Головна  →  Оголошення  →  14 березня 2016

За внесення змін до Єдиного державного реєстру у зв’язку з перейменуванням вулиць чи населених пунктів платити не треба

Український інститут національної пам’яті надав роз’яснення щодо внесення змін до Єдиного державного реєстру про зміну найменування вулиці, населеного пункту, району в місті чи району і наголосив, що фізичні особи – підприємці не сплачують адміністративний збір, і будь-які вимоги щодо такої сплати з боку державного реєстратора згідно частини другої статті 19 Конституції України є неправомірними.

Відповідно до частини першої та частини п’ятої статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» за державну реєстрацію змін відомостей про прізвище, ім’я, по батькові або місце знаходження фізичної особи – підприємця передбачено сплату адміністративного збору у розмірі 0,1 мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Пунктом 5 частини четвертої статті 9 зазначеного закону передбачено, що у Єдиному державному реєстрі містяться дані про місцезнаходження фізичної особи – підприємця, тобто: «місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем».

Абзац п’ятий статті 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначає місце проживання як «житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово». Аналогічне визначення терміну «місце проживання» міститься у частині першій статті 29 Цивільного кодексу України.

Згідно зі статтею 379 Цивільного кодексу України «житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них».

Передбачене частинами шостою та сьомою статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» перейменування областей, районів, населених пунктів, районів в містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів не є зміною місця проживання фізичної особи або фізичної особи – підприємця, оскільки фактично місцезнаходження житла такої особи не змінюється.

У зв’язку з цим, зміна назви вулиці, іншого об’єкту топоніміки населеного пункту або самого населеного пункту, району в місті чи району не є зміною місцезнаходження фізичної особи – підприємця. Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» за внесення змін до Єдиного державного реєстру про зміну найменування вулиці або іншого об’єкту топоніміки, на якому розташоване житло фізичної особи – підприємця, стягнення адміністративного збору не передбачено.

За матеріалами Департаменту суспільних комунікацій КМДА

http://dsk.kievcity.gov.ua/

Перейти до спискуВерсiя для друку