КМДА Київська міська державна адміністрація


12 лютого 2015

Виставка-огляд «Кобзарів» Т.Г. Шевченка в бібліотеці №102 для дітей

Виставка-огляд «Кобзарів» Т.Г. Шевченка в бібліотеці №102 для дітей

«Кобзар» - збірка поетичних творів Т.Г. Шевченка. З її виходом почався новий етап в розвитку української літератури і мовлення. Перший «Кобзар» вийшов у 1840 році у Петербурзі (до видання ввійшло 8 поезій). За життя поета, його твори під цією назвою виходили ще в 1844, а повний «Кобзар» в 1860 році. Видавати і поширювати «Кобзар» за царизму перешкоджали суворі заборони й постійні цензурні переслідування. Найреволюційніші поезії Шевченка, що не ввійшли до підцензурних видань «Кобзаря», друкували за кордоном та поширювалися нелегально. Популярність книги була настільки великою, що назва «Кобзаря» закріпилася за багатьма наступними виданнями його поетичних творів.
У бібліотеці № 102 для дітей була організована виставка-огляд «Кобзарів» різних років видання, починаючи з першої половини 20 ст. «Кобзар» - одна з популярних книг серед дітей.

Якщо останнє прижиттєве видання містило тільки 17 творів, то тепер їх у «Кобзарі» - 228. Твори Шевченка перекладено більш як 100 мовами народів світу. Деякі твори з «Кобзаря» інсценізовано й екранізовано: «Гайдамаки», «Катерина», «Наймичка», «Невольник».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.