Головна  →  Новини  →  29 березня 2017

Інформація щодо захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідно до чинного законодавства України одним з основних завдань Служби у справах дітей є захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На кінець 2016 року на обліку Служби у справах дітей перебувало274  дитини сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них: 102 дітей-сиріт та 172 дітей, позбавлених батьківського піклування. В сім'ях опікунів та піклувальників виховується 237 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В державних дитячих установах утримується 20 дітей, в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях – 17 дітей. 

Протягом 3 місяців 2017 року на облік служби було поставлено 10 дітей. З  них: 2 сиріт, 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 дітей залишені в центрі перинатальної та репродуктивної медицини. 

Протягом 2016 року в центрі перинатальної та репродуктивної медицини, було залишено 10 дітей. Службою були здійснені відповідні заходи щодо присвоєння прізвищ, імен та по батькові дітям, реєстрації їх у відділі РАЦСу Оболонського районного управління юстиції та згідно розпоряджень Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, влаштовано до Київського міського будинку дитини “Берізка”. З них 5 дітей усиновлено громадянами України, 3 дітей передано під опіку з подальшим усиновленням. Протягом 2017 року 3 дітей залишено у вищевказаній установі, які також влаштовані до Київського міського будинку дитини “Берізка”.

Слід зазначити, що не тільки іноземні громадяни, але й громадяни України всиновлюють важко хворих дітей. Так, у вересні 2016 року подружжям Оболонського району було усиновлено глухоніму дитину. Батьки активно займаються лікуванням даної дитини. Хлопчику зроблено операцію на суму 30 000 доларів США, зараз дитина проходить терапію.

Крім того, протягом поточного року 2 дітей було залишено у Київській міській дитячій клінічній лікарні № 1, яка розташована на території Оболонського району по вул. Богатирській, 30. Оскільки було з'ясовано місце проживання їх батьків, дітей передано до дитячого будинку ім. Городецького, а документи направлені до служб у справах дітей за територіальною належністю, з метою здійснення заходів їх соціально-правового захисту.

У жовтні минулого року новонароджену дитину залишено матір'ю у  Київській міській дитячій інфекційній лікарні Шевченківського району м. Києва. У зв'язку з важким захворюванням її було переведено до міської туберкульозної дитячої клінічної лікарні, розташованої на території Оболонського району м. Києва. У дитини відсутнє медичне свідоцтво про народження, що унеможливлює зареєструвати її у відділі РАЦСу. Службою здійснені відповідні заходи щодо встановлення віку дитини, підготовлено розпорядження про присвоєння дитині прізвища, імені та по батькові, з метою  реєстрації у відділі РАЦСу. На цю дитину є кандидати в усиновлювачі, які, як волонтери, постійно опікуються малюком.

Діти, які влаштовані до сімейних форм виховання перебувають на постійному контролі Служби у справах дітей. Працівниками Служби  проводиться профілактично-виховна робота з опікунами (піклувальниками), батьками-вихователями, прийомними батьками, щодо захисту прав та інтересів їх підопічних. Протягом 2016 року здійснено 230обстежень  житлово-побутових умов проживання дітей, в ході яких перевірено чи використовується державна соціальна допомога на потреби дітей.

Крім того опікуни/піклувальники щорічно подають до Служби у справах дітей звіт про використання державної соціальної допомоги на дитину, збереження житла та майна підопічних. А також, висновок про стан здоров'я дитини.

Трапляються випадки коли діти, які перебувають під опікою чи піклуванням, опиняються у складних життєвих обставинах через неналежне виконання їх опікунами (піклувальниками) своїх обов'язків. У 2016 році, піклувальника було звільнено від обов'язків, у зв'язку з тим, що її підопічна часто залишала дім, не ночувала вдома. Службою було влаштовано неповнолітню на навчання та повернено на своє постійне місце проживання. Двоє дітей влаштовано до школи-інтернату № 21,  бабусю дітей звільнено від обов'язків опікуна опіку, у зв'язку із зловживанням нею алкогольних напоїв та неналежним виконанням обов'язків щодо виховання дітей. 

Крім того, 23.03.2017 року до Служби у справах дітей надійшла інформація про вчинення фізичного насильства опікуном відносно чотирирічної дитини, що призвело до тяжких наслідків. Дитина перебуває у відділенні інтенсивної терапії Київської міської дитячої клінічної лікарні № 1. Проти опікуна порушено кримінальну справу за ст. 166 КК України.

Службою також здійснюються заходи щодо збереження житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А саме, перевіряється,  в якому стані знаходиться житло, у разі смерті батьків дитини – чи оформлено належним чином спадкове майно, з урахуванням інтересів дитини, чи не порушуються законними представниками дітей права на користування житлом та майном, яке належить їх підопічним.

Відділом опіки, піклування та усиновлення ведеться, в електронному вигляді, житловий реєстр дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є одноосібними власниками житла. Якщо опікун здає квартиру в оренду, за попередньою згодою органу опіки та піклування, то він надає інформацію до Служби про використання коштів на потреби дитини.

У разі, коли у дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування відсутнє житло, після досягнення нею 16-річного віку, Службою здійснюються заходи щодо постановки її на квартирний облік. Станом на 25.03.2017 року, на квартирному обліку перебуває 10 дітей вищевказаної категорії. Розпорядженням Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації від 27.01.2016 року № 30 одній особі, з числа дітей, позбавлених батьківського піклування надано однокімнатну квартиру. В цьому році  КМДА закуплено 60 квартир, які плануються виділити для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Існує проблема влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли підліткового віку. Тому залишається актуальним питання створення соціальних гуртожитків для таких дітей. На даний час Службою у справах дітей КМДА вживаються заходи щодо пошуку приміщення, яке відповідатиме встановленим для соціального гуртожитку нормам.

Протягом 2016 року Службою у справах дітей проводилась відповідна робота щодо усиновлення дітей. Проведено 31 обстеження житлово-побутових умов проживання громадян, які виявили бажання усиновити дитину, та підготовлено 29 висновків про доцільність усиновлення. За минулий рік усиновлено 18 дітей громадянами України, що є найвищим показником по м. Києву.

В районі успішно працює дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 5 дітей вже здобувають професії у Київському коледжі будівництва, архітектури та дизайну за спеціальністю “зелене будівництво та садово-паркове господарство”, Київському медичному коледжі, Військовому ліцеї ім. Богуна.

Також, в районі працює 6 прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей. Протягом 2016 року лише в Оболонському районі було створено2 прийомні сім'ї, до яких влаштовано 2дітей.

Для забезпечення права кожної дитини на виховання та проживання її в сім’ї, Служба у справах дітей Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації співпрацює з  районним центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, а також, з благодійними громадськими організаціями, такими як: Всеукраїнський Благодійний фонд «Батьківська турбота», Центр соціальної реабілітації «Ковчег», «Місто щасливих дітей».

Також, Службою ведеться електронний облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також громадян, які виявили бажання усиновити дитину, чи взяти її під опіку,  в електронній базі “Діти”, яка діє по всій Україні. Завдяки даній системі здійснюється більш оперативний пошук сім'ї для дитини, яка потребує влаштування.

Крім того, відповідно до наказу Мінсоцполітики України від 27.10.2014 № 817 “Про затвердження форм документів з питань усиновлення”, Службою проводиться обстеження умов проживання усиновлених дітей, з метою перевірки   використання одноразової державної соціальної допомоги на усиновлену дитину. Протягом 2016 року проведено 26 таких обстежень.

Протягом літнього оздоровчого періоду вихованці ДБСТ відпочивали на морі в м. Генічеськ Херсонської обл., база відпочинку “Чайка”, на Закарпатті, табір англійської мови (від посольства Канади), Одеська обл. Санаторій “Патрія”, а також на дачі с. Димерка, Броварського району, Київської обл.  

На території району розташована школа-інтернат № 21, в якій виховується 4  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 115 - за заявою батьків, 25 - за заявою опікунів чи піклувальників. За інформацією адміністрації закладу, на даний час на погодженні перебуває новий статут про загальноосвітню школу-інтернат.

Після досягнення дитиною віку повноліття, інформація про неї надається до Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, з метою подальшого її супроводу. 

На обліку Служби перебувають діти, які залишились без батьківського піклування, але ще не мають визначеного соціально-правового статусу. Як наприклад, батьки дитини розлучені, мати, з якою проживала дитина померла, місце перебування батька не відоме. До моменту набуття дитиною офіційного статусу сироти чи позбавленої батьківського піклування, вона тимчасово перебуває у родичів, у разі відсутності родичів - у центрі соціально-психологічної реабілітації (вул. Маяковського, 28-а або вул. Полярна, 7-А). На території району розташовані 2 благодійні центри соціально-психологічної реабілітації дітей. Це - “Місто щасливих дітей”, вул. Полярна, 7-А та Центр “Ковчег”, вул. Гамарника, 40. Згідно розпорядження Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації “Про негайне відібрання дітей від батьків” з двох сімей вилучено 3 дітей, у зв'язку із загрозою їх життю та здоров'ю. Службою підготовлені матеріали до суду про позбавлення батьків батьківських прав.

На території району проживає 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (3 сімей), які прибули зі східних регіонів України. З них  1 сім'я (2 дітей) придбала власне житло, 2 - винаймають житло. Опікуни отримують державну соціальну допомогу на дітей. Службою постійно перевіряються умови проживання дітей та, у разі необхідності,  здійснюються заходи щодо їх соціально-правового захисту.

Останнім часом на територію Оболонського району прибувають діти з тимчасово окупованої території без супроводу дорослих. На даний час  6 таких дітей проживають в Центрі соціально-психологічної реабілітації “Ковчег”. Служба у справах дітей, також здійснює заходи їх соціально-правового захисту в якості законного представника (виготовлення паспорта громадянина України, влаштування на навчання, тощо). Мати двох дітей (9 і 11років) залишила в Центрі. Місце перебування її не відоме. Службою у справах дітей подано позовну заяву до суду про позбавлення її батьківських прав. Позов задоволено.

Протягом літнього оздоровчого періоду за бюджетні кошти було оздоровлено 15 дітей вищезазначеної категорії у позаміському   дитячому закладі оздоровлення та відпочинку “Динамо” Миколаївської обл. м. Очаків.”   10 дітей відвідали Швейцарію за сприянням благодійних коштів фонду Чорнобиля, 1 дитина - Туреччину.

      За інформацією Служби у справах дітей

Перейти до спискуВерсiя для друку