Головна  →  Новини  →  31 березня 2015

Інформаційна довідка щодо встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей в ДНЗ на 2015 рік

З 01 січня 2015 року вступив у силу Закон України від 28.12.2014 № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (далі Закон).

Пунктом 4 Закону внесені зміни до статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вилучено безкоштовне харчування дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, у комунальних дошкільних навчальних закладах та його відшкодування державою.

Пунктом 29 Закону внесені зміни до статті 35 Закону України «Про дошкільну освіту, а саме:

"5. Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі у розмірі, що становить не менше 60 відсотків (у міській місцевості) та не менше 40 відсотків (у сільській місцевості) від вартості харчування на день.

Від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах".

Розмір плати за харчування дітей у ДНЗ установлюють за поданням закладів місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування або підприємства, організації та установи, які перебувають у державній (комунальній) власності та мають у своєму підпорядкуванні дошкільні навчальні заклади з урахуванням матеріального стану сім'ї та режиму роботи закладу. Така норма передбачена п. 2.2 Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667.

Вартість харчування однієї дитини на день розраховує централізована бухгалтерія управління освіти Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, в межах видатків, затверджених бюджетом міста Києва на відповідний рік, відповідно до норм харчування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591, постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 № 258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та цін на продукти.

Обчислюється даний показник шляхом множення вартості денної норми продуктів харчування в грамах (брутто) для однієї дитини (з урахуванням її віку та кратності харчування) на середню ціну, що діє у місті Києві на момент складання кошторису.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 28 січня 2015 року № 60/925 «Про бюджет міста Києва на 2015 рік» управлінню освіти, затверджені у кошторисі на 2015 рік видатки для організації харчування дітей в ДНЗ в межах 30 відсотків від вартості харчування дітей на день.

З урахуванням вищевказаних змін у законодавстві, які регулюють розмір батьківської плати, з метою виконання зазначеного вище, після проведення розрахунків щодо розміру батьківської плати за харчування дитини на 2015 рік, в межах коштів, затверджених кошторисом на 2015 рік управлінням освіти був підготовлений проект розпорядження Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, школах – дитячих садках І ступеню та навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад «Перша ластівка» Оболонського району міста Києва на 2015 рік».

Пунктом 1 проекту розпорядження визначено, встановити батьківську плату за харчування дітей на 2015 рік у розмірі 70 відсотків від вартості харчування дітей на день в межах фінансових ресурсів, виділених згідно з бюджетом міста Києва на 2015 рік, затвердженим рішенням Київської міської ради від 28 січня 2015 року № 60/925 «Про бюджет міста Києва на 2015 рік»  згідно з додатком 1.

Пунктом 2 проекту розпорядження визначено, встановити батьківську плату за харчування дітей на 2015 рік потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на 2015 рік у розмірі 70 відсотків від вартості харчування дітей на день в межах фінансових ресурсів, виділених згідно з бюджетом міста Києва на 2015 рік, затвердженим рішенням Київської міської ради від 28 січня 2015 року № 60/925 «Про бюджет міста Києва на 2015 рік» згідно з додатком 2.

Пунктом 3 проекту розпорядження визначений перелік пільгових категорій осіб, які звільняються від плати за харчування дитини в ДНЗ, а саме:

у сім’ях,  в яких сукупний дохід на кожного члена за  попередній  квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який  щороку установлюється законом  про Державний бюджет України  для  визначення права на звільнення від плати за харчування;

діти, яких перебувають у санаторних дошкільних  навчальних  закладах  (групах) для дітей з малими  й  затухаючими формами туберкульозу;

діти, яких перебувають у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;

в інших випадках, передбачених законодавством України (діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування,  які перебувають під опікою і виховуються  в сім’ях, діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, тощо).

Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація отримала позитивний висновок Головного управління юстиції у м. Києві від 06.03.2015 № 4142/0/11-15 щодо відповідності положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини вищевказаного проекту розпорядження.

13.03.2015 Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація видала розпорядження за № 117 «Про встановлення розміру батьківської плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах, школах – дитячих садках І ступеню та навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад «Перша ластівка» Оболонського району міста Києва на 2015 рік», що було зареєстровано в Оболонському районному управлінні юстиції у місті Києві 16 березня 2015 року за № 1/240, як нормативно – правовий акт.

Зважаючи на те, що батьківська плата встановлюється на календарний рік, батькам видано рахунки на оплату за харчування дітей за березень місяць 2015 року та  проведено перерахунок за січень, лютий 2015 року з розрахунку згідно розпорядження (70 % від вартості харчування дітей на день, в тому числі  потерпілих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в межах фінансових ресурсів, виділених згідно з бюджетом міста Києва на 2015 рік, затвердженим рішенням Київської міської ради від 28 січня 2015 року № 60/925 «Про бюджет міста Києва на 2015 рік»).

                        

Перейти до спискуВерсiя для друку