Головна  →  Новини  →  14 серпня 2018

Інформація про надання житлових субсидій мешканцям Оболонського району м. Києва за новим порядком

З 1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій, яка, перш за все, є соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі, хто справді потребує субсидії – її отримали. При цьому вводяться такі механізми, при яких більш заможні люди не зможуть отримувати субсидію за кошти всіх платників податків.

Якщо раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні та окремо розраховували її розмір на літній та зимовий період, то тепер це відбуватиметься двічі на рік – у травні та жовтні.

Переважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, субсидія буде перепризначена в автоматичному режимі без необхідності звертатися до органів соціального захисту. Загалом це приблизно 80% субсидіантів.

Натомість у зв’язку з введенням нових правил близько 15% громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії. Отже, повторно - Заяву та Декларацію - потрібно подати:

  • орендарям житла;
  • внутрішньо переміщеним особам;
  • сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;
  • сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;
  • сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року;
  • сім’ям, які станом на травень 2018 року мають понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги та не погасили її до червня 2018 року.

Через програму житлових субсидій держава компенсує сім’ям витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання послуг, що перевищують обсяг обов’язкового платежу.

Сьогодні обов’язкова частка плати за житлово-комунальні послуги визначається для всіх категорій домогосподарств за єдиною формулою і залежить лише від доходу сім’ї. «Чим більші доходи сім’ї, тим більший відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Наприклад: сім’я з 2 осіб має дохід 7446 грн. Дохід на 1 члена сім’ї складає 3723 грн.

Розрахунок: 3723:1700:2*15= 16,42

1700 – межа малозабезпеченості

2 - базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії - два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць

15 - базова  норма плати за житлово-комунальні послуги - 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

В результаті ми отримали обов’язковий відсоток платежу – 16.42%.

Тобто сім’я, виходячи із свого доходу може сплачувати за комунальні послуги 16.42 % від загального доходу сім’ї. 7446*16.42%=1222.63

Тобто 1222.63 грн – це та сума, яку сім’я сплачує за комунальні послуги у межах норм споживання. Якщо нарахування за комунальні платежі у межах норм споживання перевищують цю суму, то різниця це і є субсидія.

Якщо нарахування за комунальні платежі у межах норм споживання менші за цю суму, то субсидія «0».

Так на сьогодні:

- субсидії призначаються на підставі лише двох документів – заяви та декларації про майновий стан (скасовується необхідність надання довідок про доходи). Відомості про розмір доходів і пенсій управління соціального захисту отримує від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду, фонду соціального страхування, вищих навчальних закладів;

- субсидії надаються з місяця звернення до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується:

на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;

на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону, але не більше ніж до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

Для внутрішньо переміщених осіб житлова субсидія призначається за рішенням комісії з місяця звернення до кінця опалювального (неопалювального) сезону.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з отриманих особами доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб.

Субсидія призначається на основі середньомісячного сукупного доходу сім’ї за два квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Під час призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за третій-четвертий квартали попереднього року.

Розрахунок субсидії на опалювальний сезон у жовтні здійснюється на  підставі доходів за  перший-другий квартали поточного року.

Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива). Для цього структурні підрозділи з питань соціального захисту населення збирають необхідну інформацію без звернення громадян, і протягом десяти днів після отримання зазначеної інформації приймають рішення про призначення (непризначення) субсидії та інформують про прийняте рішення громадян. У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 340 грн), субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу.

Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (у тому числі до винесення рішення судом), субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Таким чином, одразу ж після набуття чинності постанови управлінням було надіслано 5 тисяч 306 отримувачам субсидії повідомлення про зміни щодо порядку продовження субсидії на новий період, а саме це ті сім’ї, яким субсидія на наступний період може бути призначена лише після подання нових заяви та декларації.

           

Довідкова інформація

1. Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні.

В окремих випадках, на підставі рішення комісії субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору оренди житла.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані, але фактично проживають у ньому без укладення договору оренди у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.    

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Куди і як подаються документи

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою, або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису.

- спрощена заява;

- спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні

- Договір найму (оренди) житла, за наявності.

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення.

 

3. Зміни в декларуванні

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Отже, в новій декларації необхідно задекларувати членів сім’ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу, які не зареєстровані - це дружина або чоловік, або батьки неповнолітніх дітей.

 

4. В яких випадках субсидія НЕ призначається

Житлова субсидія не призначається, якщо:

1) Загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв.метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуальних будинків;

2) Будь-хто із складу домогосподарства або членів сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, із дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда). Транспортні засоби отримані через органи соціального захисту населення не враховуються.

3)  У складі домогосподарства, або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, в яких взагалі відсутні доходи, або вони отримували дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили єдиного соціального внеску у розмірі не меншому ніж мінімальний;

4) Будь хто із складу домогосподарства або членів сім’ї особи із складу домогосподарства здійснив купівлю, або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб, будівельні матеріали, або оплатив будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень.

5) Структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність у домогосподарства простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, або заборгованості по сплаті обов’язкового платежу, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян (340 грн.).

Також житлову субсидію за рішенням комісії не може бути призначено у разі, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства відсутні доходи і такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду , за якій враховуються доходи. До цього періоду не включаються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджується відповідними документами.

 

У районі створена та працює комісія з питань призначення субсидій та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, які не можуть отримати субсидію на загальних підставах.

З початку року за рішенням комісії призначено субсидію 1 тис. 882 домогосподарствам.

Основні причини, які потребують розгляду комісією:

1)    надання субсидії на фактично проживаючих осіб;

2)    непрацюючі особи, які не мають взагалі доходів, мають доходи менші від мінімального розміру, або не сплатили єдиний соціальний внесок.

Для непрацюючих осіб Комісія може прийняти позитивне рішення лише у разі, коли такі особи:

- перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком (довідкою) лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

- на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії  (сьогодні це 819 грн).

Органи соціального захисту ведуть облік таких громадян і щомісячно, під час дії субсидії, перевіряють через органи Пенсійного фонду сплату єдиного соціального внеску. Якщо громадянин не сплатив соціального внеску за будь-який місяць протягом дії субсидії, то рішення Комісії скасовується.

Щомісяця до управління надходить близько 600 таких звернень. Для прийняття рішення проводиться обов’язково акт обстеження умов проживання сім’ї, на підставі якого Комісія приймає рішення. Якщо заявник не дає згоди на проведення цього акту – то призначення субсидії неможливе.

З початком неопалювального сезону (з травня) та введенням в дію нового порядку призначення субсидій без звернення громадян перепризначено субсидію 15157 домогосподарствам. Відмовлено з різних причин в призначенні на новий період 5417 домогосподарствам. Підлягають поданню нових заяви та декларації понад 10000 домогосподарств, у тому числі для розгляду Комісії 5306 домогосподарств.

Прийом громадян із питань оформлення субсидії проводиться в управлінні праці та соціального захисту населення за адресою вул. Озерна, 18-а, каб. 137

Заву та декларацію можна надіслати поштою, або в електронному вигляді і вона буде опрацьована точно так, як і заяви, що подаються особисто.

Для громадян з обмеженими фізичним можливостями, які за станом здоров’я або з інших причин не можуть особисто звернутись до органів соціального захисту населення житлова субсидія оформляється за допомогою соціальних працівників, які їх обслуговують.

Щоденно працює 2 телефонні «Гарячі лінії» за тел. 467-98-58, 467-98-70 з питань інформування населення щодо порядку призначення житлових субсидій.

Щоденно на гарячу лінію надходить понад 400 дзвінків.

 

За інформацією управління праці та соціального захисту населення

Перейти до спискуВерсiя для друку