Головна  →  Новини  →  20 вересня 2018

Столичних школярів навчать розподіляти відходи

Школа № 232 на Оболоні переходить на роздільне сортування сміття у рамках проекту «Kyiv School Recycling». Це другий загальноосвітній заклад столиці, де учнів привчатимуть до свідомого розподілу відходів. Перший був на Солом’янці.

Організатори проекту запевняють, що завдяки сортуванню сміття школи зможуть заробляти гроші. Компанії, які вивозять вторинну сировину, мають компенсувати гроші за отримані відходи. Завдяки проекту школи можуть заробляти гроші, потурбуватись про навколишнє середовище та змінити становлення дітей до екології.

Школу обладнали 9 локаціями для збору сміття. На кожній локації три окремі баки – для пластика/металу, скла та паперу. Школярів зібрали у актовій залі та пояснили, чому потрібно сміття сортувати.

Людмила Костенко,  співорганізатор проекту «KyivSchool Recycling», почесний президент ГО «Центр розвитку міста Києва», депутат Київради, розповідає:

Вважаю, що це європейський досвід, який нарешті повинен прийти до України. Я люблю починати з дітей, адже якщо ти надихаєш дітей, ти надихаєш майбутнє. Як тільки діти отримають перші результати, перші кошти, які вони зможуть витратити на книги та екскурсії, вони почнуть на сміття дивитися по іншому. Вони будуть бачити, що це ресурс. Ресурс, який приносить гроші.

Людмила Костенко зізнається, що вдома поки що сміття не сортує.

Може, після сьогодні почну сортувати, - сміється пані Людмила.

Сергій Волков, голова ГО «Друге життя», заступник директора «Київміськвторресурс», зазначає:

Мета нашого проекту – запровадити роздільне збирання сміття у школах. У найближчий час планується запустити цей проект ще у 10 школах.  Також учні зможуть приносити відходи з дому. Коли накопичиться понад 3-4 кг, то повинна приїхати машина від компанії, з якою укладено договір, зважити відходи та відповідно до акта прийому перерахувати кошти школі за кожний кілограм.

Організатори повідомляють, що за місяць одна школа може заробити понад 3 тисячі грн на роздільному зборі сміття.

Анастасія, учениця 10 класу, розповіла, що дуже підтримує даний проект. Дівчина з родиною вже давно сортують вдома сміття і наприклад, папір носять у пункти переробки.

Ідея начебто непогана, але в мене виникло питання, як вирішуватиметься з учнями молодших класів. Адже контейнери для окремого збору сміття встановлюють лише в коридорах, а не в класах. Якщо першачки з класу виходять лише парами з вчителем, то щоб викидати кожний папірець чи пляшку з випитого соку, навряд чи вчитель їх виводитиме для цього в коридор. А якщо діти викидатимуть все сміття в одне відро в класі, то чи не повинен буде черговий по класу самотужки сортувати його в місці роздільного збору? Мені як мамі така ідея зовсім не до вподоби.

Також виникає питання, чи не побачать українці, які готові сортувати своє сміття, що все воно скидається в один кузов?

 

vechirniykiev.com.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку