КМДА Київська міська державна адміністрація


12 травня 2017

Київрада запрошує громадськість разом напрацювати нове Положення про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання

Сьогодні, в Київській міській раді експерти, представники секретаріату Київради, Київської міської державної адміністрації, районних адміністрації, громадських рад, та органів самоорганізації населення обговорили проект Положення про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання у місті Києві. Про це повідомляє прес-служба Київради.

Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.

Однак норми щодо процедур реалізації наданих законодавцем прав територіальній громаді на загальні збори, місцеві ініціативи та громадські слухання недосить чіткі й зрозумілі для застосування.

Тому, на переконання багатьох відомих науковців, якщо законодавець не деталізував цю статтю, то обов'язок місцевої ради розробити і ухвалити механізм реалізації цього права в територіальній громаді.

“Хто може ініціювати загальні збори, яка процедура ініціювання, в яких територіальних утвореннях вони можуть проводитися, як вони безпосередньо організовуються — на жаль, ми зараз не маємо такого детального механізму. І наша спільна мета з громадськістю — напрацювати такий документ, який враховуватиме всі ці нюанси та матиме механізми, що дозволять людям скористатися правом на загальні збори”, - зазначив керуючий справами секретаріату Київради Ігор Хацевич.

Первинну редакцію Положення напрацювало управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків Київради.

Беручи за основу типові положення, розроблені провідними науковими інституціями.

Ухвалення Положення про збори не тільки дозволить громадянам брати більш активну участь у здійсненні місцевого самоврядування, а й посилить їхню відповідальність за стан справ у територіальній громаді.

Наразі це базовий документ, на основі якого буде розроблено дієвий механізм функціонування загальних зборів.

Ідея Зборів полягає у тому, що ця форма місцевої демократії повинна бути доступна для реалізації навіть невеликій групі громадян, які мають виборчі права і проживають у територіальній громаді. Організаційно-правовий механізм підготовки й проведення Зборів, закладений у Положенні, дозволяє ініціаторам Зборів досягати мети навіть якщо цьому протидіють органи і посадові особи місцевого самоврядування.

Громадськість активно долучилася до роботи, і сьогодні представила ряд побажань та зауважень. Найперше що пропонують — визначити термінологію — кого вважати членом територіальної громади та виписати питання хто може брати участь у загальних зборах з правом вирішального та дорадчого голосу. У запропонованій редакції, наголошують активісти, не прописана можливість відмови від певних делегованих повноважень, не вирішується питання про використання власних коштів ОСН, не підіймається можливість ініціювання місцевими зборами питання про делегування повноважень органу самоорганізації населення. Окрім того, не йдеться про захист персональних даних при реєстрації у загальних зборах і невідомо хто забезпечує охорону громадського порядку. Також активісти зазначають, що ОСН мають право ініціювати загальні збори, але ніде не має території, в межах якої вони можуть це ініціювати.

Учасники обговорення вирішили створити робочу, яка узагальнить всі рекомендації. Власні пропозиції можна надавати до секретаріату Київської міської ради до кінця травня за е-mail: [email protected] та/або за сл.тел.202-70-48

“Ми хочемо почути думку громади по кожному з пунктів цього Положення, врахувати її, і вже вийти на розгляд Київради з документом, який буде враховувати не тільки позицію юристів, які над ним працювали, а й позицію тих, хто потім на практиці буде працювати з цим положенням”, - резюмував Ігор Хацевич.

kmr.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.