Головна  →  Новини  →  10 лютого 2016

Про стан забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення йшлося на засіданні Колегії Оболонської РДА

Основне питання, яке розглянули 9 лютого на засіданні Колегії Оболонської райдержадміністрації, - "Про стан забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Оболонського району". Щодо санітарно-епідемічної ситуації протягом 2015 року в місті Києві та Оболонському районі в тому числі, доповів заступник начальника  Оболонського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби в місті Києві Дерев’янко Дмитро Якович

Забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення міста Києва в цілому та Оболонського району є особливо актуальним, у зв’язку із зростанням інфекційної захворюваності. За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструються від 68 до 275 мільйонів випадків гострих кишкових інфекцій (далі - ГКІ), які є найбільш поширені серед усіх інфекційних захворювань. Це стосується і міста Києва, де захворюваність на ГКІ за 2015 рік зросла на 21,7%. Ротавірусна інфекція була етіологічним чинником у 18,7% від усіх хворих на ГКІ, зареєстрованих за рік. 

На жаль, на чинники, від яких залежить санітарно-епідемічна ситуація, на рівні району майже не можливо вплинути.

У зв’язку зі спалахом поліомієліту в Закарпатській області розпочато імунізацію проти поліомієліту; найнижчі відсотки охоплення щепленнями під час її проведення - у м. Києві. Санепідслужбою постійно проводиться щотижневий моніторинг за реєстрацією гострих в'ялих паралічів. Всього за 2015 рік по Києву зареєстровані 7 таких випадків.

Несприятлива епідемічна ситуація в столиці щодо інфекцій, рівень захворюваності яких контролюється специфічною імунопрофілактикою.

У 2015 році, у порівнянні з попереднім роком, відмічався високий рівень захворюваності саме серед незахищеного дитячого населення. Так, серед хворих на кашлюк, у порівнянні з 2014 роком, збільшився відсоток не щеплених осіб та як результат захворюваності зросла на 30,7%.

У минулому році відмічено зростання захворюваності на менінгококову інфекцію. У 2015 році зареєстровані 2 летальні випадки від ускладнень менінгококової інфекції.

У 2015 році в місті спостерігалося значне зростання (на 36,6%)  захворюваності на вірусний гепатит А. У жовтні було зареєстровано два групові захворювання на вірусний гепатит А у дітей

Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у 2015 році у місті відповідала сезонній. Фахівцями  Держсанепідслужби у м. Києві щоденно проводився моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. Проте, наприкінці 2015 та в 2016 році року в м. Києві у дорослих були зареєстровані летальні випадки від грипу А (H1N1), ускладнені пневмонією.

Зниження охоплення дитячого населення вакцинацією проти туберкульозу та туберкулінодіагностикою стало однією з причин зростання захворюваності на туберкульоз органів дихання (на 2,2%).За 2015 рік вакциновано 63,6% дітей, при необхідних 95%, ревакцинацією охоплено лише 4,9% дітей, віком 7 років, пробами Манту охоплено - 28,9% дітей, у віці 4-14 років (при нормативі - не менше 95,0%).

На сьогоднішній день у місті склалася критична ситуація щодо забезпеченості антирабічним імуноглобуліном закладів, які надають спеціалізовану антирабічну допомогу населенню.

Основними проблемними питаннями ДНЗ та ЗНЗ є необхідність проведення ремонтних робіт, забезпечення дітей якісним харчуванням, відсутність медичних працівників у деяких ЗНЗ району . Загально по району потрібно встановлення відповідного обладнання в стоматологічних кабінетах шкіл, оновлення медичного обладнання та придбання бактерицидних опромінювачів.

По місту не вирішені в повній мірі питання  заміни фільтрів доочищення води в питних фонтанчиках загальноосвітніх навчальних закладах та картриджів в фільтрувальних системах на харчоблоках загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. Також частина закладів не забезпечені обладнанням проточного резервного гарячого водопостачання на харчоблоках, в санвузлах і душових, в буфетних та мийних відділеннях загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. Загалом по місту потребує оновлення та додаткового придбання меблів у відповідності до зросто - вікових особливостей дітей.

В міських лікувальних закладах, що на території району, в незадовільному санітарно-технічному стані знаходяться приміщення протитуберкульозного диспансеру №1. Київська міська клінічна лікарня №8 не забезпечена стерилізаційним обладнанням: працюють лише 4 автоклави, потребують ремонту: пральня, патологоанатомічне відділення, в Київській міській клінічній шкірно – венерологічній лікарні пральні машини вичерпали свій експлуатаційний термін, так як працюють більше 8 років.        

Запорукою здоров’я мешканців Оболоні є належне утримання та благоустрій території району, в т.ч. місць відпочинку. Проте в районі відсутні в необхідній кількості громадські вбиральні, особливо це стосується рекреаційних зон, пляжів. Місця  масового відпочинку не забезпечені зливовою каналізацією, самі зони відпочинку утримуються в незадовільному стані. Не вирішено питання проведення щорічної суцільної дератизації на об’єктах соціальної сфери району - парки, сквери, місця масового відпочинку, зони рекреації.  Відсутність необхідної кількості боніфікаторів на об’єктах міського КП „Плесо” не дає гарантій якісного проведення дератизаційних та протикліщових заходів. Також це стосується і  лісо-паркових зон.

Відсутність очисних споруд зливової каналізації на випусках в р. Дніпро по вул. Прирічній призводить до масового забруднення Дніпра.  Все наведене вище суттєво погіршує санітарний стан району та може призвести до виникнення інфекційних захворювань. 

Щодо вжитих заходів на виконання Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» поінформувала присутніх начальник управління охорони здоров'я Оболонської РДА Мар'яна Некрасова.

Профілактичні заходи щодо запобігання інфекційним  захворюванням  вживаються  в  усіх закладах охорони здоров’я, які передані в підпорядкування Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації,  згідно із затвердженим  комплексним планом. В усіх підрозділах забезпечується дотримання санітарно-протиепідемічного режиму. Дотримання  заходів  направлених на попередження ускладнення епідемічної ситуації з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій тримається під постійним контролем.  На даний час в установах введено 4-х кратний режим зміни масок, 4-х кратне прибирання приміщень медичних установ з дезінфікуючими розчинами. Працівники з проявами вірусної інфекції не допускаються до роботи. З медичним персоналом проводяться семінарські заняття та заліки з питань діагностики, лікування та профілактики інфекційних захворювань. Проводиться санітарно-освітня робота з населенням з питань  профілактики  інфекційних захворювань та необхідності  щеплень.

Протягом року забезпечується контроль за станом виконання Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення». Проводиться обстеження та активне спостереження за контактними особами у вогнищах інфекційних захворювань. Медичні працівники  групи ризику застраховані від професійного зараження на ВІЛ та щеплені проти гепатиту. Постійно працюють комісії з інфекційного контролю.

Але достатній контроль все важче забезпечувати в зв’язку з тим, що з 4-х посад лікарів-інфекціоністів первинної ланки дорослої мережі та 2-х посад первинної ланки дитячої мережі - 50% лікарів є особами пенсійного віку. По дорослій мережі 2 інфекціоніста з 4-х є зовнішніми сумісниками.  Після закінчення університету молоді лікарі йдуть працювати в представництво фармацевтичних компаній, а не в практичну охорону здоров'я. Таким чином, забезпечувати контроль за санітарним та епідеміологічним благополуччя населення і виконанням всіх профілактичних заходів стає дедалі важче.

 В порівнянні з 2014р. в 2015 році зменшилась захворюваність на наступні захворювання:

 • сальмонельоз - на 3,6 %; 

• краснуху  - на 6,0 %;
 • хронічний вірусний гепатит – на 17,4 %;
 • хронічний гепатит В – на 29,6 %;
 • гепатит С – на 13,8 %;
 • скарлатину – на 2,7 %;
 • вірусний менінгіт – на 2,9 %
 
Але в той же період відмічалось збільшення захворюваності на наступні захворювання:

 гастроентероколіт – на 31,1 %;

 • хворобу Лайма – на 1,7 р.
 • гострий гепатит А – на 9,3 %
 • вітряна віспа – на 29 %
 • малярія – в 2р.(2 випадки)

Гастроентероколіт носить й інше «ім'я», яке більш повно вказує на причини його розвитку, - «харчова токсикоінфекція». Основними факторами розвитку харчової токсикоінфекції є зараження продуктів хвороботворними мікроорганізмами і бактеріями: роду Salmonella, Shigella, Escherichia, а також умовно небезпечними Proteus і Escherichia coli. Інфекції вірусної природи, найбільш небезпечними з яких вважається зараження ротавирусом.

 Дуже часто харчова токсикоінфекція «вражає» всіх членів сім'ї, особливо якщо вони разом вживали заражені продукти. Крім цього, частими є випадки групового зараження одним збудником, якщо люди їли в одному закладі.

 Профілактика гастроентероколіту проводиться в загальнодержавному масштабі. Проводиться постійний санітарно-гігієнічний контроль установ громадського харчування та  підприємств харчової галузі. Що потрібно забезпечувати пересічному громадянину щоб вберегтись від хвороби: потрібно обов'язково ретельно мити овочі і фрукти, правильно готувати м'ясні та рибні страви. На жаль, досі не розроблена специфічна профілактика гастроентероколіту, яка б надійно захищала від можливого інфікування.

 Також в районі підвищилась протягом 2015 року захворюваність на хворобу Лайма. Людина заражається в природних вогнищах хвороби Лайма. Передача інфекції здійснюється трансмісивним шляхом при укусі кліща. У разі розриву кліща, при неправильному видаленні, збудник може потрапити в рану.  У зв’язку з відсутністю заходів специфічної профілактики, особливе значення має виявлення хвороби у пацієнта при ранніх клінічних ознаках. Профілактика полягає в дотриманні заходів індивідуального захисту від нападу кліщів, а при виявленні на шкірі кліща, необхідно звернутись до лікаря за медичною допомогою.

Також з метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Оболонського району та з метою профілактики поширення інфекційних хвороб серед вразливих верств населення та працівників окремих професій, чия діяльність пов’язана з обслуговуванням населення, проводяться профілактичні медичні огляди. Так, працівників навчальних закладів району за 2015 рік оглянуто 6 737.

На 2016 рік передбачено створення баклабораторії на базі КНП «Консультативно-діагностичний центр» Оболонського району (орієнтовна вартість ремонту 1,5 млн. грн., технічне оснащення – 4,5 млн. грн.) Організація власної баклабораторії призведе до економії бюджетних коштів, що витрачаються на бакдослідження освітян, надасть можливість поповнити позабюджетні надходження, сприятиме формуванню нового ринку медичних послуг, а загалом – сприятиме забезпеченню санітарного та епідеміологічного благополуччя населення.

Також проводиться постійна санітарно-просвітницька та роз'яснювальна робота серед населення щодо профілактики інфекційних захворювань (за 2015 рік прочитано 48 лекцій та проведено 112 бесід за даною тематикою).

Щодо ситуації із підвищення захворюваності на грип та ГРВІ, то за період з 01 по 07 лютого 2016 року за кількістю зареєстрованих хворих маємо показник по місту на 18,5% нижче епідемічного порогу. По Оболонському району з 01.01.2016 захворіло 12 279 осіб, з них 5886 дорослих та 6393 дітей. Всього госпіталізовано 70 осіб, з них 7 - це діти.

Для лікування хворих на ГРВІ та грип в закладах охорони здоров'я міського підпорядкування (стаціонари) є в наявності препарат з діючою речовиною озельтамівір («Таміфлю») та препарат з діючою речовиною занамівір  («Реленца»). За розподілом Міністерства охорони здоров'я України в закладах первинної ланки також є в наявності  препарат специфічної терапії грипу «Реленца» («Занамівір»). Призначення таких препаратів проводиться тільки згідно з рекомендаціями лікаря відповідно до клінічних показань.

Основною причиною летальних випадків  від ускладнень грипу в м.Києві визначено пізнє звернення хворих за медичною допомогою з моменту захворювання. Тому в разі погіршення стану здоров’я необхідно, не зволікаючи, звертатись до лікарів амбулаторно-поліклінічних установ.

 

 

 

            

 

Перейти до спискуВерсiя для друку