КМДА Київська міська державна адміністрація


6 березня 2015

Вітаємо Тетяну Пріхну – одну з переможниць міського конкурсу «Киянка року»

Вітаємо Тетяну Пріхну – одну з переможниць міського конкурсу «Киянка року»

4 березня 2015 року в Київському міському Центрі роботи з жінками відбулося нагородження переможниць ІХ міського конкурсу «Киянка року».

Переможниця Оболонського районного конкурсу - Пріхна Тетяна Олексіївна - стала однією з 13 переможниць міського конкурсу «Киянка року» в номінації "Жінка – науковець року".

Народилася Тетяна Олексіївна 22 вересня 1957 року. Закінчивши школу з золотою медаллю, поступила до Київського Політехнічного Інституту. Отримавши червоний диплом, почала працювати в Інституті надтвердих металів ім. В.М. Бакуля НАНУ на посаді стажера-дослідника. Вже у 1986 р. захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю «Матеріалознавство у машинобудуванні», в 1998 р. - докторську дисертацію за спеціальністю «Матеріалознавство». У 2006 році була обрана членом-кореспондентом НАН України за спеціальністю «Матеріалознавство, керамічні матеріали» та академіком Всесвітньої академії кераміки. В 2007 році присвоєно звання професора.

Пріхна Т.О. є спеціалістом світового рівня в області дослідження та розробки нових високотемпературних надпровідних матеріалів, які мають широкий спектр впровадження  в різних промислових галузях, в т.ч. медицині у магнітно-резонансних томографах, у транспорті на магнітному підвісі, надпровідних електромоторах, у насосах для перекачування зрідження газів, магнітних сепараторах для очистки води, виготовлення магнітних підшипників, у центрифугах для збагачування урану та вітряках для одержання електричної енергії і т.д.

Наукові здобутки і ідеї знайшли визнання і розвиток в спільній науковій праці з провідними дослідницькими центрами розвинутих країн. Тетяна Олексіївна опублікувала 387 наукових праць, в числі яких 24 патенти, 4 монографії. За час наукової діяльності виступала з доповідями на 104 наукових конференціях, в т.ч. 71-й міжнародній в різних країнах світу.

Тетяна Олексіївна є членом редакційних колегій Європейського товариства прикладної надпровідності, міжнародного журналу. Плідно працює з молодими науковцями, викладає у вузі, під її керівництвом захистили 5 кандидатські дисертації її учні.

Окрім наукових досягнень, Тетяна Олексіївна є берегинею родинного вогнища: має люблячого чоловіка та сина.

Тетяно Олексіївно, вітаємо з перемогою! Бажаємо міцного здоров’я, родинного щастя, творчої наснаги та нових звершень!

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.