Головна  →  Новини  →  17 серпня 2018

29 серпня на Михайлівській площі відкриють оновлену Стіну пам’яті воїнам, які загинули на сході України

29 серпня на Михайлівській площі урочисто відкриється оновлена Стіна пам’яті воїнам, які загинули на сході України під час збройної російської агресії. Про це розповіли сьогодні на прес-конференції у столичній мерії організатори події.

Як наголосила голова правління ГО «Спілка матерів Воїнів загиблих в АТО», мати загиблого воїна Наталія Харченко, під час урочистостей також буде оголошено про підписання петиції щодо узаконення 29 серпня Днем пам’яті загиблих захисників України (за весь період утвердження української державності). Вона закликала усіх небайдужих киян і мешканців інших регіонів підтримати своїми голосами таку ініціативу.

За словами засновника БО «Благодійний фонд патріотичної молоді «Купол» Віктора Дектярьова, меморіал розташовано на зовнішньому мурі Михайлівського Золотоверхого монастиря (праворуч від центрального входу на його територію) вздовж вулиці Трьохсвятительської. На Стіні пам’яті розміщено фотографії та біографії близько 3-х тисяч загиблих військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, працівників МВС та Нацполіції, добровольців, бійців «Азова», які загинули на Донбасі.

Як повідомив активіст громадської організації «Сармат» Ігор Гевко, на Михайлівській площі можна буде ознайомитись із експозицією артефактів, вивезених з місць бойових дій Іловайського котла «Коридор Пам’яті» та побачити виставку фотографів – учасників Іловайських подій. Урочистості розпочнуться об 11:00 хвилиною мовчання за загиблими в Іловайській битві та чотирьохлітній російсько-українській війні. Пройде Почесна варта від Національної гвардії України і Міністерства збройних сил, відбудеться покладання квітів і запалювання поминальних свічок.

За інформацією співкоординатора проекту «Стіна Пам’яті» Романа Федчука, о 12:00 відбудеться Всеукраїнська панахида за участю Святійшого Патріарха Філарета, яка одночасно триватиме майже в усій країні.

О 13:00 заплановано відкриття електронного терміналу «Книга пам’яті», що буде розташований на початку меморіалу. За словами члена правління ГО «Спілка матерів Воїнів загиблих в АТО» Нелі Горай, на облаштування цього терміналу збирали кошти всі небайдужі пересічні громадяни – від 2 до 26 тисяч грн. Останню суму перерахувала мешканка Західної України, якій ці кошти були надані як матері загиблого у війні сина.

Наостанок секретар ГС «Асоціація ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих (померлих) та інвалідів війни» Ілля Кравченко закликав киян тепло зустріти 24 серпня велику кількість воїнів російсько-української війни та членів родин загиблих захисників держави, які приїдуть до столиці з різних областей України для участі у пам’ятних подіях.

kyivcity.gov.ua

 
 
Перейти до спискуВерсiя для друку