Головна  →  Новини  →  10 лютого 2016

Вечір пам'яті Віктора Баранова «І час над пам’яттю не владний»

Шанувальники творчості відомого українського поета й прозаїка, лауреата літературних та художніх премій, голови Національної спілки письменників України, головного редактора літературного журналу «Київ» Віктора Федоровича Баранова продовжують організовувати й проводити заходи з ушанування його пам’яті .
Вечір «І час над пам’яттю не владний», відбувся в читальній залі бібліотеки – філії № 3 ЦБС для дорослих м. Кременчука, за сприяння та дружньої підтримки бібліотеки ім. Самеда Вургуна Оболонського району м. Києва. Для вечора працівники районної бібліотеки надали колегам матеріали про життя та творчість В. Баранова та презентації.
Організатори заходу запросили до участі брата поета – Василя Федоровича, дружину – Лідію Петрівну, яка мешкає в Києві, але залюбки згодилася завітати на захід, голову міського і районного товариства «Просвіта» - Усцову Марію Григорівну, члена правління товариства «Просвіта» Сорокіну Тетяну Іванівну, заслуженого працівника культури України – Козака Миколу Степановича, представника міського краєзнавчого музею - Король А.І., яка має на меті створити експозицію на честь Віктора Баранова. Також на вечір завітали члени літературного товариства «Цвіт калини», бібліотекарі міста та району, творча молодь. 
Надзвичайно цікавим та хвилюючим видався вечір. Багато нового присутні дізналися про свого земляка. Дві години збігли як одна мить. Дружина поета Лідія Петрівна поділилася бентежними спогадами про щасливі дні подружнього життя, показала рукописи Віктора Федоровича, розповіла про свої наміри перевидати вже надруковані твори чоловіка й підготувати до друку ті, що не встигли побачити світ за життя. До сліз зворушили присутніх поезії, які читала Лідія Петрівна, вони були присвячені їй - коханій дружині. Не обійшлося й без подарунків, Лідія Петрівна передала у фонд бібліотеки декілька поетичних збірок та прозових творів В. Баранова, примірники журналу «Київ», де також надруковані його твори.
Брат поета – Василь Федорович проникливо читав поезію Віктора Баранова та згадував про його дитячі роки. 
Талановита молодь читала вибрані фрагменти з поетичного надбання поета, а Козак Микола Степанович самобутньо, незвично, дуже патріотично прочитав вірш «До українців», який по праву вважається візитною карткою Віктора Баранова. Проникливо виступили Усцоваї М.Г. та Сорокіна Т.І. 
Духовної атмосфери вечору додала відео презентація, яку створила бібліотекар читальної зали Амшеннікова Н.О., на пісню написану на відомі й болючі для всіх патріотів слова із вірша – звернення Віктора Баранова «До українців».
Завершився вечір чаюванням – знову ж таки зі щирими, теплими споминами про видатного земляка, який свого часу гірко і щемно звертався до всіх нас

«Українці мої! Дай вам Боже і щастя і сил.
Можна жити й хохлом, і не згіркне від того хлібина.
Тільки хто ж колись небо нахилить до ваших могил, 
Як не зраджена вами, зневажена вами Вкраїна» …

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку