Головна  →  Новини  →  21 квітня 2017

У Києві озвучили корисні поради з економії ресурсів

У Києві озвучили корисні поради з економії ресурсів

20 квітня 2017 року активісти Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційну зустріч для клієнтів Оболонського районного центру зайнятості. Під час заходу експерти надали корисні поради з економії енергоресурсів.

«Для того, аби заощадити, потрібно пам’ятати, що у квартирі нас постійно супроводжують витрати, а особливо на кухні, у ванній кімнаті та туалеті. Дотримуючись простих правил економії можна скоротити платіжки на третину», – розповідають представники ОПОРИ.

Активісти структурували корисні поради відповідно до того, за які комунальні послуги мешканці Києва отримують найбільші рахунки.

Для заощадження електроенергії:

1. Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Так ви заощадите електроенергію та вбережете акумулятори від поломки.

2. Не тримайте телевізори та інші побутові електроприлади у режимі «сну». Цей режим також споживає енергію.

3. Вимикайте електроприлади з розетки, якщо ви ними не користуєтеся. Навіть вимкнений електроприлад «тягне» з розетки певну кількість електрики.

4. Коли виходите з кімнати – вимикайте телевізор та світло.

5. Заощадити електроенергію допоможе заміна старих лампочок на нові енергозберігаючі (світлодіодні). Термін їхньої служби триваліший, а ваш рахунок на електроенергію зменшиться на 20 %.

6. Грійте в чайнику тільки необхідну кількість води. Регулярно видаляйте накип, щоб чайник швидше нагрівав воду та споживав менше енергії.

7. Якщо у вас електрична плита – вимикайте конфорку за декілька хвилин до готовності їжі.

8. Періть речі у холодній воді, адже 90 % енергії, яку споживає пральна машина, йде на обігрів води.

Для економії води:

1. Встановіть лічильники. Таким чином ви сплачуватиме лише за спожите.

2. Закручуйте кран, коли чистите зуби. Інакше щохвилини втрачатимете близько 10 літрів води.

3. Мийте посуд у закритій пробкою раковині, а не під проточною водою. Це у 3-5 разів зекономить споживання води.

4. Якщо ваш кран протікає – ви втрачаєте до 500 літрів води за добу. Якщо витікає гаряча вода – ви ще й марно витрачаєте газ, який іде на її підігрів.

5. Встановіть на змішувач води аераторну насадку, що майже вдвічі скоротить виток води за хвилину.

6. Якщо у вас велика сім’я, придбайте посудомийну машину. Користуючись нею, ви будете економити в середньому до 12 000 літрів води щороку.

7. За день з несправного туалетного бачка може витікати до 2 000 літрів води.

8. Встановіть у туалеті економний зливний бачок з двома клавішами змиву. Так ви будете використовувати всього 6 або навіть 3 літри води замість 10-12 за одне використання.

9. Приймайте душ замість ванни: ви зекономите 60 % води. 140-160 літрів витрачається на ванну та 30-50 літрів на прийняття п’ятихвилинного душу.

Наприкінці заходу фахівці центру отримали інформаційні матеріали, виготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які допоможуть краще зрозуміти основи управління власним житлом та способи заощадження ресурсів.

 

За інформацією Громадянської мережі ОПОРА

Перейти до спискуВерсiя для друку