КМДА Київська міська державна адміністрація


28 травня 2015

75 років Інституту гідробіології Національної академії наук України

75 років Інституту гідробіології Національної академії наук України

28 травня 2015 року свій 75-річний ювілей відзначає Інститут гідробіології Національної академії наук України. В цей день відбулось урочисте засідання Вченої ради, на яке завітали голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації  Олександр Цибульщак та його перший заступник Олег Бойчеко.

«Мені дуже приємно, що такий поважний науковий заклад розташований на території Оболонського району. Адже, Інститут гідробіології є провідним науковим центром, який відомий не лише на території України, а й в усьому світі. В інституті працюють висококваліфіковані та досвідчені спеціалісти, які успішно працюють на благо нашої  країни. Хочу побажати нових ідей та натхнення, гідних умов для успішної діяльності, досягнення нових вагомих наукових результатів», - зазначив Олександр Леонідович.

Також на урочистостях були присутні ветерани інституту, керівництво НАН України, представники Центрального та Київського регіонального комітету профспілки НАН України.

Після урочистих промов та привітань були вручені подяки та вітальні листи від Київського міського голови, голови Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, Національної академії наук України.

Ми приєднуємось до привітань та бажаємо Інституту гідробіології  подальшого розвитку та процвітання!

Історична довідка

Свій початок історія Інституту гідробіології бере з 1909 року, коли при Київському товаристві любителів природи поблизу Києва на Трухановому острові з’явилась невеличка будівля Дніпровської біологічної станції – однієї з найперших у Європі. У 1921 році Дніпровська біологічна станція увійшла до складу Всеукраїнської академії наук. За рішенням Президії Всеукраїнської академії наук 13 лютого 1934 року станція була перетворена на Гідробіологічну станцію. У березні 1939 року сесія Академії наук Української РСР прийняла рішення про перейменування Гідробіологічної станції в Гідробіологічний інститут. Владне рішення про створення Інституту гідробіології було прийнято в 1940 році (Постанова Ради народних комісарів УРСР №696 від 23 травня 1940  р.).

Першим директором Дніпровської біологічної станції став професор М.О. Кеппен (1909–1910 рр.). У 1920–1921 рр. обов’язки завідувача станцією виконував професор М.Г.Холодний (з 1929 р. – академік АН УРСР). Деякий час тут працював В.І.Вернадський, перший президент Всеукраїнської академії наук.

Директором біологічної, а згодом гідробіологічної станції з 1922 по 1937 рр. був відомий учений іхтіолог і гідробіолог професор Д.Є.Белінг. З 1937 року Гідробіологічну станцію, а з 1939 р. – Гідробіологічний інститут, очолив член-кореспондент АН УРСР Я.В. Ролл, який був директором інституту до 1959 р; у 1959-1973 рр. – академік АН УРСР О.В. Топачевський, у 1974-1975 рр. – д.б.н. Л.Я. Сіренко, у 1975-1979 рр. – д.б.н. В.І. Малюк. З грудня 1979 р. інститут очолює академік НАН України В.Д. Романенко.

В інституті працює колектив висококваліфікованих спеціалістів, які виконують наукову тематику з вирішення актуальних проблем, пов’язаних із з’ясуванням закономірностей структурно-функціональної організації екосистем континентальних водойм в умовах кліматичних змін та всезростаючого антропогенного навантаження, збереженням біорізноманітності водойм України, біотехнологічними підходами до культивування цінних у господарському відношенні видів гідробіонтів.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.