Головна  →  Новини  →  23 лютого 2015

Роз’яснення до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики»

15 січня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики», яким, зокрема внесено зміни до Кодексу законів про працю, законів України «Про відпустки», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

У Кодексі законів про працю та Закону України «Про відпустки» вилучена норма щодо надання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у період відпустки по догляду за нею.

При цьому наголошуємо, що особа, яка перебуває у відпустці та здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку має право на інші соціальні гарантії, зокрема на отримання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, житлової субсидії тощо.

У Законі України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» при визначенні права на державну соціальну допомогу до складу малозабезпеченої сім’ї не враховуються підопічні діти. Відповідно і не враховується доходи, які отримує опікун на підопічну дитину.

У Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» спрощено перелік документів та механізм призначення допомоги при народженні дитини.

Для призначення допомоги заявник подає лише заяву (наказ Мінсоцполітики від 22.02.2012 №96) та копію свідоцтва про народження дитини, на яку призначається допомога.

Законом також вилучена норма щодо обов’язковості органів соціального захисту населення подавати необхідні документи територіальним підрозділам ДМС щодо реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Проте, з метою уникнення подвійних виплат отримувачами допомоги органи соцзахисту мають право отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відомості, необхідні для призначення допомоги при народженні дитини.

Крім того, законодавчо врегульовано продовження виплати допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому як на першу дитину, після досягнення дитиною двох років.

 

Управління праці та соціального захисту населення

Перейти до спискуВерсiя для друку