Головна  →  Новини  →  27 лютого 2015

Про вжиті заходи по забезпеченню правопорядку, охорони прав і свобод громадян в районі поінформували учасників засідання Колегії Оболонської РДА

 

Доповідаючи на засіданні Колегії Оболонської райдержадміністрації, яка відбулась 25 лютого в приміщенні Оболонської РДА під головуванням очільника району Олександра Цибульщака, заступник начальника Оболонського РУ ГУ МВС України в м.Києві Кінаш Віталій Петрович поінформував присутніх про вжиті заходи по забезпеченню правопорядку, охорони прав і свобод громадян в Оболонському районі міста Києва у 2014 році.

 Упродовж минулого року міліцією Оболонського району постійно вживалися організаційні та практичні заходи, спрямовані на підтримання належного правопорядку в районі та забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів громадян, у наслідок чого досягнуто позитивних результатів в роботі, насамперед щодо протидії злочинності.

Завдяки проведеним профілактичним заходам, значно більше, ніж у 2013 році, розкрито тяжких та особливо тяжких злочинів, крадіжок і незаконних заволодінь автотранспортом.      

Розкриті всі 6 умисних убивств, 17 тяжких тілесних ушкоджень у т.ч. 4 – зі смертельними наслідками, 7 зґвалтувань, 18 розбійних нападів.

Крім того, розкрито 422 злочини минулих років, у тому числі: 2 навмисних вбивства, 3 тяжких тілесних ушкодження, 2 розбійних напади, 8 пограбувань, 51 крадіжку з квартири, 16 крадіжок з автомобілів та 18 кишенькових крадіжок, 31 шахрайство та 3 незаконних заволодіння транспортним засобом.

У сфері економіки виявлено 290 кримінальних правопорушень, з них 105 пов'язаних зі службовою діяльністю (9 фактів хабарництва), 72 – господарська діяльність,  46 – розкрадань і розтрат, 29 – у бюджетній сфері.

Задокументовано 7 кримінальних  правопорушень, збитки за якими становлять понад 1 млн. грн., та 7 – від 100 тис. грн. до 1 млн. грн.

Виявлено 4 корупційних діяння, з яких 1 підпадає під адміністративну  корупцію та 3 – кримінальну.

Зареєстровано 193 кримінальних провадження у сфері незаконного обігу наркотиків, у тому числі 24 факти збуту. За вчинення даної категорії злочинів до кримінальної відповідальності притягнуто 126 осіб.

Виявлено 2 факти незаконного використання лабораторного обладнання (нарколабораторії), 5 фактів незаконного збуту сильнодіючих лікарських засобів та 1 факт схиляння до вживання наркотиків.

У ході відпрацювання розважальних та навчальних закладів задокументовано 12 фактів незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

Завдяки комплексному використанню наявних сил і засобів, забезпечено належну охорону громадського порядку в районі та досягнуто зниження кількості правопорушень, вчинених у громадських місцях і в умовах вулиці.

Щодобово на охорону громадського порядку, згідно з планами-розрахунками залучається 18 автопатрулів з числа батальйону патрульної служби, групи затримання Державної служби охорони, ДАІ, недержавної служби охорони «Венбест» та 20 піших нарядів.

Крім того, з метою надання допомоги та наведення порядку кожну п'ятницю, суботу та неділю до охорони громадського порядку в районі залучаються солдати внутрішніх військ.

Як наслідок - спостерігається зниження кількості вчинених хуліганств, розбійних нападів, крадіжок особистого майна громадян.

Забезпечено виконання загальнодержавних програм «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року», «Молодь України на 2009-2015 роки» та міської цільової комплексної програми «Безпечна столиця на 2012-2015 роки».

У взаємодії зі Службою у справах дітей Оболонської районної в м.Києві державної адміністрації забезпечено систематичні перевірки сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою обстеження житлово-побутових умов та проведення роз'яснювальної роботи з батьками про відповідальність за невиконання батьківських обов'язків.

Складено 88 адміністративних протоколів за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей.

З метою запобігання вчинення дітьми, які перебувають на обліку у відділі, кримінальних чи адміністративних порушень, недопущення вживання ними алкоголю чи наркотиків, підобліковці залучались до участі у корекційно-профілактичній програмі «Вчимося бути здоровими» Всеукраїнського громадського центру «Волонтер».

У ході виконання міської програми «Безпечна столиця» здійснювалося відпрацювання магазинів, кіосків, ринків та інших місць торгівлі з метою виявлення осіб, які реалізують неповнолітнім алкогольні напої та тютюнові вироби.

