Головна  →  Новини  →  17 жовтня 2018

Інформація про умови призначення допомоги при народженні дитини

Допомога при народженні дитини призначається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Умови призначення та виплати допомоги, а також документи визначаються Порядком призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751.

Станом на 01.10.2018 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебувають та отримують допомогу при народженні дитини 8487 сімей, з них 397, які мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 № 509.

Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень за місяць народження дитини, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами (860 гривень щомісячно).

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Допомога при народженні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини.

Для призначення допомоги при народженні дитини органу соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, подаються:

- заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу).

Державна допомога сім'ям з дітьми виплачується щомісяця за вибором заявника через Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта" за місцем його проживання або через уповноважені банки, визначені в установленому законодавством порядку.

Опікуни подають, крім зазначених документів, копію рішення про встановлення опіки.

Жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами України, подають видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Документи подаються особою, яка претендує на призначення допомоги, особисто.

Також заява може бути подана в електронній формі з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням електронного цифрового підпису. В такому разі факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом. Щоденно управління отримує близько10-15 заяв, які подані в електронній формі.

Починаючи з серпня 2018 року також заяву можна надати через центр надання адміністративних послуг.

Кошти виділені державою батькам на новонароджену дитину є цільовими, тому їх використання підлягає контролю.

Оболонський районний в місті Києві центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в межах повноважень проводить роботу з сім’ями, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини. Фахівцями із соціальної роботи складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України від 28.04.2004 № 95 перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини, де вказуються умови, які створені для виховання та розвитку дитини, перевіряється наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, наявність засобів гігієни, ліжка тощо.

Працівники Оболонського районного в місті Києві центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відвідуючи сім’ї в переважній більшості, не виявляють фактів нецільового використання коштів. Та є випадки, коли батьки ведуть асоціальний спосіб життя, мають шкідливі звички, не забезпечують дитину всім необхідним. Тому сім’я ставиться на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, з нею проводиться відповідна соціальна робота фахівцями центру. В ході здійснення обстеження спеціалісти центру надають соціальні послуги, а також консультації, проводять бесіди з батьками.

Контроль за цільовим використанням коштів державних допомог дає можливість на ранньому етапі виявити сім’ї, які потребують контролю та допомоги. В разі встановлення фактів нецільового використання коштів виплата державної соціальної допомоги припиняється. Виплата допомоги припиняється вразі:

- позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

- відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

- нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

- відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

- тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;

- перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду, смерті дитини, смерті отримувача допомоги, виникнення інших обставин.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли такі обставини, за рішенням управління соціального захисту населення, яке призначило допомогу при народженні дитини.

Одночасно управління соціального захисту населення повідомляє про те, що ця допомога може бути поновлена, якщо заявниця звернеться з письмовою заявою про поновлення виплати до управління не пізніше шести місяців з дня припинення виплати допомоги.

Щомісячно працівниками центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється від 50 до 120 перевірок цільового використанням державної допомоги.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» кожна мама (інший законний представник новонародженої дитини), яка виписується з пологового будинку починаючи з 1 вересня 2018 року, має право отримати під час виписки одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка».

Видача отримувачу допомоги «пакунок малюка» проводиться у пологовому будинку працівником, уповноваженим головним лікарем.

Допомога «пакунок малюка» є одноразовою безповоротною адресною соціальною допомогою сім’ям, в яких народилася дитина.

Право на отримання допомоги «пакунок малюка» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину.

Якщо на день виписки з пологового будинку, починаючи з 1 вересня, була відсутня допомога «пакунок малюка», то батьки дитини, щоб отримати допомогу, можуть звернутись із заявою до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, або ж написати заяву безпосередньо в пологовому будинку.

«Пакунок малюка» являє собою набір з 25-ти необхідних речей для перших місяців життя малюка. До нього входить одяг та інші важливі речі для дитини. Серед них підгузки, пелюшки, матрац, рушник, термометри для тіла та води тощо. Крім того, «пакунок малюка» містити інформаційні матеріали, які допоможуть батькам у питаннях кращого догляду за дитиною.

До управління надійшло 490 заяв від пологових будинків та заявників на отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», із них 207 заяв від заявників, які проживають в Оболонському районі. Інші заяви направлено поштою з повідомленням до управлінь за місцем проживання заявників.

На підставі заяви отримувача, яка була передана від пологових будинків керівництвом управління організована доставка «пакунку малюка» додому. До співпраці також були залучені працівники Оболонського районного в місті Києві центру соціальних службдля сім’ї, дітей та молоді. Станом на 10.10.2018 управлінням було видано 162 «пакунків малюка».

В управління працює єдина технологія прийому громадян, де молоді мами та татусі можуть отримати інформацію, прийти на прийом у зручний для них день і час, попередньо записатись на прийом за телефоном, замовити необхідну довідку. Працює «гаряча лінія» - 497 98 66, за допомогою якої спеціалісти оперативно проконсультують. Прийом громадян проводиться в комфортних умовах, а саме в приміщенні зроблено ремонт, зручні меблі та працює кондиціонер. Також відведено окреме місце для годування малюка.

 

За інформацією управління праці та соціального захисту населення

Перейти до спискуВерсiя для друку