Головна  →  Новини  →  26 липня 2016

Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам поінформувала начальник управління праці та соцзахисту населення О.Клебанова

Сьогодні, на засіданні Колегії Оболонської РДА начальник управління праці та соціального захисту населення Олена Клебанова доповіла про хід виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 року № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» та вирішення проблемних питань.

   

   Постановою затверджено порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам; порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.
   Також постановою установлено, що комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворені міськими виконавчими органами, у місячний строк з дня набрання чинності цією постановою приймають рішення про відновлення або про відмову у відновленні соціальних виплат особам, довідки яких недійсні на дату набрання чинності цією постановою, за умови отримання внутрішньо переміщеною особою нової довідки відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабміну від 1.10.2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».
   1. Так Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам визначає механізм призначення (відновлення) внутрішньо переміщеним особам виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг (далі - соціальні виплати) за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.
Документом, що підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи, є довідка, видана такій особі відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 р. № 509.
   Згідно із Порядком соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам призначаються і виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі - структурні підрозділи з питань соціального захисту населення), територіальними органами Пенсійного фонду України, робочими органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, центрами зайнятості (далі - органи, що здійснюють соціальні виплати) за місцем їх фактичного проживання/перебування, незалежно від факту реєстрації місця проживання/перебування.
   У Порядку встановлено, що для призначення (відновлення) соціальних виплат структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за власною ініціативою або за зверненням органів, що здійснюють соціальні виплати, протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви внутрішньо переміщеної особи або з дня надходження звернення від органів, що здійснюють соціальні виплати, проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.
   Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 3-х робочих днів з дня отримання електронної справи отримувача соціальної виплати вносить на розгляд комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утвореної міським виконавчим органом, подання про призначення (відновлення) або про відмову в призначенні (відновленні) відповідної соціальної виплати, до якого додається акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.
   2. Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування визначає механізм здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування незалежно від факту реєстрації місця проживання/перебування.
   При цьому передбачено, що контроль за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам здійснюють структурні підрозділи з питань соціального захисту населення шляхом відвідування не рідше ніж 1 раз на 6 місяців фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї за формою, встановленою Мінсоцполітики.
   Згідно із Порядком структурні підрозділи з питань соціального захисту населення та/або робочі групи, що утворюються з представників територіальних підрозділів МВС, ДМС, СБУ, Національної поліції, Держфінінспекції, Держаудитслужби та Пенсійного фонду України за рішенням місцевих виконавчих органів, також можуть проводити додаткові перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи із складенням акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.
   Відповідно до Порядку структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 10 робочих днів з дня прийняття рішення його керівником про проведення перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи або з дня отримання інформації від органів, зазначених у підпунктах 1 - 4 пункту 4 цього Порядку, проводить таку перевірку із складенням акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї з урахуванням положень пунктів 8 і 9 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 08.06.2016 р. № 365.
   За результатами такої перевірки структурний підрозділ з питань соціального захисту населення готує подання про призначення (відновлення) або відмову у призначенні (відновленні) соціальних виплат до комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утвореної місцевим виконавчим.
В Оболонському районі міста Києва зареєстровано 15 250 внутрішньо переміщених осіб, 8171 родина отримує щомісячну адресну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, 5071 осіб отримують пенсії. У зв’язку з тим, що внутрішньо переміщені особи змінюють місця проживання чисельність отримувачів грошових допомог щоденно збільшується.
   В управлінні праці та соціального захисту населення створено відділ соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в чисельності 4 штатних одиниць. Відділом забезпечується щоденний прийом громадян, працює гаряча телефонна лінія 426-14-76.
На виконання постанови КМУ від 08.06.2016 №365 розпорядженням Оболонської РДА від 07.07.2016 № 398 утворено Комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам в Оболонському районі міста Києва чисельністю 13 осіб. Крім цього, утворено робочу групу для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб чисельністю 213 осіб.
   Станом на 20.07.2016 проведено 3 засідання Комісії, де розглянуто 464 справи, по яких проведено перевірки фактичного місця проживання в Оболонському районі, та 367 особам призначено соціальні виплати, оскільки вони фактично мешкають в Оболонському районі, 97 особам відмовлено, оскільки вони не мешкають в Оболонському районі, що підтверджується актами.
   На виконання постанови КМУ від 08.06.2016 №365 задіяні всі працівники управління праці та соціального захисту населення, а також інші структурні підрозділи Оболонської РДА, зокрема управління охорони здоров’я, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління культури, відділу ведення Державного реєстру виборців.
   Завдяки допомозі структурних підрозділів Оболонської РДА планується проводити до 120 перевірок фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб на добу, аби не виникала соціальна напруга з причини затримки соціальних виплат.
Перейти до спискуВерсiя для друку