Головна  →  Новини  →  8 лютого 2017

До уваги платників єдиного податку!

01 січня 2017 року набрав чинності Закон України №1797-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», яким внесено низку змін щодо спрощеної системи оподаткування.

Змінами до пунктів 293.1 та 293.2 ст. 293 Податкового кодексу визначено, що ставки єдиного податку для платників першої групи обчислюються у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2017 р. — 1 600 грн), другої групи — у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати (у 2017 р. — 3200 грн), третьої групи — у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

З урахуванням прийнятих змін для фізичних осіб — підприємців встановлено такі ставки:

  •  перша група — до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2017 р. — до 160 грн)
  •  друга група — до 20 % розміру мінімальної заробітної плати (у 2017 р. — до 640 грн)
  • третя група:

3 % доходу — у разі сплати ПДВ;

5 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку

Встановлено, що не включаються до доходу фізичної особи — підприємця суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 177.3.1 п. 177.3 ст. 177 Податкового кодексу).

Розширено перелік витрат фізичної особи — підприємця від провадження господарської діяльності. До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, фізичної особи — підприємця, зокрема, належать суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи — підприємця (крім ПДВ для фізичної особи — підприємця, зареєстрованої як платник цього податку, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності фізичною особою — підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця (пп. 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 Податкового кодексу).

 

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку