Головна  →  Новини  →  20 листопада 2014

Нові веломаршрути у Києві планують облаштувати у 2015 році

У Києві планують облаштувати якісні маршрути для велосипедистів, які сполучатимуть віддалені райони з центром міста. Перші маршрути за напрямком Троєщина – Центр, Солом’янка – Центр та підвізний маршрут до станції метро Позняки з облаштуванням перехоплюючого паркінгу можуть з’явитися вже до наступного велосезону.

Як повідомили у Департаменті містобудування та архітектури, наразі розробляється Міська цільова програма з облаштування та розвитку велосипедної інфраструктури у місті Києві на 2015-2019 роки. Затвердити її планується вже у цьому році, щоб з 2015 року почати реалізацію пріоритетних маршрутів.

До активної участі у розробці Міської цільової програми також залучені представники громадської організації «Асоціація велосипедистів Києва», фахівці-транспортники Німецького товариства міжнародного співробітництва в Україні (GIZ) та КП «Житлоінвестбуд-УКБ», яке є замовником розробки перших 3-х маршрутів.

19 листопада 2014 року у Департаменті містобудування та архітектури відбулось публічне обговорення планів міської влади щодо розвитку велоінфраструктури у Києві в рамках проекту «Департамент відкриває двері». Разом із представниками громадських організацій, які опікуються транспортними проблемами та розвитком велоруху в Україні, профільними експертами та велосипедистами учасники заходу обговорили загальні підходи до створення велосипедної мережі у Києві та конкретні пріоритетні маршрути, які планується облаштувати у найближчій перспективі.

Основними завданнями міської влади на найближчий час є створення маршрутів першої категорії тобто тих, які прокладені вздовж великих магістралей та поєднують деякі райони з центром. Мова йде про ті маршрути, які територіально розташовані не дуже далеко від центру, але не мають зручного транспортного сполучення з рештою міста.

«Пріоритетні маршрути ми обирали за принципом найбільшого результату з найменшими зусиллями. Ми проаналізували, де у місті існує найбільша транспортна потреба, тобто де зосереджена найбільша кількість мешканців, відсутній рейковий громадський транспорт, мало спусків та затримок на шляху, а також де може бути найменша складність та вартість робіт», – зазначають у ГО «Асоціація велосипедистів Києва».

У перспективі принципи та підходи до створення веломаршрутів будуть узагальнені у Концепції розвитку велосипедної інфраструктури у столиці. Оскільки Міська цільова програма визначає план дій на 5 років, у Концепцію планується включити подальші кроки з реалізації велосипедної мережі в Києві, що дозволить після завершення програми на 2015-2019 роки розробити наступну програму з урахуванням 5-річного досвіду.

 

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку