КМДА Київська міська державна адміністрація


24 лютого 2016

Відбувся ІІ етап Стратегічної сесії Оболонського району

Відбувся ІІ етап Стратегічної сесії Оболонського району

СТРАТЕГІЯ ОБОЛОНСЬКОГО РАЙОНУ 2020

Новаторський Оболонський

20 лютого закінчився другий етап Стратегічної Сесії Оболонського району, організованої керівником ГО «Парк Наталка» Наталією Чорногуб сумісно з головою Оболонської райдержадміністрації  Цибульщаком Олександром Леонідовичем та за підтримки соціального психолога, члена IAF – Міжнародної Асоціації Фасилітаторів Тамари Сухенко в якості ведучої.

–  Стратегія району, –  визначає Наталія, – це громадська угода між владою, громадою та бізнесом щодо перспектив майбутнього розвитку району.

При тому, що вже починаючи з 2014 року в різних містах та селах України проводились стратегічні сесії розвитку міст, лише у 2016 році до Одеси, Бобриці та інших приєдналась і столиця країни. Оболонський район став першопроходцем у Києві. Окрім впровадження моделі стратегічного планування розвитку району, такі сесії дієво допомагають у формуванні ефективної громади та налагоджують діалог між активістами та владою.

- Даний метод розробки Стратегії розвитку району є успішною та ефективною формою залучення до формування майбутнього безпосередньо громади - активних та небайдужих мешканців району, місцевих підприємців та промисловців. Це чудова нагода для влади та громади почути один одного, та спираючись на знання, досвід та реальні можливості обох сторін, створити спільне бачення наших перспектив, - зазначив голова району Олександр Цибульщак.

План дій

Під час обговорення у змішаних робочих групах представниками громадських ініціатив, депутатами міської ради та співробітниками адміністративних структур було опрацьовано образ майбутнього району та конкретний план дій. Також було призначено відповідальних за дотримання термінів запланованого.

 Представники районної адміністрації почули чимало цілком конкретних пропозицій мешканців щодо благоустрою району. Наприклад, з боку активістів Пущі-Водиці лунали заклики щодо покращення транспортної розв'язки, встановлення контейнерів для роздільного збору сміття, облаштування велосипедних доріжок та інші. Наступна Сесія, під час якої робочі групи зможуть звітувати про результати своєї діяльності, має відбутися через шість місяців.

–  День пройшов напружено, емоційно, виснажливо, – визнає на своїй сторінці в «Фейсбук» Дмитро Рубан, студент НУДПСУ, – проте продуктивно. Реально з'являється надія, що Оболонь зміниться. По підсумках двох днів роботи Сесії долучився до робочої групи з питань самоорганізації населення, оскільки розумію, що лише за САМООРГАНІЗАЦІЄЮ громад МАЙБУТНЄ нашої держави!

Окрім групи «Самоврядна громада», яка займатиметься інформуванням населення про можливості самоорганізації громадян, було сформовано групу з соціальних та культурних напрямків, групу, присвячену благоустрою, спорту та історії та групу «Фінанси», яка опрацьовуватиме можливості фінансування громадських проектів, спрямованих на розвиток району. Центром діяльності ініціатив має стати Офіс розвитку Оболонського району, який буде започатковано активістами при Оболонській адміністрації, щоб допомагати активним громадянам об'єднуватись та в діалозі з бізнесом і владою реалізувати корисні для суспільства проекти. 

Чудові враження

–  Емоції після Сесії позитивні, –  поділилася своїми враженнями  організатор Наталія, –  енергії стільки, що хочеться реалізувати все й одразу. Сповнюєшся радістю від того, що нас, людей, які бажають залишити краще майбутнє для своїх дітей і онуків, багато. (У першому засіданні Сесії брали участь близько 130 людей, у другому – не набагато менше. – М.Ж.).  Радісно від того, що усі, хто брав участь у Сесії, готові й далі розвивати Оболонь, вкладати свої час та ресурси для реалізації мрії. Безумовно, такої конструктивної взаємодії могло б не статися, якби не модерація Тамари Сухенко, завдяки якій ми мали змогу прислухатись і домовлятись один з одним, не дивлячись на всі наші відмінності.

–  Головним відкриттям для мене є те, що адміністрація готова прислухатися  та сумісно реалізувати ідеї мешканців. Навіть більше – вона потребує свіжих ідей.   Завдяки таким зустрічам ми досягаємо порозуміння щодо наших спільних інтересів, бо всі ми бажаємо жити в комфортному, охайному, безпечному та привабливому середовищі. Окрім того, мешканці повинні пам'ятати, що вони є носіями функції міського управління. Для цього в них повинна бути чітко сформульованою картина того, що вони хочуть бачити навколо себе, і вони мають озвучувати це. Тоді підприємці, наприклад,  не зможуть будувати магазини там, де цього не хочуть місцеві мешканці. Останнє, мабуть, найважливіше відкриття для мене, – це те, що жодна ідея не буде реалізована без «енергії змін». Реалізація запланованого залежить від кожного з нас. І тільки від нас. Адміністрація не буде робити за нас те, що нам треба, – тільки в тандемі.

За інформацією Наталії Чорногуб
голови ГО ""Парк Наталка"

ФОТОАЛЬБОМ

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.