Головна  →  Новини  →  22 квітня 2015

Порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

  1. Нормативи споживання послуг
  2. Як заповнити заяву та декларацію (заявадекларація )
  3. Як надіслати поштою та адреси управлінь 
  4. Телефони гарячої лінії 
  5. Графік прийому громадян з питань призначення субсидій 
  6. Як визначається розмір субсидії?

З 1 травня 2015 року спрощено порядок надання субсидій населенню (постанова КМУ від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій»).

Основні зміни, що вносяться:

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів -заяви та декларації(скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб). При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією.

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом направлення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій (крім здійснення одноразової покупки вартість якої перевищує суму понад 50 тис. гривень):

наявність у власності двох житлових приміщень;

наявність у власності двох автомобілів;

наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

здача в найм житлового приміщення;

здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів.

1. Кому призначається субсидія:

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунокна оплату житлово-комунальних послуг.       

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

2. Куди і як подаються документи:

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою.

 - спрощена заява;

 - спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні.

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення.

Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду.

При цьому, забороняється вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.

Для призначення житлової субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично.

Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина іпротягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення (непризначення) субсидії цим домогосподарствам та письмово інформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії.

У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії(зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення.

Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.

У яких випадках субсидія не призначається?

Субсидія не призначається, якщо:

- будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.

- під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором з'ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає у найм (оренду) житлове приміщення (будинок) або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо).

УВАГА! Які обмеження скасовані?:

- у житловому приміщенні зареєстровані особи працездатного віку, які не працювали, не навчалися за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення.

- житлове приміщення родина здає у найм або оренду.

- у володінні родини є більше ніж одне житлове приміщення (будинок), загальна площа яких у сумі перевищує встановлену соціальну норму житла, в межах якої надається субсидія.

- родина має у володінні два або більше транспортних засобів (механізмів) що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції. При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані чи придбані на пільгових умовах через органи праці та соціального захисту населення, а також транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації протягом більш як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску. Наявність (відсутність) у власності або володінні зазначених осіб іншого житлового приміщення (будинку) та транспортних засобів (механізмів) декларується під час подання заяви про призначення субсидії.

- будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб (це може бути купівля земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо).

Оболонське управління праці та соціального захисту населення приймає громадян із питань призначення субсидій за адресою: вул.Озерна, 18-А (актова зала):

     Понеділок, середа з 8.30 год. до 18.00

     вівторок, четвер  - з 8.30 до 20.00 год.

     п'ятниця - з 8.30 год. до 16.45

     та в суботу з 9.00 до 13.00 год.

     перерва на обід з 13.00 до 13.45

Прийом проводиться безпосередньо також у філіях при житлових організаціях району (ЖЕКи)  Години прийому

  

ЖЕКадресаПНВТСРЧТПТ
501- 502М. Залки, 6-А9-13 14-18  
503-504Малиновського, 34 9-1314-1814-18 9-13
510 Г.Сталінграда, 48-в 14-18 9-13 
512 Попова, 19-13 14-18  
513- 516Автозаводська, 839-13  14-18 
514- 515Мінське шосе, 4-а9-1314-18  9-13

Зміни до порядку призначення субсидій на житлово-комунальні послуги, які набирають чинності з 1 травня 2015 року

Інформація про удосконалення порядку надання житлових субсидій

Перейти до спискуВерсiя для друку