Головна  →  Новини  →  19 жовтня 2018

Детально про реалізацію проекту «Оболонський сад»

Для  висвітлення об’єктивної інформації  щодо реалізації  проекту «Оболонський сад» надаємо відповіді  на найпоширеніші питання.
 
Що таке Оболонський сад?
Проект «Оболонський сад» став переможцем громадського бюджету  2017 року.  Метою цього проекту є перетворення  звичайної клумби - пішохідного переходу у громадський простір з місцями для відпочинку, розваг та прогулянок, при цьому, залишаючи функцію пішохідного зв'язку між мікрорайонами.
 
Чому виникли труднощі в реалізації проекту?
На початковому етапі проект розглядався та проходив експертизу  у Департаменті транспортної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Проте  після перемоги - був переданий  на реалізацію  до Оболонської РДА  та отримав статус районного.
Детально вивчивши  проект  перед його реалізацією, працівники  райдержадміністрації  дійшли висновку, що існують певні  неточності та невідповідності, оскільки кошторис проекту не був належним чином  відпрацьований  на етапі  професійної  експертизи, що проходила  в Департаменті транспортної інфраструктури.
Кошторис  проекту  не передбачав  розробку проекту та робіт з монтажу  системи автоматичного поливу, що є обов’язковим при створенні скверів. Адже озеленивши територію, потрібно мати можливість  утримувати  її у належному стані. Також  некоректно були вказані  площі  пішохідних доріжок, що потребували капітального ремонту, не передбачалися кошти на  вирівнювання та укріплення відкосів.
 
Які роботи були виконані за кошти, передбачені проектом у рамках Громадського бюджету?
Беручи до уваги всі недоліки проекту та неможливість  його реалізації в повній мірі у зв’язку з браком коштів, передбачених кошторисом,  під час багаточисленних  спільних нарад  керівництва району з командою авторів проекту  було визначено пріоритетні види робіт, які необхідно виконати за кошти, виділені в рамках Громадського бюджету.
Були проведені наступні роботи:
  • земельні роботи (розробка, ущільнення та завезення нового ґрунту);
  • укріплення відкосів;
  • монтаж системи автоматичного поливу;
  • встановлено нові урни для сміття та паркові лавки;
  • влаштовано покриття доріжок з ФЕМ;
  • влаштовано газони.
Яка подальша доля Оболонського саду?
Розуміючи важливість громадського бюджету  та суспільну необхідність створення нових зелених зон на Оболоні,  роботи продовжуються за рахунок коштів від господарської діяльності комунальних підприємств району, а саме: Комунального підприємства «Шляхово-експлуатаційне управління Оболонського району» та Комунального підприємства з утриманню зелених насаджень Оболонського району . Було проведено заміну асфальтного покриття,  водоприймальних решіток та фарбування стін  у підземних переходах, що ведуть до Оболонського саду.  
 
Коли  відбудеться озеленення території?
Оскільки, на жаль, кошторисом не  були передбачені достатні кошти  для проведення робіт з озеленення,  Комунальним підприємством з утримання зелених насаджень Оболонського району  будуть виконані дані роботи за кошти з власної господарської діяльності.  Проте важливим питанням залишається надання статусу скверу даній ділянці. Відповідне рішення досі не прийнято Київською міською радою. Тому що недостатньо лише озеленити територію, а потрібно мати можливість  її утримувати в належному стані. Також необхідно брати до уваги й сезонність виконання робіт.
 
Підсумовуючи  зазначене вище, розуміючи суспільний резонанс, роботи з озеленення будуть розпочаті  найближчим часом. Проте звертаємося до мешканців району  за допомогою.
 
27.10.2018 року о 10 годині  на даній ділянці буде організовано толоку, не будьте байдужими – долучайтеся! Разом створимо нову зелену зону на карті Оболоні!
Перейти до спискуВерсiя для друку