Головна  →  Новини  →  22 жовтня 2014

Віталій Кличко: «Столична влада опрацьовує механізм і можливості виділення безкоштовного житла тим, хто стоїть у черзі»

Столична влада опрацьовує механізм, який дасть можливість вирішувати проблеми з забезпеченням квартирами киян, які стоять в черзі і мають право на першочергове отримання безкоштовного житла. Про це під час зустрічі з багатодітними матерями заявив мер Києва Віталій Кличко.

Міський голова провів окремий прийом громадян для киянок, які звернулися до нього 14 жовтня, коли мер нагороджував їх у зв’язку з присвоєнням звання «Мати-героїня». Жінки звернулися до мера з проханням посприяти у вирішенні житлових проблем.

«Ситуація з забезпеченням безкоштовним житлом людей, які стоять в черзі, дуже непроста. На сьогодні, по-перше, дуже велика черга, а по-друге, у зв’язку з кризою дуже повільно йде будівництво житла. Ті проблеми, які накопичувалися роками, дуже складно вирішити за один день», – зауважив Віталій Кличко. Він додав, що сьогодні в бюджеті міста немає коштів для вирішення цієї проблеми.

«Нам Київ дістався з дефіцитом бюджету в 3 млрд грн. Нам потрібно зробити все, щоб наповнити бюджет. Коли буде достатня кількість коштів – буде будуватися житло», – сказав мер Києва.

Під час зустрічі будо повідомлено, що одна з матерів-героїнь, яка має 5 дітей і стоїть у черзі на отримання квартири понад 20 років, отримає житло до кінця цього року.

«Також до кінця року ми запропонуємо механізм вирішення проблеми. Щоб ми чітко розуміли – якщо є земельна ділянка і забудовник, то яку кількість квартир місто зможе отримати і коли саме», – сказав Віталій Кличко.

У свою чергу заступник голови КМДА Павло Рябікін зауважив, що в зв’язку зі зміною законодавства, місто сьогодні фактично позбавлене можливості вирішувати проблеми людей, які стоять в черзі на отримання безкоштовного житла. Він додав, що якщо раніше з кожного об’єкта, який будувався, певна кількість квартир надавалася місту, то з 2010 року ця практика припинилася. За словами Павла Рябікіна, зараз до фонду міста надходять квартири з тих об’єктів, будівництво яких розпочалося ще 5-7 років тому. До 2010 року щороку для забезпечення потреб житлом людей, які стоять в черзі, виділялося близько 1000 квартир.

«Вирішити цю проблему можна було б за рахунок нової інвестиційної програми, яка б дозволила повернути певну квоту в житловому будівництві. Зокрема, як варіант, виділення ділянок під забудову тим інвесторам, які запропонують більший відсоток квартир для забезпечення потреб тих, хто стоять в черзі», – сказав Павло Рябікін.

 

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку