Головна  →  Новини  →  27 листопада 2014

Київ традиційно підтримає Всесвітню кампанію із запобігання насильства в сім’ї

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня триває Всесвітня кампанія «16 днів проти гендерного насильства». Кілька років поспіль девізом акції, яку проводять міжнародні організації Health Rigth та UNWomen, стає гасло «Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому!».

Поняття насильства, яке використовує Організація Об’єднаних Націй, підкреслює навмисний характер і здійснення факту насильства. Незалежно від наслідків, це явище не може бути виправданим. Так само не може існувати поняття «розумний рівень насильства».

Окрім насильства над дітьми, виокремлюють також і насильство над жінками. Його визначають як будь-який акт насильства, здійснений за статевою ознакою, який спричиняє або може спричинити фізичну, сексуальну, психологічну шкоду або страждання жінкам. За результатами досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я у різних країнах, від 15% до 71% жінок повідомили при опитуванні, що піддавались протягом якогось періоду свого життя фізичному або сексуальному насильству. В Україні 35-50% жінок, які потрапляють у лікарні з тілесними травмами – жертви домашньої тиранії. Жертви насильства мають усвідомити – те, що з ними відбувається, ненормально і у них є можливість звернутися за допомогою.

Для попередження насильства у Києві сьогодні працюють такі установи:

- «Київський міський центр соціально-психологічної допомоги». Одним із спрямувань роботи є допомога жертвам насильства в сім’ї. Адреса: вул. Новодарницька, 26, корп.1, телефон: 566-15-48. У разі потреби жертви насильства можуть перебувати в тимчасовому притулку до 90 діб. Соціальні послуги надаються також в 10 районних центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

- Київський міський центр роботи з жінками Київської міської державної адміністрації. Жінки, які потерпають від насильства в сім’ї, можуть отримати термінову допомогу, психологічну підтримку. Адреса: вул. Мельникова, 20. Телефон довіри: 489-44-48, працює з 9:00 до 18:00. У разі необхідності жінки можуть пройти в центрі курс психологічної або психотерапевтичної реабілітації, взяти участь в навчальних семінарах, тренінгах. За умови підтвердження дільничним інспектором районного управління внутрішніх справ факту домашнього насильства (довідка з місця проживання) жінки мають змогу пожити деякий час в притулку.

- Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» у співпраці з правоохоронними органами виконує соціальну роботу з попередження насильства, пов’язаного із захистом прав дитини, торгівлею людьми, насильством в сім’ї. На базі Центру працюють Національні «гарячі лінії» з питань запобігання насильства – 0 800 500 335 (для абонентів МТС, Київстар, Лайф – 386); з питань запобігання торгівлі людьми та захисту прав дитини – 0 800 500 225 (безкоштовно із стаціонарних номерів телефонів). Безкоштовна юридична, психологічна допомога жертвам насильства надається в будні з 10:00 до 16:00,  дітям – з 12:00 до 16:00.

Столична служба медико-психологічної допомоги і профілактики гострих кризових станів. Можна звернутись за цілодобовим безперервним «телефоном довіри»: 456-17-02, 456-17-25.

 

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку