Головна  →  Новини  →  2 серпня 2016

Інформація для пенсіонерів, які переселилися з Донецької і Луганської області та Автономної Республіки Крим і м. Севастополь

Інформація для пенсіонерів Донецької та Луганської областей

В окремих районах Донецької та Луганської областей, які тимчасово не контролюються українською владою, органи Пенсійного фонду не здійснюють свою діяльність. При цьому, пенсії призначаються, виплачуються територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб на підконтрольних українській владі територіях.

     Отже, у разі переселення в інший регіон України перше, що необхідно зробити:

  • для продовження виплати пенсії після переїзду необхідно звернутись в управління Пенсійого фонду України в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер зареєстрований та фактично перебуває (проживає) (інформацію про управління Пенсійого фонду України можна знайти за посиланням http://www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/category?cat_id=41559).
  • надати заяву про запит пенсійної справи та довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, видану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. № 509. Довідка видається структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад ;
  • до заяви додаються копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорт, пенсійне посвідчення), а також копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності) та заява про перерахування пенсії на рахунок в АТ «Ощадбанк».

Кабінет Міністрів України 08.06.2016 р. прийняв постанову за № 365, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014р. № 637 та затверджено:

  • Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам;
  • Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування.

Територіальний орган Фонду призначає (відновлює) виплату пенсій на підставі рішення   комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Щодо здійснення виплати пенсії відповідно до змін, які внесено до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 р. № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам»:

Починаючи з 1 липня 2016 р. соціальні виплати, що призначені внутрішньо переміщеним особам, здійснюються через рахунки та мережу установ і пристроїв Публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України».

Для ідентифікації одержувачів соціальних виплат, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення їх соціальними виплатами здійснюється емісія платіжних карток із зазначенням на них графічної та електронної інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Для одержувачів пенсій така картка одночасно є пенсійним посвідченням.

Внутрішньо переміщеним особам, які отримують пенсії через підприємства поштового зв’язку або установи інших банків, необхідно відкрити рахунок для виплати пенсії в АТ «Ощадбанк» та надати в орган Пенсійного фонду, де вони знаходяться на обліку, заяву про зарахування пенсії на цей рахунок.

Таку заяву можна залишити у банку, працівники якого передадуть її в орган Фонду.

Для отримання платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, внутрішньо переміщеній особі потрібно звернутись в орган Пенсійного фонду, де вона знаходиться на обліку, та надати пакет таких документів:

  • паспорт;
  • довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (не подається громадянами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контрольний орган і мають відмітку в паспорті);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • фотокартку.

Видача платіжної картки, яка одночасно є пенсійним посвідченням, здійснюється установою АТ «Ощадбанк» , зазначеною пенсіонером у заяві.

Телефони Контакт-центру Пенсійного фонду України:

0-800-503-753 ( зі стаціонарних телефонів безкоштовно), (044) 281-08-70, 281-08-71 

 

Інформація для громадян, які приїхали з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь

 

Для отримання пенсії необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати при  собі (за наявності):

- паспорт;

- посвідчення отримувача пенсії, допомоги, пільговика;

- довідка або копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.

Обов’язково внутрішньо переміщена особа має звернутись до органу соціального захисту за новим місцем проживання (перебування) для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509.

Така особа надає територіальному органу Пенсійного фонду разом із зазначеною довідкою заяву про переведення її пенсійної справи, підтверджуючі особу документи та заяву про перерахування пенсії на рахунок в АТ «Ощадбанк».

За законодавством України поновлення виплати пенсії здійснюється відповідно до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №  365. Подальша виплата пенсії буде здійснюватись відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».

Отримати консультацію Ви можете за телефоном Урядової «гарячої лінії» - 0-800-507-309 (зі стаціонарних телефонів - безкоштовно).

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247453007&cat_id=244276429

 

Порядок отримання пенсії особою, яка проживає на тимчасово окупованій території

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, можуть оформити продовження виплати пенсії або її призначення за законодавством України, звернувшись до:

- головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області – щодо отримання пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей) або згідно із міжнародними договорами України з пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

- управлінь Пенсійного фонду України в Генічеському, Каланчацькому, Новотроїцькому та Чаплинському районах Херсонської області – щодо отримання пенсії відповідно до інших законодавчих актів.

Порядок виплати пенсії та надання соціальних послуг громадянам України, які проживають на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 234.

Так, відповідно до цього Порядку, така особа має надати заяву про отримання пенсії із зазначенням місця проживання (реєстрації) та паспорта громадянина України (паспорту громадянина України для виїзду за кордон).

Після отримання від Пенсійного фонду РФ паперової пенсійної справи заявника та інформації про дату останньої виплати здійснюється поновлення виплати пенсії.

Виплата пенсії, надання соціальних послуг здійснюються щомісяця поштовими переказами, в тому числі міжнародними, за місцем проживання особи на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

За бажанням особи виплата пенсії, надання соціальних послуг можуть здійснюватися відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596, за умови відкриття рахунка в банку, розташованому за межами тимчасово окупованої території, з яким територіальним органом укладено відповідний договір.

Переказ пенсії особам проводиться за умови подання щороку до 31 грудня територіальному органові документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою, або паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

У разі неподання зазначених документів виплата пенсії припиняється з 1 січня наступного року та поновлюється після їх подання.

 

Центральне об’єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку