Головна  →  Новини  →  13 липня 2016

Оподаткування пенсій скасовано

З 1 липня, набрав чинності Закон від 02.06.2016 № 1411-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій».

Він передбачає оподаткування лише високих пенсій, але водночас залишає обмеження для працюючих пенсіонерів.При цьому оподатковуються за базовою ставкою 18% суми пенсій, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у поточному році це 10 740 грн), - в частині такого перевищення.

Наприклад, якщо пенсіонер отримує 11 800грн., то податком 18% обкладатимуть лише 1060 грн.

Також оподатковуються пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

Для працюючих пенсіонерів виплату пенсії проводитимуть у розмірі 85% але не менше ніж 150% прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (1611 грн.), в законі обумовлено, що ця норма тимчасова.

Обмеження щодо виплат працюючим пенсіонерам не застосовують до інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширено закон про статус ветеранів війни, дружин загиблих військовослужбовців, дружин померлих інвалідів війни та ветеранів військової служби.

 Працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за «спецзаконами» «про державну службу, про прокуратуру, про статус суддів» у період їхньої роботи на посаді державного службовця пенсії не виплачуватимуть взагалі. А якщо вони працюватимуть на інших посадах, то отримуватимуть пенсію в розмірі 85%.

                          

 

Центральне об’єднане управління ПФУ в м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку