Головна  →  Новини  →  2 березня 2016

На які рахунки потрібно сплачувати єдиний внесок фізичним особам — підприємцям та особам, які провадять незалежну професійну діяльність та які у 2015 році уклали договори добровільної участі?

Закон України N 909-VIII від 24.12.2015 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» набрав чинності. Цим Законом були внесені зміни, зокрема, до статті 10 Закону України N 2464-VI від 08.07.2010 р. «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до цих змін із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, виключено фізичних осіб — підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Згідно з чинним законодавством такі особи зобов’язані сплачувати єдиний внесок в розмірі 22% бази нарахування, визначеної статтею 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». У разі якщо з фізичними особами — підприємцями та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, було укладено договори добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то такі договори контролюючими органами буде розірвано, проте, суми єдиного внеску зазначені особи мають сплачувати на ті самі рахунки, на які сплачували єдиний внесок під час дії договору добровільної участі.


ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку