Головна  →  Новини  →  24 вересня 2018

Захист прав дітей. Додаткові платежі у навчальних закладах

У частині другій статті 78 Закону України “Про освіту” встановлено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Цими іншими джерелами фінансування можуть бути спонсорські кошти батьків, які роблять це з доброї волі. Скажімо, якщо побачив оголошення у школі чи на сайті навчального закладу про те, що потрібні кошти на певні потреби, і вирішив перерахувати пожертву. Система, коли батьки приходять на збори і їм виставляють рахунок від 100 до 1000 грн, діяти не може.

Ще раз заважте, батьки здають гроші на потреби школи виключно добровільно!

Якщо ж школа все-таки звертається до батьків за фінансовою допомогою, то спочатку батьки мають дізнатися, скільки бюджетних коштів на школу виділено, куди вони пішли, і на що конкретно ще не вистачає.

Відповідно до Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” сфера освіти може належати до сфери благодійної діяльності. Стаття 6 даного Закону визначає, що благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

Договір про благодійну пожертву грошових цінностей не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

Якщо у школі під примусом вимагають так звані добровільні внески, батькам слід об’єднатися, звернутися до місцевої влади, а якщо і це не подіє – до прокуратури міста з відповідною заявою, де слід вказати усі обставини справи.

Звинувачувати у шкільній корупції одну сторону як мінімум несправедливо: якщо збирання грошей на “ремонт і штори” – зазвичай ініціатива адміністрації школи, то подарунки і конверти “з вдячністю” вчителям на всі свята у році – звичка та ініціатива самих батьків.

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України “Я МАЮ ПРАВО!”. Тут Вам не тільки нададуть інформацію щодо захисту порушених прав, але й допоможуть в отриманні послуг безкоштовного адвоката в суді.

 

Начальник Головного територіального управління
юстиції у місті Києві Станіслав Куценко 
Перейти до спискуВерсiя для друку