Головна  →  Новини  →  1 грудня 2015

У столиці стартував другий раунд імунізації дітей проти поліомієліту – Тетяна Донченко

У столиці стартував другий раунд імунізації дітей проти поліомієліту, який триватиме з 30 листопада до 13 грудня. Як повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Тетяна Донченко, вакцинацію зможуть пройти всі маленькі кияни віком від двох місяців до 6 років.

«Для проведення другого туру імунізації від цієї небезпечної хвороби в листопаді 2015 року столиця отримала (в якості гуманітарної допомоги) 220 тисяч доз оральної вакцини», – розповіла Тетяна Донченко.

У профільному Департаменті нагадують, що особливо гостро питання додаткової профілактики поліомієліту постало в Україні після спалаху хвороби, що стався у вересні цього року у Закарпатській області. В усьому світі, з урахуванням швидкості, з якою вірус може поширюватись, навіть один виявлений випадок поліомієліту вважається спалахом хвороби і потребує прийняття невідкладних заходів. Тож було прийнято рішення терміново розпочати повномасштабну кампанію імунізації з метою зупинки передачі поліовірусу.

За переконанням фахівців, додаткова імунізація – єдиний дієвий засіб, що дозволить швидко та ефективно зупинити циркуляцію вірусу поліомієліту.

«У столиці під час другого раунду імунізації щепитися зможуть діти до 6 років незалежно від того, чи отримували вони вакцину раніше. Вакцинація проводитиметься організовано, в дитячих колективах та комунальних медичних закладах первинної ланки», – розповіла Тетяна Донченко.

Рішення про вакцинацію прийматимуть батьки – для проведення щеплення медичний працівник має отримати їхню згоду. Перед щепленням дитину має оглянути лікар.

«Вакцинація від поліомієліту – абсолютно добровільний акт захисту своєї дитини з боку батьків від дуже небезпечної, але керованої засобами імунопрофілактики інфекції. Я особисто наполегливо рекомендую дорослим приймати рішення «за» чи «проти» після ретельного вивчення питання. Можливо, сьогодні саме від цього залежить майбутнє здоров’я вашого сина чи доньки», – наголосила Тетяна Донченко.

Також вона запевнила, що лікарі комунальних медичних закладів постійно готові відповісти на будь-які запитання батьків та надати кваліфіковані поради щодо вакцинації.

 

Довідково.

Поліомієліт є високозаразним вірусним захворюванням, яке уражує головним чином дітей перших років життя. Вірус поліомієліту відноситься до ентеровірусів, передається через забруднені харчові продукти і воду, розмножується у кишечнику і звідти може проникати в нервову систему. У певній кількості хворих розвивається параліч, який часто буває незворотнім. 5-10% з числа таких паралізованих людей вмирають від паралічу дихальної мускулатури.

Перші симптоми поліомієліту включають підвищену температуру тіла, лихоманку, стомленість, головний біль, блювоту, ригідність шиї та болі у кінцівках.

Попередити поліомієліт можливо лише шляхом імунізації.

 

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку