КМДА Київська міська державна адміністрація


23 травня 2017

Інформація про підготовку пляжів та зон рекреації до оздоровчого сезону

Оболонський  район належить до найбільш  заводнених районів міста Києва  і налічує 18 водойм,  з них 12 – зони рекреації, а саме: 2 пляжі (оз. «Вербне», оз. «Гаращиха» на 7-й лінії в Пуща-Водиці) , 6 зон рекреації (оз. «Редькіне», затока «Верблюд», затока «Наталка», затока «Собаче Гирло», оз. «Центральне», ставок «Міський» на 3-й лінії в Пуща-Водиці) знаходяться на балансі КП «Плесо», 3 зони (ставки) в Пуща-Водиці знаходяться на балансах відомчого підпорядкування, озеро «Карачун», яке розташоване на 14 лінії в Пуща-Водиці, що має рекреаційне значення, є вже 2 роки безгосподарним, тому ніякі притепідемічні та санітарно-гігієнічні заходи не проводяться взагалі, а також 6 озер системи «Опечінь» технічного призначення. Загальна площа водного дзеркала становить 480 га, з прибережною зоною 846 га, анафілогенною зоною – 6 га.

Згідно направлених планів-завдань Відокремленого підрозділу Оболонський міжрайонний відділ (філія) лабораторних досліджень, який є філією Державної установи  «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» на водоймищах району проводиться комплекс протималярійних, механічних, протикліщових і санітарно-профілактичних заходів силами 33 робітників-боніфікаторів – працівників з благоустрою: з них від КП «Плесо» - 2 особи; 28 осіб-працівники ТОВ «Експлуатаційна компанія «1» і 3 особи  направлені  відомчими установами –балансоутримувачами ставків :НВЦ УТОГ, ТОВ «Рибальський рай», ДУ  УТ «Лісова поляна».

 На виконання Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Постанови КМУ №391 від 30.03.98 р. «Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля», Постанови КМУ №815 від 20.07.96 р. «Про затвердження порядку здійснення моніторингу вод», фахівці ВП «Оболонський  міжрайонний відділ (філія)  лабораторних досліджень» згідно листа КП «Плесо» щодо здійснення моніторингового візиту  в  рамках щорічної співпраці , брали участь в комплексних рейдових об’їздах водних об’єктів району з метою проведення моніторингу їх стану та відбору проб води і піску для лабораторних досліджень.

Ситуація на пляжах озера «Вербне» та озера «Гаращиха» на 7 лінії Пуща-Водиці значно покращилась у порівнянні з минулим роком. Пляжі  повністю  забезпечені пляжною інфраструктурою та майже виконані план-завдання, видані Відокремленим підрозділом Оболонський міжрайонний відділ (філія) лабораторних досліджень Державної установи «Київський міський лабораторний центр МОЗ України», а саме:

 - проведено очищення прибережної зони від побутового сміття;

- за допомогою  машини TRUXOR проведена очистка  поверхні водних об’єктів  від водяної рослинності;

 - очищене дно водоймищ;

- замінено пісок та виконано планування території пляжу;

- побудовані 2  туалети, підключені до міських мереж  водопостачання та каналізації , які передбачені також для  осіб з обмеженими можливостями;

 - встановлені нові навіси для затінку, лавки для відпочинку

 - облаштовані по 2-і душові  кабіни з ногомийками на кожному пляжі;

 - відремонтовані сходи , поновлені пішохідні доріжки;

 - пляжний інвентар пофарбований;

 - встановлені урни для сміття;

 - медпункти укомплектовані медпрацівниками, аптечки-медикаментами першої необхідності;

 - встановлено 15 сміттєзбірних контейнерів (відповідно 6 та 9);

- заключені угоди: на вивіз сміття з КП «Київкомунсервіс», дератизацію з  КП «Профдезінфекція». 2 тури якої проведені, на надання послуг з прибирання пляжів і санітарної очистки з  ТОВ «Експлуатаційна компанія №1».

В травні місяці  2017 року з пляжів  водойм відібрано 2 проби на санітарно-хімічні показники ,4 проби на бактеріологічні  показники та 4 проби піску на санітарно-хімічний та бактеріологічний аналіз. Знаходяться в роботі.

В подальшому відбір проб води буде здійснюватись:

- з водойм пляжів  1 раз на місяць по санітарно-хімічних показниках та 4 рази на місяць по бактеріологічних показниках : (число сапрофітів (МАФАМ),індекс ЛКП (забруднення кишковою паличкою), патогенні ентеробактерії (сальмонела,шегела), дослідження на холеру).

- з водойм зон рекреації  контроль води буде здійснюватись 1 раз на місяць по санітарно-хімічних показниках ,2 рази на місяць по бактеріологічних показниках. 

- з технічних водойм контроль буде проводитись  1 раз на рік по   санітарно-хімічних та бактеріологічних показниках.   

Скарг від населення на санітарно-технічний стан пляжів не надходило ні в минулому, ні в поточному роках.

Залишаються невиконаними наступні заходи:

 - не вирішене питання закріплення внутрішніх водойм за КП «Плесо» згідно п.4 розпорядження виконавчого органу Київської міської ради  від 04.02.2009 року №111 «Про передачу на баланс та закріплення  за КП «Плесо» водних об’єктів та оформлення земель водного фонду м. Києва»;

- не завершена промивка та  хлорування питних фонтанчиків, внаслідок чого не проведений аналіз води з них;

 - не проведені  акарицидні заходи,  у зв’язку з оформленням договору з ТОВ «Емпекс»;

 - потребується демонтаж спаленого торгового навісу та вивезення металобрухту на пляжі озера «Вербне».

 Моніторингові візити рекреаційних зон  біля води заток : Наталка, Собаче Гирло , Верблюд, оз.Редькіно, ставок Міський в Пуща-Водиці 3 лінія показали, що ці зони  потребують встановлення додаткових  біотуалетів, облаштування місць для зберігання  контейнерів для збору сміття.

Викликає занепокоєння зона відпочинку створена на ставку «Центральному». Дві третини прибережної зони ставка заросло очеретом, створюючи  загрозу перетворення ставка в заболоченість, де проходить інтенсивний виплід малярійних і не малярійних комарів, мишовидних гризунів. Влітку прибережна зона має дуже високу антропогенну завантаженість, що може створити загрозу виникнення і поширення таких небезпечних захворювань, як лептоспіроз, дифіляріоз, малярію, бореліоз, кишкові захворювання.

 Весною та на початку літа відмічається перший пік активності кліщів, другий буде восени. Кліщі переносять декілька небезпечних для людини захворювань. Це епідемічний весняно-літній енцефаліт та хворобу Лайма. За 4 місяці 2017 року в м.Києві зареєстровано 21 випадок захворування на Лайм-Бореліоз, в тому числі 4 в Оболонському районі. З них 2 випадки пов’язані з відпочинком на прибережній зоні водойм «Редькіно» «Гаращиха», що в «Пуща-Водиці на 7 лінії, а 2 - в лісопарковій зоні Пуща-Водиці.

Перші іксодові кліщі в Оболонському районі зареєстровані  в березні-квітні в парку  Пуща-Водиця  3-я лінія. В зелених зонах дитячих санаторіїв «Ялинка», «Піонер» відібрано 4 екземпляри іксодових кліщів. Проведені дослідження на наявність збудників Лайма-Бореліозу, показники негативні.

Для літа також характерний епідемічний період з малярії, переносник цього захворювання малярійний комар, який є аборигеном наших водоймищ. Проведені моніторингові дослідження анафілогенних зон 18 водоймищ району на наявність личинок малярійних і не малярійних комарів. Результати показали, що личиночна  щільність  малярійних комарів низька, коливається в травні місяці малярійних 0,5-0,8 ос/м2, не малярійних 4-6 ос/м2, які знаходяться на ІІІ-ІУ стадії розвитку ,що не перевищує 25 ос/м2 та не вимагає проведення спеціалізованих ларвіцидних обробок водойм .

В 2017 році випадків малярії в районі –не відмічалось, в 2016р. в Оболонському районі було зареєстровано 2 випадки тропічної завезеної малярії (Ангола,Бразілія), один з яких летальний.

У другому півріччі 2015р. зареєстровано два випадки тропічної малярії в т.р. один  летальний випадок. Померлий  перебував у робочому відрядженні у Федеративній Республіці Нігерія.

Жителі району , які хворіли малярією і померлий від малярії нехтували правилами проведення особистої хіміопрофілактики малярії підчас перебування в ендемічних країнах та після повернення додому. З пожвавленням міграційних процесів серед населення існує постійна ймовірність появи джерела збудників інфекції (хворого або паразитоносія) після перебування в країнах, небезпечних з малярії.

 Особливо небезпечними для купання і навіть рибної ловлі є озера кар'єрного типу, під спільною назвою “Опечні”, які ще мають і особисті назви: “Богатирське”, “Пташине”, “Мінське”, “Лугове”.

В ці озера впадають дощові води від ряду промислових підприємств та житлової забудови Шевченківського, Подільського,  Оболонського районів. Ця група озер фактично перетворена в водоймище, де проходить подальша доочистка дощових стічних вод. За даними лабораторного центру та інституту гідробіології АН України, вода в цих озерах має забруднення хімічного та бактеріологічного характеру.

Ситуація поглиблюється ще й тим, що внаслідок зупинки будівництва очисних споруд в 3-а мікрорайоні на насосній станції дощової каналізації житлового масиву «Оболонь» із-за відсутності коштів, ливневі води з озер системи «Опечень» потрапляють в р.Дніпро,  погіршуючи її екологічний стан, в той час як вона є головною водною артерією України.

Та не тільки екологічну небезпеку несуть вони в собі, а і можуть виявитись джерелом інфекційних захворювань, таких як черевний тиф, сальмонельози, дизентерія, лептоспіроз, і навіть холера  та інші.

Особливу занепокоєність викликає загроза зараження лептоспірозом, спалахи якого спостерігаються звичайно у літній час. В організм людини мікроби потрапляють не лише через травний тракт, а й через ушкоджену шкіру, слизову рота, носа, ока. Характерні первинні ознаки лептоспірозу, це – загальна млявість, різке підвищення температури, болі в попереку, суглобах та м’язах, особливо нижніх кінцівок, порушення сечовиділення. Смерть частіше настає від гострої ниркової недостатності. Тільки своєчасно розпочате лікування може привести до видужання.

В поточному році захворюваності лептоспірозом – не відмічалось, в 2016 році зареєстровано 1 випадок лептоспірозу, який закінчився летально  проти 3 випадків у 2015р.  Інфікування другий рік поспіль пов’язане з рибною ловлею на озері Опечінь 2.  При епідеміологічному розслідуванні встановлена наявність гризунів на прибережній зоні озера. За епід. показниками проведена суцільна дератизація берегових смуг., поновлені щити про заборону купання та рибну ловлю, в водоймах, що непристосовані для купання. Щорічно реєструється лептоспіроносійство серед гризунів, тому актуальність проблеми залишається на високому рівні.

Ось чому КП «Плесо», виконуючи плани-завдання Відокремленого підрозділу Оболонський міжрайонний відділ (філія) лабораторних досліджень Державної установи  «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» повинно щорічно проводити весняні тури дератизації та акарицидні заходи  на водоймах району до початку оздоровчого сезону.

Всі вищезазначені заходи сприятимуть забезпеченню епідемічного благополуччя в районі і збереженню здоров'я населення під час оздоровчого сезону 2017 року.

Фахівцями Відокремленого підрозділу Оболонський міжрайонний відділ (філія) лабораторних досліджень Державної установи  «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» і в подальшому буде проводитись моніторинг якості води водоймищ з метою забезпечення санепідблагополуччя населення з подальшим  інформуванням балансоутримувачів, міський лабораторний центр, РДА в разі  невідповідності показників гігієнічним нормативам.

 

 

 

Відокремлений підрозділ

Оболонський міжрайонний відділ (філія)

 лабораторних досліджень



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.