Головна  →  Новини  →  24 липня 2018

Київська місцева прокуратура № 5 прозвітувала щодо результатів діяльності у І півріччі 2018 року

Київською місцевою прокуратурою № 5 в межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», упродовж 6 місяців 2018 року вживались організаційно-практичні заходи щодо забезпечення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності, реального усунення порушень законів, захисту інтересів громадян та держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди.

На виконання вимог статті 25 Закону України «Про прокуратуру» з метою координації діяльності правоохоронних органів упродовж поточного періоду 2018 року в Київській місцевій прокуратурі № 5 проведено спільну нараду за участі Оболонського УП ГУНП у м. Києві та СУ ФР ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві щодо проблемних питань, які виникають під час забезпечення додержання конституційних прав громадян при здійсненні обшуків, оглядів, вжитті заходів забезпечення кримінального провадження та заходів державного контролю (нагляду) під час досудового розслідування, а також 2 спільних семінари за участі прокурорів місцевої прокуратури та слідчих СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві.

Крім того, 14.06.2018 під головуванням керівника Київської місцевої прокуратури № 5 проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів про стан протидії злочинності та корупції у районі.

Стан злочинності

Згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – Реєстр) злочинність на території Оболонського району м. Києва за 6 місяців 2018 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, характеризується наступним чином.

Усього, за 6 місяців 2018 року спостерігається незначне зменшення кількості кримінальних правопорушень, проте рівень злочинності в районі залишається досить високим.

 Структура злочинності

 Кількість облікованих тяжких і особливо тяжких злочинів залишається на рівні минулого року (1032 проти 1030 минулого року). Натомість, при такій динаміці, досить великою залишається кількість зареєстрованих умисних вбивств (6 упродовж І півріччя 2018 року проти 10 упродовж І півріччя 2017 року); на 71 % більше зареєстровано навмисних тяжких тілесних ушкоджень (12 проти 7 торік), у т.ч. 0 – зі смертельним наслідком.

Приблизно на 20 % зменшилася кількість злочинів проти власності, ут.ч. на 24 % – крадіжок (з 2084 у І півріччі 2017 року до 1586 у І півріччі 2018 року), з них, на 14 % – квартирних крадіжок (з 304 упродовж 6 місяців 2017 року до 260 упродовж 6 місяців 2018 року); на 42 % - розбоїв (з 33 за 6 місяців 2017 року до 19 за 6 місяців 2018 року); на 37 % – пограбувань (з 198 у 2017 році до 125 у 2018 році); на 48 % – шахрайств (з 401 за 6 місяців  2017 року до 209 за 6 місяців 2018 року).

Разом з тим, більше зареєстровано злочинів проти громадського порядку та моральності, у т.ч. на 33 % більше зареєстровано фактів хуліганства (20 за 6 місяців 2018 року проти 15 за 6 місяців 2017 року).

На 37 % більше зареєстровано злочинів у сфері незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами (26 за І півріччя 2018 року проти 19 за І півріччя 2017 року).

На 31 % менше скоєно незаконних заволодінь транспортними засобами (46 у 2018 році до 67 у 2017 році).

Кількість злочинів, пов’язаних з порушення правил дорожнього руху, у т. ч. ДТП зі смертельними наслідками залишається на рівні минулого року.

Одними з причин зростання деяких видів кримінальних правопорушень є недостатня профілактична робота органів поліції, неналежний рівень обміну здобутої інформації між підрозділами поліції під час і після проведення оперативних заходів, недостатня взаємодія з органами самоврядування, низька профілактична і оперативна робота з раніше засудженими громадянами та схильними до вчинення злочинів.

 Такий стан справ можна пояснити недоукомплектованістю СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві, значною плинністю кадрів (у т.ч. кваліфікованих, з великим досвідом роботи). Це призвело до значного збільшення навантаження як на слідчих, так і на процесуальних керівників (у середньому понад 400 кримінальних проваджень).

Кримінально-карана корупція

Позитивними є напрацювання щодо виявлення злочинів з корупційними зв’язками.

Зокрема, упродовж І півріччя 2018 року викрито, задокументовано та скеровано до суду 3 обвинувальних акти (проти 1 за аналогічний період минулого року) відносно 4 осіб щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з одержанням неправомірної вигоди, у тому числі такими суб’єктами як – депутати місцевих рад, голови сільських рад, державні службовці категорії «Б», наділені функціями контролю.

За результатами судового розгляду вказаних обвинувальних актів на даний час вже отримано 2 вироки. Судовий розгляд решти обвинувальних актів триває, що пов’язано зі складністю процесу.

       Стан прокурорського нагляду за додержанням законів правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення

В органах Національної поліції

Оболонським УП ГУНП у м. Києві упродовж 3 місяців 2018 року розпочато 5529 кримінальних проваджень, процесуальне керівництво у яких здійснювалося прокурорами місцевої прокуратури. Окрім цього, продовжувалося розслідування 16332 кримінальних проваджень, які перебували у залишку на початок звітного періоду, тобто на початок 2018 року.

Досудове розслідування закінчено у 3347 кримінальних провадженнях, з яких до суду направлено 399 обвинувальних актів, що на 9,5 % більше, ніж за аналогічний період 2017 року (361).

У структурі спрямованих на розгляд суду проваджень(обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності) переважають провадження, у яких складено обвинувальний акт – 399 або 96,8 %.

З клопотаннями про застосування примусових заходів медичного характеру до суду скеровано 3 кримінальних провадження, або 0,7 %.

З клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності спрямовано 10 проваджень, або 2,4 %.

Із внесених до Реєстру закрито 2935 кримінальних провадження.

До судів подано 112 клопотань про застосування запобіжного заходу. Питома вага задоволених клопотань про застосування запобіжних заходів у кримінальних провадженнях по району становить 83 % (задоволено – 93, відмовлено з обранням іншого запобіжного заходу – 19).

У структурі клопотань про застосування запобіжних заходів переважну більшість становлять подані клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – 68 або 61 %.

Із числа поданих клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою судом задоволено 50 клопотань або 74 %. У інших випадках обрано більш м’який запобіжний захід, а саме – домашній арешт або особисте зобов’язання.

Такий запобіжний захід як особисте зобов’язання застосовано у 9 випадках або у 8 %.

Разом з тим, показник заявлення клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту становить 35 або 31 %.

Прокурорами, в порядку ч. 6 ст. 36 КПК України, скасовано 225 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, що на 12 % більше, ніж за аналогічний період 2017 року (199).

Крім того, скоординованими зусиллями у взаємодії з іншими правоохоронними органами та завдяки належному процесуальному керівництву місцевих прокурорів здобуто певні позитивні результати у розслідуванні актуальних та резонансних злочинів.

У взаємодії з СБУ вдалось перекрити стійкий канал постачання зброї до столиці України із зони проведення АТО. Загалом вилучено з незаконного обігу близько 90 одиниць вогнепальної зброї та понад 3 000 одиниць боєприпасів до неї.

Також, прокурорами місцевої прокуратури скеровано до суду кримінальне провадження відносно 3 осіб за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 2 ст. 309, ч. 1 ст. 317 КК України, за фактами зберігання та збуту на території Оболонського району міста Києва особливо небезпечних наркотичних засобів за попередньою змовою групою осіб, а також надання приміщення для вживання наркотичних засобів.     

Під час розслідування вказаних категорій кримінальних проваджень процесуальними керівниками місцевої прокуратури винесено понад 25 постанов про проведення контролю за вчиненням злочину, підготовано понад 40 клопотань до Апеляційного суду м. Києва про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, виконання яких належним чином супроводжувалося оперативними підрозділами, та за результатами проведення яких були здобуті належні та допустимі докази. У подальшому, матеріали зазначених НСРД розсекречено та використано як докази у кримінальних провадженнях з метою доведення винуватості осіб у вчиненні інкримінованих їм кримінальних порушень в суді.

Також, до суду скеровано 6 кримінальних проваджень у бюджетній сфері, зокрема, серед яких за фактами підробки та використання підроблених документів з метою отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг; заволодіння грошовими коштами, які належать державі та отримання допомоги по безробіттю шляхом обману (зловживання довірою).

В органах Державної фіскальної служби

СУ ФР ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві упродовж  6 місяців 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 50 заяв і повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень.

За наслідками досудового розслідування упродовж поточного періоду  2018 року закінчено 36 кримінальних проваджень, з яких 9 – скеровано до суду з обвинувальним актом, 6 – з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності, по 21 – прийнято рішення про закриття.

На даний час у залишку перебуває 37 кримінальних проваджень. 

Значно активізовано роботу місцевої прокуратури, спрямованої на виявлення та розкриття кримінальних правопорушень, вчинених у складі організованих злочинних груп.

Так, Київською місцевою прокуратурою № 5 спільно з процесуальними керівниками відділу прокуратури міста Києва скеровано до суду 2 обвинувальних акти відносно організаторів та виконавців злочинної схеми ухилення від сплати податків, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 205, 209, 212 КК України.

Завдяки належному процесуальному керівництву до суду скеровано  2 обвинувальних акти за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Разом з тим, на даний час 1 особі повідомлено про підозру за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України за фактом ухилення від сплати податків на суму 3 млн. 450 тис. грн.Крім того, місцевою прокуратурою забезпечено повне відшкодування збитку службовими особами ДП «Завод «Генератор» у сумі 2,5 млн. грн. внаслідок ухилення останніх від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Також, забезпечено повне відшкодування збитку службовими особами ТОВ «Чистий Світ – ФМ» у сумі 612 тис. грн. внаслідок ухилення останніх від сплати податку на доходи фізичних осіб.

Скасовано 7незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень.

У кримінальних провадженнях надано 31 письмову вказівку.

Не допущено випадків закриття кримінальних проваджень стосовно підозрюваного, а також винесення виправдувальних вироків.Представництво інтересів громадянина та держави в суді

Упродовж 6 місяців 2018 року Київською місцевою прокуратурою № 5 пред’явлено 10 позовних заяв на загальну суму близько 235 млн. грн., які на даний час перебувають на розгляді в судах.

Так, місцевою прокуратурою, за результатами вивчення матеріалів кримінальних проваджень до Господарського суду м. Києва подано позовну заяву в інтересах держави в особі Київської міської ради  до ПП «Продмарт» про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки загальною площею 20,94 га по вул. Лісозахисній, 17, в Оболонському районі м. Києва, нормативно-грошова оцінка якої складає 234 508 353,10 грн.

Разом з тим, за матеріалами кримінального провадження, до Господарського суду м. Києва 14.03.2018 подано позовну заяву в інтересах держави до ТОВ «Фенікс» про повернення земельної ділянки площею 0,6300 га, по вулиці Сім’ї Шовкоплясів, 9, в Оболонському районі м. Києва, нормативно-грошова оцінка якої складає 4 945 626 грн.

У порядку адміністративного судочинства упродовж поточного періоду 2018 року Київською місцевою прокуратурою № 5 до Окружного адміністративного суду м. Києва подано 7 позовних заяв про стягнення з суб’єктів господарювання коштів за проїзд автомобільними дорогами загального користування великоваговими транспортними засобами на загальну суму майже 752 тис. грн.

Розгляд звернень та особистий прийом громадян

Упродовж 6 місяців 2018 року до Київської місцевої прокуратури № 5 надійшло 911 звернень.

Вирішено по суті 520 звернень (57 % від розглянутих звернень). За належністю в інші відомства скеровано 380 звернень (42 % від розглянутих).

Переважну більшість (82 % від вирішених звернень) становлять звернення з питань досудового розслідування (425). Основними причинами надходження до місцевої прокуратури такої великої кількості звернень з вказаних питань є незгода громадян з прийнятими слідчими СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві рішеннями за їх зверненнями чи клопотаннями, прийнятими рішеннями у кримінальних провадженнях.

З питань представництва інтересів громадянина та держави в суді вирішено 2 звернення (0,4 % від вирішених).

Про порушення прав дітей вирішено 4 звернення, що становить 0,8 % від загальної кількості вирішених звернень.

На особистому прийомі прийнято 365 звернень.

Зменшення кількості звернень, поданих на особистому прийомі, пов’язано з тим, що працівниками місцевої прокуратури надаються ґрунтовні роз’яснення щодо органів, компетентних вирішувати ті чи інші питання. Таким чином, спостерігається позитивна тенденція зменшення фактів надходження до прокуратури району звернень, поставлені питання в яких відносяться до компетенції інших державних та контролюючих органів.

На 54 % зменшилася кількість звернень, що повернуті заявникам, оскільки громадянами при подачі звернень дотримуються вимоги вказаного Закону України «Про звернення громадян».

Реалізація принципу гласності

Загальна кількість виступів у ЗМІ становить 61.

З них 3 виступи здійсненоу друкованих ЗМІ, 13 – в інформаційних агентствах, 44 – в мережі Інтернет.

Інформація з актуальних та проблемних тем публікується на офіційному сайті прокуратури міста Києва та у соціальних мережах – Facebook, Twitter та Youtube.

Забезпечується оперативне реагування на повідомлення у засобах масової інформації про можливі порушення законності. Матеріали інформаційного моніторингу стають підставами для вжиття заходів прокурорського реагування. Окремо відстежуються та узагальнюються публікації негативного змісту щодо діяльності правоохоронних органів з метою роз’яснення позиції прокуратури, реагування на перекручені і недостовірні відомості.

За інформацією першого заступника керівника

Київської місцевої прокуратури № 5 Голуба В.Є.  

 

Перейти до спискуВерсiя для друку