Головна  →  Новини  →  20 серпня 2014

Препарати для щеплення проти небезпечних хвороб повинні бути наявними в усіх травмпунктах столиці

«Ситуація, коли киянин – дорослий чи дитина - звертається до столичного травмпункту і не може негайно отримати елементарного щеплення, що збереже від смертельно небезпечної хвороби - неприпустима» – на цьому наголошує директор Департаменту охорони здоров’я м. Києва Михайло Риган. – «На жаль такі випадки цього літа вже мали місце» – зазначає він.

Саме ці «сигнали» киян спонукали Департамент охорони здоров’я КМДА здійснити детальний позачерговий моніторинг наявності в лікувальних закладах м. Києва вакцин проти низки небезпечних інфекційних хвороб.

Виявилося, що такі важливі препарати, як, наприклад, правцевий анатоксин та протиправцева сироватка є не в усіх районах столиці.

За словами Михайла Ригана ця ситуація, хоча і не викликає занепокоєння в епідеміологічному сенсі, все ж таки є незадовільною.

«Людина, яка отримала травму чи потерпіла від укусу тварини, повинна якомога швидше звернутися до найближчого профільного медичного закладу, а не мандрувати містом у пошуках травмпункту, де її зможуть щепити. Тож наше завдання зробити все, щоб відповідними препаратами були обов’язково забезпечені всі райони», – зауважив Михайло Риган.

У Департаменті охорони здоров’я вже підготовлено розпорядження, що під персональну відповідальність зобов’язує головних лікарів, у підпорядкуванні яких знаходяться травматологічні відділення, у повному обсязі забезпечити їх препаратами проти правця.

Сьогодні ж, правцевий анатоксин та протиправцева сироватка в достатній кількості є в травмпунктах Дніпровського, Печерського, Святошинського, Дарницького і Деснянського районів, Київських міських клінічних лікарнях №4 та №6. Саме в ці заклади мають звертатися травмовані.

Натомість цілком задовільною є наразі ситуація з антирабічними препаратами. Вакцинами від сказу в повному обсязі забезпечені всі профільні медзаклади.

У Департаменті охорони здоров’я закликають киян та гостей столиці у разі травмування звертатися до фахівців, які в кожному окремому випадку прийматимуть рішення щодо доцільності проведення щеплень та подальшого лікування.

Інформацію про наявність вакцин та адреси травмпунктів можна дізнатися за телефоном гарячої лінії Департаменту охорони здоров’я: (044)278-41-91 та коротким номером 15-83.

Довідково

Правець – гостре інфекційне захворювання, що уражає центральну нервову систему. Має надзвичайно високу летальність. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника. Головним у профілактиці правця є запобігання травмам (дотримання правил техніки безпеки на виробництві і в домашніх умовах) і вакцинація, яку проводять у плановому

порядку та екстрено у випадку травми. Екстрену профілактику починають з первинної хірургічної обробки рани. Введення імунних препаратів залежить від наявності даних про попередні щеплення.

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – гостре інфекційне захворювання, лікування якого після вираження симптомів практично неможливе, єдиним і незамінним методом врятувати хворого є призначення йому лікувально-профілактичних антирабічних щеплень. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Департамент охорони здоров’я КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку