Головна  →  Новини  →  16 липня 2018

Столична Програма фінансово-кредитної підтримки підприємців може стати ще доступнішою

У новій редакції розробники Програми фінансово-кредитної підтримки підприємців в місті Києві пропонують внести зміни, що сприятимуть підвищенню ефективності її реалізації. Про це повідомили у Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА.

Проект рішення Київської міської ради «Про внесення змін до Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.09.2017 № 46/3053» із запропонованими змінами оприлюднено на єдиному веб-порталі територіальної громади м. Києва.

«У процесі реалізації Програми ми виявили стримуючі фактори, що заважають доступу підприємців до кредитного ресурсу на розвиток власної справи. Наприклад, мова іде про бізнес, виробничі потужності якого часткового знаходяться у Київській області. Проте податки сплачуються до бюджету міста Києва. До нас регулярно звертаються такі підприємці. Але ми відмовляємо, адже за діючими умовами Програми скористатись фінансовою підтримкою міської влади можуть лише розміщені в столиці підприємства. Отже є необхідність розширення кола позичальників», – зазначає директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Андрій Мельничук.

Також стримуючими факторами у Департаменті називають мінімальний строк надання ФКП: наразі він становить 2 роки; мінімальний перелік цільового призначення кредитів, механізм ведення Реєстрів погодження позичальників тощо.

Таким чином, розробники проекту рішення щодо внесення змін до Положення, пропонують передбачити у новій редакції можливість доступу до фінансово-кредитної підтримки суб’єктів господарювання, що зареєстровані у місті Києві, виробничі потужності яких частково або повністю розміщені на території міста Києва або Київській області та які підпадають під визначення суб’єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України; збільшення максимального строку надання ФКП до 72 місяців; збільшення переліку цільового призначення кредитів, у рамках напрямів основної діяльності позичальника відповідно КВЕД 2010, а саме: впровадження енергозберігаючих проектів та проектів спрямованих на зменшення енергозатрат; впровадження «зелених технологій» виробництва; зміна термінів надання банком партнером Реєстрів погодження позичальників, як можуть претендувати на ФКП; приведення Реєстру погодження позичальників, які можуть претендувати на ФКП та Реєстру позичальників на надання ФКП у відповідність до запропонованих змін; збільшення видів економічної діяльності ДК 009:2010, які відносяться до основних напрямів діяльності позичальника.

«Пропоновані зміни дадуть можливість удосконалити механізм надання фінансово-кредитної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва в місті Києві», – переконаний очільник профільного Департаменту КМДА Андрій Мельничук.

Пропозиції та зауваження до проекту від юридичних та фізичних осіб, їх об’єднань, відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», приймаються у письмовому та електронному вигляді до 27 липня 2018 року.

 

kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку