Головна  →  Новини  →  23 липня 2014

28 липня Всесвітній Альянс боротьби з гепатитом проводить заходи популяризації знань щодо вірусних гепатитів для профілактики нових заражень

   28 липня – у Всесвітній день боротьби з гепатитом – з 11:00 до 16:00 на Контрактовій площі у сквері біля пам’ятника Петру Сагайдачному Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні організовує тестування населення на вірусні гепатити. Проводитимуть їх у мобільній амбулаторії, а лікарі-інфекціоністи надаватимуть консультації. Про це повідомив головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка.

   У Головному управлінні Держсанепідслужби у місті Києві повідомляють, що захворюваність на гострі гепатити А, В та С є однією з актуальних медичних і соціальних проблем у країні і столиці. Так, упродовж 2013 року в місті зареєстровано 822 випадки хворих усіма формами вірусних гепатитів, для порівняння – у 2012 році – 717 випадків. Тож спостерігається збільшення захворюваності на 14,5%. Питома вага гострого вірусного гепатиту А складає 10,6%, гострого гепатиту В – 20,1%, гострого гепатиту С – 10,5%, хронічних вірусних гепатитів – 57,7%, інших гострих вірусних гепатитів – 1,2%. У Києві збільшилась кількість вперше виявлених цирозів печінки вірусної природи.

   За 5 місяців 2014 року показник захворюваності на гепатит А у столиці склав 2,3 на 100 тис. населення (65 випадків), що в 2,8 рази вище показника минулого року (0,8 на 100 тис. населення). Показник захворюваності знаходиться на рівні показника захворюваності в Україні. Це типова хвороба брудних рук. Хвора людина виділяє з кишечнику збудник гепатиту А, який може зберігатися в зовнішньому середовищі місяцями. Щеплення проти вірусного гепатиту А можна зробити на базі кабінетів щеплень приватної форми власності за кошти громадян. Такою можливістю у 2013 році скористались 590 киян, за 5 місяців 2014 року – 218 осіб.

   У 2013 році на гострий вірусний гепатит В захворіло 165 киян. Захворюваність зменшилась у порівнянні з 2012 роком на 5%, але перевищувала показник в Україні на 47%. У країні зараз спостерігається певний ефект запровадження у 2000 році вакцинації проти вірусного гепатиту В.

   У Києві лише 13,6% новонароджених було охоплено першим щепленням проти вірусного гепатиту В, тричі щеплено дітей до 1 року – всього 40%. Батьки, які відмовляються від вакцинації, не усвідомлюють, що чим раніше може бути інфікована дитина, тим вище ризик хронізації процесу. Потрібно брати до уваги також, що вірус гепатиту В дуже непростий, схильний до мутацій. Не в повній мірі виконані щеплення залишать дитину один на один з вірусом в підлітковому віці, коли вона має бути захищена від можливого інфікування найліпшим чином. Зараз стратегія вакцинації в країні ще раз переглядається для найбільш повної відповідності епідемічній ситуації.

   Захворюваність гострим вірусним гепатитом С залишається на рівні показників 2012 року. Показник захворюваності у місті вище показника в Україні в 2,1 рази. Серед дітей та медичних працівників не зареєстровано жодного випадку захворювання.

   Слід зауважити, що переважна більшість хворих на вірусний гепатит С та гепатит В – це особи віком від 18 до 40 років, статевий шлях інфікування у них дуже суттєвий. Інші шляхи зараження – ін’єкційне введення наркотичних засобів, процедури в салонах краси. Вірус гепатиту С має близько 100 підтипів, тому вакцини проти гепатиту С не існує. Лікування в кожному випадку призначається лікарем індивідуально.

  Показники захворюваності на хронічні гепатити у Києві зростають щорічно. Протягом останнього року ріст склав 18%. Причинами фахівці називають відсутність вчасної діагностики захворювань на ранній стадії, несвоєчасне звернення за медичною допомогою, відсутність лабораторного контролю на наявність маркерів інфікування вірусними гепатитами певних індикаторних груп населення, велика кількість клінічно невиражених форм інфекційного процесу. Проблемою є також велика кількість серед хворих ін’єкційних наркоманів, які відносяться до соціально неблагополучних верст населення. Зараз 555 інфікованих вірусом гепатитів В і С громадян отримують замісну підтримувальну терапію в спеціальній програмі Київської міської наркологічної клінічної лікарні «Соціотерапія».

   Лікування гострих вірусних гепатитів здійснюють інфекційні відділення міських клінічних лікарень. Кваліфіковану медичну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити в Києві надає гепатологічний центр на базі Київської міської клінічної лікарні №15 та інфекційне відділення для хворих на вірусний гепатит Київської міської клінічної лікарні №5. Своєчасна діагностика та специфічне лікування є сучасними шляхами вдосконалення профілактики вірусних гепатитів. Дотримання протиепідемічного режиму, правил сучасної дезінфекції, стерилізації можуть убезпечити людей при виконанні медичних процедур. Безпечна сексуальна поведінка, проходження тестування, виконання правил особистої гігієни в змозі попередити тяжкі наслідки інфікування вірусними гепатитами. Профілактика для інфікованих осіб полягає у бережному ставленні до печінки, відмові від куріння, вживання алкогольних напоїв, у тому числі слабоалкогольних, контакту з агресивними хімічними речовинами.

http://kievcity.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку