Головна  →  Новини  →  26 травня 2016

Київрада звернеться до ЦВК щодо призначення виборів до райрад

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати підтримали проект рішення “Про звернення депутатів Київської міської ради до Центральної виборчої комісії”. Про це повідомляє прес-служба Київради.

“Київська міська рада в липні минулого року проголосувала за існування районних рад, за право громади ефективно володіти й управляти своїм майном. Київрада призначила вибори до райрад на 27 березня 2016 року. В дуже дивний спосіб ця частина рішення була скасована, це поклало тимчасовий кінець місцевому самоврядуванню. Зараз Центральна виборча комісія має всі повноваження, щоб призначити дату виборів, бо рішення Київради стосовно районних рад є чинним”, — наголошує депутат Київради Сергій Гусовський, який є суб'єктом подання даного рішення.

Для столиці України децентралізація влади є вкрай важливою, адже в місті функціонує 10 районів, в кожному з яких проживає від 130 до 350 тисяч мешканців, що фактично співмірно з деякими містами, які мають статус обласних центрів. У 2010 році з зв'язку з ліквідацією районних у місті Києві рад, була остаточно зруйнована цілісна система місцевого самоврядування в столиці. Єдиним способом відновлення ефективного самоврядування у місті, стало створення районних у місті Києві рад, йдеться у пояснювальній записці документу.

“Депутатський корпус єдиний в тому, що райради необхідні. Але в жодному випадку місцеве самоврядування не може бути призначене згори. Воно дієве лише тоді, коли виходить знизу. Така модель управління не існує в жодній країні Європи, вона притаманна лише Росії. І справжнє самоврядування там — лише ілюзія. Мова про те, що ці районні ради не дадуть Києву нічого, окрім 500 депутатів, які не зможуть ні на що впливати. Ми повинні спочатку провести децентралізацію і належним чином розподілити повноваження, а не створювати органи, які не будуть дієвими. Ми просто не маємо на це права”, — зазначив заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів.

Відповідним проектом рішення пропонується направити звернення депутатів Київради до Центральної виборчої комісії з вимогою призначити перші вибори до райрад у порядку, визначеному Законом України “Про місцеві вибори”.

Відповідне рішення підтримали 64 депутати.

kmr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку