Головна  →  Новини  →  31 серпня 2015

Глава держави дав старт роботі електронних петицій на адресу Президента України

Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким затвердив порядок розгляду електронної петиції, адресованої Президентові України, та дав старт роботі відповідного сайту.

Як зазначається в документі, запровадження цього механізму здійснюється задля забезпечення реалізації права громадян на звернення до Глави держави з електронними петиціями та на виконання частини другої статті 102 Конституції України і статті 23_1 Закону України «Про звернення громадян».

«Запровадження петицій - це реальний механізм прямого звернення громадськості до Президента. Це ініціатива Петра Порошенка, яка спочатку реалізувалася в ухваленні Закону «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції», який Глава держави підписав місяць тому, а тепер трансформувалася в його Указі», - зазначив Заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, коментуючи підписання документу. Сайт електронних петицій на адресу Президента України працює за посиланням.

Щодо порядку та термінів розгляду електронних петицій в Указі зазначено, що відповідно до Закону «Про звернення громадян» на розгляд Глави держави подаватиметься електронна петиція, на підтримку якої зібрано не менш як 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня її оприлюднення.

Розгляд громадського звернення здійснюватиметься невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду. Забезпечення їх розгляду покладається на Адміністрацію Президента України.

Для розгляду петиції створюватиметься робоча група для опрацювання порушених у зверненні питань із залученням до складу такої групи представників відповідних органів, а у разі потреби - представників інститутів громадянського суспільства, експертів, фахівців, консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб, зазначається у документі.

Формування пропозицій щодо підтримки чи непідтримки звернення, проекту відповіді Президента здійснюватиметься протягом семи робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок розгляду електронної петиції. Після чого вони подаються на розгляд Президентові України.

Публічне оголошення про підтримку або непідтримку Главою держави електронної петиції розміщуватиметься на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України, а його відповідь - у спеціальному розділі з питань електронних петицій зазначеного сайту.

У разі визнання за доцільне реалізовувати викладені в електронній петиції пропозиції шляхом видання акта Президента України або внесення на розгляд Верховної Ради України відповідного законопроекту Адміністрація Президента України вживає в установленому порядку заходів щодо підготовки таких проектів актів.

Перейти до спискуВерсiя для друку