Головна  →  Новини  →  27 січня 2015

Робота Служби спрямована на зменшення соціального сирітства – начальник Служби у справах дітей Алла Бурлака

27 січня на засіданні Колегії Оболонської РДА начальник районної Служби у справах дітей Алла Бурлака прозвітувала про роботу Оболонської  районної в місті Києві державної адміністрації  як органу опіки та піклування щодо захисту прав та інтересів дітей в Оболонському районі м. Києва за 2014 рік.

Оболонська райдержадміністрація як орган опіки та піклування протягом 2014 року здійснювала заходи щодо захисту прав та інтересів дітей, а саме:

  • соціальний захист, захист особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей;
  • призначення опіки чи піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;
  • готувала клопотання, заяви та позови до суду щодо захисту прав та інтересів дітей;
  • надавала письмову згоду на відчуження нерухомого майна, право власності або право користування яким мають діти;
  • забезпечувала влаштування дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.

Відповідно до законодавства України здійснення вищезазначених заходів покладено на службу у справах дітей, шляхом  координації зусиль структурних підрозділів Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, установ та організацій району, незалежно від форм власності, які працюють з дітьми.

 Станом на 01.01.2014 року, в районі проживало 56909 дітей, віком від 0 до 18 років.

Протягом 2014 року робота Служби у справах дітей була спрямована на зменшення  соціального сирітства, збереження біологічної сім’ї для дитини  та забезпечення посиротілих дітей сімейними формами виховання.

У порівнянні з минулими роками чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування дещо зменшилась.  Станом на 30.12.2014 року, на обліку Служби перебувало 290 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (2012р.-306,2013р.309).  Слід зазначити, що з них всього 88 сиріт і 202 - позбавлені батьківського піклування. У порівнянні з попередніми  роками співвідношення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування практично не змінилося

  

    В сім’ях опікунів/піклувальників виховувалося 257 дітей, 18 дітей утримується в державних дитячих установах, в дитячих будинках сімейного типу та в прийомних  сім’ях - 15 дітей.

 

 Протягом звітного періоду на облік служби у справах дітей було поставлено 35 дітей вказаної категорії. Найбільше дітей поставлено на облік по причині позбавлення батьків батьківських прав – 12 дітей, 11 дітей, батьки яких померли, 10 – покинуті в пологовому будинку, 2 – по хворобі батьків (недієздатність)

Протягом 2014 року в центрі репродуктивної та перинатальної медицини Оболонського району м. Києва було залишено 10 дітей. Всім дітям було присвоєно  прізвище, ім'я та по батькові, виготовлено свідоцтво про народження та влаштовано до дитячого будинку “Берізка”. 

Працівниками  Служби протягом 2014 року проводилась профілактично-виховна робота з опікунами (піклувальниками) щодо забезпечення належних умов проживання та виховання їх підопічних, захисту їх прав та інтересів, а також, перевірялися умови проживання дітей та використання державної соціальної допомоги в інтересах дітей.

 В районі працює дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 9 дітей та 4 прийомні сім’ї, в яких виховується 6 дітей.

Службою у справах дітей, спільно з Центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, постійно перевіряються умови проживання вихованців, у разі неохідності, з дітьми,  батьками-вихователям, прийомними батьками проводяться профілактично-виховні бесіди щодо налагодження стосунків

На даний час,  як батьки-вихователі, так і прийомні батьки створили у своїх сім'ях родинний затишок, піклуються про здоров'я дітей, їх навчання, виховання та повноцінний розвиток.

Протягом 2014 року вихованці дитячого будинку сімейного типу, крім літнього відпочинку в оздоровчих таборах, побували за кордоном, а саме: у Швейцарії (3 дітей) у Франції (2 дітей), в Італії (3 дітей). 2 дітей з прийомних сімей побували у Німеччині. 

Крім того, ПАТ “Оболонь” постійно надає матеріальну допомогу вихованцям ДБСТ. Так, протягом 2014 року було надано матеріальну допомогу на літнє оздоровлення дітей, зимовий одяг, продукти харчування та новорічні подарунки.

Благодійною громадською організацією “Подаруй щастя” дитячому будинку подаровано електроплиту.

Міжнародною благодійною організацією “Кіндердорф”1 раз на місяць надається молочна продукція.

В районі існує система позачергового забезпечення житлом осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 30.12.2014,  на квартирному обліку перебуває 13 дітей. У березні 2014 року особа з числа дітей, позбавлених батьківського піклування отримала квартиру (розпорядження Оболонської РДА від 14.03.2014 № 139).

Однією із форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення.

Протягом 2014 року17 громадян виявили бажання усиновити дитину. Службою у справах дітей було підготовлено 17 висновків  про можливість усиновлення. Всього, протягом року усиновлено 15 дітей. З них: 11 – громадянами України, 4 – іноземними громадянами,  2 справи щодо усиновлення перебувають на розгляді суду. Діти, які усиновлені іноземними громадянами, мають тяжкі захворювання.      

 

Необхідно зазначити, що при влаштуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання значні труднощі виникали із влаштуванням дітей підліткового віку (11 – 18 років). Громадяни, які бажають прийняти на виховання дітей, віддають перевагу дітям, віком від народження до 5 років, рідше до 10 років. Діючі форми сімейного влаштування посиротілих дітей сьогодні не готові задовольнити потреби дітей саме старшого віку. Тому нагальною потребою є розвиток системи патронатного виховання.За ініціативою громадської організації «Партнерство кожній дитині» та згідно з розпорядженням Київської міської державної адміністрації, служба у справах дітей, спільно з центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, протягом 2-х років беруть участь в експерименті щодо влаштування дітей, які ще не мають визначеного соціально-правового статусу, до сім’ї патронатних вихователів. В районі створено патронатну сім'ю та влаштовано дитину.

 Крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на обліку Служби перебувають діти, які опинились у складних життєвих обставинах.

 На кінець 2014 року на профілактичному обліку Служби перебувало  51 дитина даної категорії, які виховуються у  24 сім’ях.

 Протягом 2014 року знято з обліку – 43 дітей (26 сімей), поставлено на облік 44 дітей  ( 25 сімей).

з них через наступні причини:

-  батьки ухилялися від виконання батьківських обов’язків –  37 дітей;

-  зазнали насильства в сім’ї – 3 дітей; 

-   систематично самовільно залишали місце постійного проживання – 1 дитина.

  

 З метою покращення ситуації в сім’ї, відновлення її виховних функцій, Службою у справах дітей, спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. здійснено 288 обстежень житлово-побутових умов проживання дітей, з батьками проведено профілактично-виховні бесіди щодо створення належних умов для проживання та виховання дітей.

Інформація по 29 сім’ях, в яких діти опинились у складних життєвих обставинах, направлена до відділу кримінальної міліції у справах дітей Оболонського РУ ГУ МВС України в  м. Києві та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління освіти, з метою  здійснення заходів соціального захисту - надання  психологічної, юридичної, консультаційної допомоги.17 дітей перебуває під соціальним супроводом.

 У разі, коли батьки злісно ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, Службою у справах дітей перед органами внутрішніх справ, органами прокуратури, порушується клопотання про притягнення цих батьків до відповідальності.

Так, за звітний період до відділу кримінальної міліції у справах дітей Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві було направлено 29  клопотань про притягнення батьків до відповідальності за ст. 184 КпАП, з яких 10 задоволено, з іншими проводиться профілактично-виховна робота.

У разі, коли поведінка батьків по відношенню до дітей носить небезпечний характер, що може призвести до тяжких наслідків, службою у справах дітей порушується питання перед правоохоронними органами та органами прокуратури про притягнення батьків до кримінальної відповідальності за ст. 166 КК України. За звітний період таких клопотань не було.

Службою підготовлено матеріали та подано 4 позовні заяви до Оболонського районного суду м. Києва  про позбавлення батьків батьківських прав та 1- про відібрання дитини від матері без позбавлення її батьківських прав. Всі позови були задоволені.

Крім того, спеціалісти Служби, протягом  2014 року, взяли участь у розгляді 319  судових справ з питань захисту прав та інтересів дітей. З них: по 72 - позбавлення одного з батьків батьківських прав, 1 — відібрання дитини від матері, 34 - визначення місця проживання дитини, 16 – про  усунення перешкод у спілкуванні з дитиною,   10 - щодо надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон з одним з батьків,  28 кримінальних справ,   15 - усиновлення,   143 - щодо захисту житлових та майнових прав дітей (за позовом одного з батьків), установ та організацій.  

     З метою виявлення бездоглядних дітей, службою у справах дітей, спільно з кримінальною міліцією у справах дітей, відділом дільничних інспекторів міліції, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управлінням освіти,  проводяться профілактичні рейди.

         Протягом 2014 року Службою організовано та проведено 27 рейдів «Діти вулиці» 16 рейдів по комп’ютерних клубах, під час проведення чергового рейду, в одному із закладів торгівлі було виявлено порушення продажу неповнолітній дитині слабоалкогольного напою. Продавця закладу притягнуто до адміністративної відповідальності згідно ч.1 ст.156 КупАП.

З метою  надання інформаційно-правової допомоги дітям та їх батькам, Служба у справах дітей координує роботу щодо проведення заходів, спрямованих на правову освіту.   

В загальноосвітніх навчальних закладах району протягом 2014 року, працівниками Оболонського районного управління юстиції та суддями Оболонського районного суду м. Києва, згідно затверджених графіків, проводились лекції для учнів на теми: „Кримінальна відповідальність неповнолітніх” та „Адміністративні правопорушення, адміністративна відповідальність». Всього лекціями охоплено 830 учнів.       

 Крім того, в школах  району, за участю працівників Служби у справах дітей було  проведено 6 засідань  Ради  профілактики,  на яких було заслухано 24 учні, які схильні до правопорушень та негативних звичок. З дітьми та їх батьками проведено профілактично – виховні бесіди, у ході яких батьків попереджено про відповідальність, згідно чинного законодавства України, за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Протягом 2014 року, була проведена індивідуальна профілактична робота з 62 учнями шкіл, які порушували навчально-виховний процес, пропускали заняття в навчальних закладах без поважних причин, скоювали на території навчальних закладів хуліганські вчинки.       

 Працівниками Служби було здійснено 24 перевірки стану профілактично-виховної роботи з учнями та правової освіти у загальноосвітніх навчальних закладах, 14 перевірок підліткових клубів за місцем проживання, про що складено відповідні акти.  

Проведено 1 перевірку умов праці неповнолітньої дитини  в магазині “ЛТБ “Дисконд” вул. Фрунзе, 16о-а. Порушень виявлено не було.

 Служба у справах дітей  бере  участь у  засіданнях Дорадчого органу Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, щодо координації зусиль між суб’єктами соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Протягом 2014 року відбулося 12 засідань Дорадчого органу.

 Станом на 30.12.2014 року з 18 неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом, проводиться профілактично-виховна робота, з метою недопущення вчинення повторних правопорушень. 5 неповнолітнім даної категорії надано  направлення до Оболонського районного центру зайнятості, з метою їх працевлаштування.

  Протягом 2014 року службою у справах дітей організовано та проведено 24 засідання  Комісії з питань захисту прав дитини, під час яких було  розглянуто 461  питання захисту законних прав та інтересів дітей. З них: 206  - щодо захисту  житлових та майнових прав дітей, 19 - про призначення опіки чи піклування, 3-про звільнення від обов’язків опікуна чи піклувальника, 22 - визначення місця проживання дитини, 42 - щодо участі батька (матері) у вихованні дітей, 4 — щодо зміни прізвища дитини, 59 – про доцільність позбавлення одного з батьків батьківських прав; 1 - виїзд дитини за кордон, з одним з батьків, 3 -  надання дозволу на обстеження дитини у лікаря-психіатра, 9 — про надання згоди на примусове відчуження житла, право користування яким мають діти (за зверненням державної виконавчої служби Оболонського району м. Києва),  затвердження індивідуальних планів соціально-правового захисту дітей – 96.

Крім того, на обліку служби у справах дітей перебуває 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які тимчасово переміщені із зони АТО.  З них 2 проживає у Центрі “Ковчег”, 3 — разом з опікуном проживають у санаторії “Джерело”, 5 — разом з опікунами проживають у родичів, знайомих. Всі діти забезпечені належними умовами проживання, їхні опікуни отримують державну соціальну допомогу на дітей.

З метою надання екстерної допомоги дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, Служба у справах дітей співпрацює з благодійними громадськими організаціями, розташованими на території Оболонського району    м. Києва,  такими як МБФ “Батьківська турбота “Центр соціальної реабілітації дітей Ковчег”,  вул Гамарника, 40, “Місто щасливих дітей” - вул. Полярна, 7-а.

За рахунок коштів міського бюджету під час літнього періоду було оздоровлено 33 дітей, від  БО “Фонд чорнобиля” — 9 дітей оздоровлювались у Швейцарії, У зв'язку з останніми подіями в Криму та на Сході України, багато опікунів відмовились від літнього відпочинку дітей на морі.

Всі діти, які перебувають на обліку Служби у справах дітей взяли участь у районних та міських новорічно-різдвяних заходах.

Протягом 2014 року працівники служби у справах дітей взяли участь у телевізійних зйомках програм:

-   Перший національний — програма “Українського роду”;

-   ТРК “Україна” - соціальне ток-шоу “Говорить Україна”;

-   Телеканал Інтер —  соціальний проект “Стосується кожного”.

    Протягом 2014 року, працівниками Служби було опрацьовано 267 звернень  громадян щодо захисту прав та інтересів дітей, 2826  листів вхідної документації, згідно яких підготовлено відповідні запити та надано відповідей  –  2782.

 Штатна чисельність працівників Служби протягом 2014 року  становила 13 штатних одиниць.

Перейти до спискуВерсiя для друку