За результатами складено 23 адміністративні протоколи та направлено 6 подань до регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів ДПА України щодо анулювання ліценцій.

За участю працівників Служби у справах дітей Оболонської райдержадміністрації та Центру соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді проведено 27 профілактичних рейдів «Діти вулиці», у ході яких перевірялися місця концентрації дітей - станції метро та прилегла до них територія, комп'ютерні клуби та розважальні заклади.

Спільно з представниками Департаменту міського благоустрою збереження природного середовища та відділу контролю за благоустроєм Оболонської райдержадміністрації демонтовано 199 малих архітектурних форм, виявлено 34 особи, які незаконно здійснювали підприємницьку діяльність біля станцій метро «Оболонь», «Мінська» та «Героїв Дніпра».

Організовано роботу з виявлення і припинення діяльності нелегальних пунктів прийому металобрухту. За результатами перевірок місць можливого прийому металобрухту ряд осіб, що займалися цією діяльністю, притягнуто до адміністративної відповідальності.

Разом з тим, не зважаючи па певну стабілізацію оперативної обстановки в районі, періодично виникає її загострення саме через вчинення злочинів майнової спрямованості, насамперед грабежів, крадіжок з квартир, крадіжок з автомобілів, шахрайств.

З метою попередження і розкриття грабежів, крадіжок з квартир, крадіжок з автомобілів та шахрайств, з числа працівників райуправління створено мобільні групи, якими постійно відпрацьовуються місця концентрації таких злочинів, систематично перевіряється підобліковий елемент та місця збуту викрадених речей.

Аналіз обставин учинення зазначених злочинів свідчить про те, що найчастіше вони вчиняються у вечірній і нічний час та концентруються в неосвітлених місцях.

У зв'язку з цим, потребує вирішення питання максимального освітлення вулиць та під'їздів будинків у районі, що сприятиме зменшенню кількості вчинених злочинів зазначеної категорії.

Набувають розповсюдження крадіжки ліфтового обладнання, люків, кабелів та дротів електромереж. Установлено, що викрадене злочинці здають до метало-приймальних пунктів, розміщених на території Оболонського району та інших районів міста Києва, більшість з яких займаються цією діяльністю незаконно.

Не постійно перевіряються такі пункти та вживаються заходи щодо припинення їх незаконної діяльності.

З метою попередження вчинення злочинів зазначеної категорії необхідно максимально обмежити доступ до під'їздів будинків, підвальних приміщень та горищ. В цьому питанні необхідна дієва підтримка з боку комунальних підприємств району щодо встановлення на таких приміщеннях надійних запираючих пристроїв та проведення роботи з мешканцями будинків щодо обладнання квартир домофонами і сигналізацією.

Це також сприятиме ліквідації місць збору наркоманів, осіб без постійного місця проживання та тих, хто зловживає спиртними напоями.

На сьогодні існує нагальна потреба у встановленні в районі на великих перехрестях та місцях скупчення людей і активного руху автотранспорту камер відеоспостереження з підключенням їх до чергової частини райуправління. Це забезпечить своєчасне та ефективне реагування працівників міліції на дорожньо-транспортні пригоди, затори, встановлення викраденого автотранспорту та затримання злочинців, у тому числі тих, що використовують автотранспорт.

Актуальним питанням на сьогодні є припинення стихійної торгівлі в районі. Щоденно до чергової частини райуправління надходять повідомлення від громадян з проханням ужити заходів до осіб, які незаконно здійснюють торговельну діяльність. У більшості випадків вжиті працівниками міліції заходи реагування на такі повідомлення призводять лише до тимчасового припинення стихійної торгівлі.

Необхідно звернути увагу на попереджувально-профілактичну роботу в районі щодо дотримання громадянами чинного законодавства та правил поведінки у громадських місцях. Пропонуємо розглянути питання встановлення у місцях масового відпочинку громадян спеціальних стендів для розміщення інформації попереджувально-профілактичного характеру та радіотрансляційних пристроїв для звернень та оголошень.

У зв'язку з активною розбудовою району та збільшенням чисельності населення гостро стоїть проблема недостатності службових приміщень для здійснення дільничними інспекторами міліції прийому громадян. На сьогодні наявні лише 32 пункти дільничних інспекторів міліції при 83 необхідних.

Щодо покращення ситуації з цього питання буде направлене клопотання до Київської міської державної адміністрації для вирішення із забудовниками нових житлових мікрорайонів цього важливого питання.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку