, яке має в своїй складовій мідь, знімають в приямку ліфта буферні пружини, виготовленні з сталі , вагою від 10 до 20 кілограм.

Працівники поліції неодноразово затримували підозрюваних в розкраданні обладнання, керуюча компанія надавали всі довідки про нанесення збитків. Матеріали направлялись до прокуратури, але вилучені в підозрюваних зняті котушки електрогальма або вирізаний підвісний кабель не змогли переконати правоохоронців в тому, що ці особи скоїли даний злочин та відмовляли в арешті даних осіб. Після звільнення дані особи знову виходили на житлові будинки для розкрадання з почуттям безкарності.

З 2016 по 2018 роки було викрадено лiфтового обладнання з 2419 лiфтiв, на вiдновлення лiфтiв пiдприємство витратило 8 мiльйонiв 864 тисячi 470 грн. По рокам: 201б рiк - розкрадено 650 лiфтiв. Вiдновлено роботу лiфтiв на суму 3 млн 013 тис. 112 грн; 2017 piк - розкрадено 1318 лiфтiв. Вiдновлено робоry лiфтiв на суму 3 млн. 701 тис. 544 грн; 2018 piк - розкрадено 451 лiфт. Вiдновлено роботу лiфтiв на суму 2 млн. 150 тис. 50 грн. Збiльшення суми витрат на вiдновлення лiфтiв в 2018 poui зумовлено тим, що зловмисники знiмають з лiфтiв вci деталi, де був хоч один грам мiдi або сплавiв з нeї.

 

Аналіз за 18 місяців 2017-2018 року по житловим будинкам, де були викрадені котушки електрогальма лебідки ліфтів.


 

Проводиться робота з мешканцями житлових будинків з пропозицією (встановити охоронну систему в машинних приміщеннях ліфта), шляхом проведення загальних зборів мешканців будинків для збирання сто відсотків підписів на згоду, пояснюючи проблематику зупинки ліфта, розвішуються об’яви при вході в житловий будинок щодо сповіщення представників керуючої компанії, поліції, у разі виявлення незнайомих людей на верхніх поверхах біля машинного відділення.

ІІ. Зношеність ліфтів, які відпрацювали 25 років та більше і потребують повної заміни. Ремонт таких ліфтів вимагає великих затрат, так як заводи перестали випускати таке обладнання та комплектуючі.

Перевести заміну старих електромеханічні апаратів на новітню базу на мікропроцесорній основі потребує узгодження з заводом виробником, більшість ліфтів виготовили в Білорусі, Росії, що не є реальним так як визначений граничний термін експлуатації і пропозиція заводів є виконання повної заміни ліфтів.

 
За інформацією КП «Керуюча компанія з обслуговування
житлового фонду Оболонського району м. Києва»
Перейти до спискуВерсiя для друку