Головна  →  Новини  →  27 серпня 2015

Щоб зменшити небезпечний вплив смогу від торф’яних пожеж на здоров’я, слід дотримуватися кількох простих правил – Алла Арешкович

Щоб зменшити небезпечний вплив на здоров’я смогу від торф’яних пожеж, лікарі радять дотримуватися кількох простих правил. Про це повідомила в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Алла Арешкович.

По-перше, необхідно максимально зменшити час перебування в зоні задимлення, а також час провітрювання приміщень, використовуючи переважно засоби кондиціонування та/або очищення повітря.

У разі збільшення ступеню задимлення (зменшення видимості до 50 м), обов’язково слід використовувати засоби захисту дихальних шляхів (маски, респіратори тощо) та захисні окуляри. Рекомендується також носити одяг, що максимально закриває тіло, двічі на день приймати душ, якомога частіше промивати ніс і горло чистою водою або фізрозчином.

Вологе прибирання в приміщенні слід проводити щоденно, а в публічних місцях – двічі на день. Також є сенс переглянути дієту: у повсякденному раціоні варто збільшити кількість овочів, фруктів, а споживання жирної їжі, солодких газованих напоїв та алкоголю – уникати.

Для мешканців мегаполісів основна небезпека таких ситуацій полягає саме у впливі продуктів горіння – диму та пилу – на респіраторну систему і шкіру.

За словами головного державного санітарного лікаря м. Києва Олега Рубана, 26 серпня у столиці було розгорнуто 10 мобільних бригад щодо визначення шкідливих речовин у приземному шарі атмосферного повітря. За отриманими даними лабораторних досліджень, у п’яти з 20 точок міста концентрація сірчистого ангідриду перевищує норму. Йдеться про Деснянський, Оболонський і Святошинський райони. У центральній частині столиці та інших районах відхилень не зафіксовано. Також Олег Рубан повідомив, що санепідслужба продовжує здійснювати щоденний моніторинг повітря.

«Проблеми зі здоров’ям через горіння торфу можуть виникнути в людей похилого віку та дітей, які перебувають поблизу осередку задимлення, а також тих, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи, діабет, легеневі захворювання і алергії», – наголосила Алла Арешкович.

Вона закликала всіх киян і гостей міста пильнувати за собою та близькими, а за найменшої підозри на погіршення стану, не гаючи часу, звертатися до лікарів.

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку