Головна  →  Новини  →  2 березня 2015

Громадяни мають звертати особливу увагу на наявність дозвільних документів у забудовника, купуючи житло – Павло Рябікін

Через наявність недобросовісних забудовників та махінацій у сфері продажу нерухомості в столиці, громадянам необхідно бути вкрай уважними до документів, купуючи житло. Про це зазначив заступник голови КМДА Павло Рябікін в ефірі телеканалу «Київ».

Павло Рябікін наголосив, що здійснюючи моніторинг за будівництвом у столиці, міська влада виявляє об’єкти, де немає відповідних документів на здійснення робіт або документи оформлені неналежним чином, та повідомляє про це правоохоронні органи. Однак пильність повинні проявляти і самі покупці, адже зважаючи на складну економічну ситуацію в країні, кількість охочих заробити нечесним шляхом може побільшати.

«Нещодавно мене вразив один об’єкт на проспекті Науки. Він належить фірмі-банкруту і будівництво там зупинилося з 2006 року. Нещодавно там відкрився офіс і почали продавати квартири. Як виявилося, житло продається від імені кооперативу, що зареєстрований у Севастополі, однак керівництву кооперативу нічого не відомо про будівництво в Києві. За нашими даними в цьому будинку є 154 обмануті вкладники від попереднього забудовника, але й ці квартири продаються вдруге», – розповів заступник голови КМДА.

Павло Рябікін зазначив, що приблизно 120-130 об’єктів у Києві викликали питання у міської влади щодо законності здійснення там робіт. Ступінь готовності цих об’єктів і ступінь порушень різна.

«Наприклад, є об’єкти, що побудовані більше 10 років тому, і люди в них давно живуть. Вони у свій час отримали ключі від квартири, але не отримали документи, які узаконюють право власності на цю квартиру. Ми зараз намагаємось допомагати таким громадянам, які добросовісно придбали квартири, але не звернули достатньо уваги на оформлення документів», – зауважив заступник голови КМДА.

Павло Рябікін нагадав, що днями Київська міська державна адміністрація передала до правоохоронних органів інформацію про 45 об’єктів, що ідентифіковані як самовільне будівництво і на 8 майданчиках вже зупинені будівельні роботи.

Окрім того, Павло Рябікін додав, що КМДА та Київрада ініціювали внесення деяких змін до містобудівного законодавства і подали відповідні пропозиції на розгляд до Верховної Ради України, адже міська влада наразі не має функцій контролю за будівництвом.

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку