КМДА Київська міська державна адміністрація


18 березня 2016

До відома фізичних осіб, які мають намір придбати (проінвестувати) житло

До відома фізичних осіб, які мають намір придбати (проінвестувати) житло в житлових будинках, які незавершені будівництвом.

Щоб звести до мінімуму ризики бути ошуканим при купівлі (інвестуванні) житла в будинках, що не закінченні будівництвом, Вам буде корисно ознайомитися з найпростішими рекомендаціями, які наведені нижче.

- Необхідно проаналізувати діяльність будівельної компанії забудовника.

- Поцікавитись попередніми об’єктами будівництва компанії забудовника.

- Дотриманням термінів введення їх в експлуатацію.

- Скористатись електронним порталом Центру забудови міста Києва (http://monitor.mkk.kga.gov.ua).

- Вивчити відгуки про компанію забудовника в мережі інтернет.

- Також доцільним є відвідати вже збудовані компанією забудовником житлові будинки та по можливості поспілкуватись з їх мешканцями.

Наступний етап – це ознайомлення з проектно-дозвільною документацією на будівництво житлового будинку та установчими документами компанії забудовника.

Залежно від категорії складності об'єкта будівництва у забудовника необхідно вимагати різний пакет документів на будівництво. На ринку інвестування найчастіше зустрічаються об'єкти III, IV і V категорій складності.

Для будівництва об'єкта III категорії складності забудовник повинен мати такі документи:

- Документ, що підтверджує права забудовника на земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво об'єкта. Земельна ділянка може бути у забудовника у власності, в оренді чи постійному користуванні. Перевірте, щоб цільове призначення земельної ділянки відповідало будівництву багатоквартирного житлового будинку.

- Містобудівні умови і обмеження.

- Технічні умови.

- Проектна документація.

- Декларація про початок будівельних робіт, зареєстрована Департаментом архітектурно-будівельної інспекції України у м. Києві.

- Ліцензія на проведення господарської діяльності, пов'язаної з будівництвом об'єкта архітектури.

Для будівництва об'єктів IV і V категорії складності забудовник повинен мати всі перераховані вище документи та додатково документи, що підтверджують проведення експертизи проектної документації (експертний звіт щодо розгляду проектної документації) та дозвіл на виконання будівельних робіт.

Окрім документів, що стосуються безпосередньо будівництва, слід запросити у забудовника свідоцтво про державну реєстрацію, статут і баланс. Та звертати увагу на те, щоб всі вищезазначені документи не були прострочені, а з їх змісту можна було зробити однозначний висновок про те, що забудовник в даний момент має право будувати житловий будинок за вказаною адресою.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.