Головна  →  Новини  →  4 листопада 2016

Відбувся конкурс читців поезії Івана Франка

У СШ № 239  радо зустрічали учасників конкурсу читців поезії Івана Франка та слухачів. Щоб вшанувати пам'ять  поета (адже цього року ми відзначали 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті великого українського поета), глибше пізнати його творчу спадщину, в актовій залі  та Українській світлиці зібралося чимало школярів. В конкурсі взяли участь більше 20 шкіл Оболонського району.

Конкурс продемонстрував те, з якою любов'ю учні вивчають і з якою виразністю читають твори Каменяра. За умовами конкурсу, учасники демонстрували свої здібності в декламації поезії. Конкурсанти повинні були  художньо  прочитати твори Івана Франка.  Усіх глядачів,  журі, учителів-філологів, учасників конкурсу надзвичайно вразив артистизм, виразність читання, декламація, майстерність у виконанні  поезій та пісень на слова Івана Франка.

Конкурс і розрахований для тих, хто хоче поділитися своєю творчістю: хтось пише вірші, а хтось полюбляє декламувати класиків. Хтось неповторно виконає пісню на слова Івана Франка, а хтось майстерно акомпануватиме на гітарі. Адже кожен учасник - особистість. Всі вони намагаються неповторно та довершено  донести до глядачів твір...

Особливо зворушливо прозвучав останній  вірш Івана Франка, який став для нас заповітом: «Не мовчи, коли гордо пишаючись, велегласно брехня гомонить. Говори! До німої стіни говори, тільки не мовчи і не здавайся...»

Оцінюючи виступи учасників конкурсу, журі зважало на репертуар, виконавське уміння та сценічну культуру. Віталася емоційність та українське  вбрання.

Івана Франка часто називають титаном праці. Він проявив себе в багатьох сферах: був і найвідомішим поетом свого часу, прозаїком, драматургом, перекладачем, фольклористом, літературознавцем, видавцем, громадським діячем.  Людина принципів, совість нації, її інтелект. Завжди писав, говорив, робив так, як думав. Був провідником національного відродження України.

Іван Франко сподівався, що його творчість знайде відгомін у серцях прийдешніх поколінь. Як бачимо, так воно і є, адже учні шкіл міста Києва із задоволенням узяли участь у конкурсі читців поезій Великого Каменяра і свято бережуть його заповіти.

img_3659
img_3665
img_3672
img_3680
img_3683
img_3689
img_3693
img_3696
img_3727
img_3740
img_3745
img_3784
 
 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку