Головна  →  Новини  →  24 травня 2017

Легалізація зайнятості та заробітної плати

Досить поширеною залишається практика, коли роботодавці офіційно не оформлюють найманих працівників. У такій спосіб вони економлять кошти на сплату податків, а працівників умовляють, що зарплата в «конверті» вигідніша, адже з неї також не треба сплачувати податки.

На жаль, багато хто не замислюється, що за таку «вигоду» згодом можна заплатити надто дорого.

Без офіційного працевлаштування роботодавець може позбавитись працівника в будь-який час, оскільки не має перед ним жодних офіційних зобов’язань. Теж стосується і виплати заробітної плати – може заплатити, може – ні. Крім цього такий працівник позбавлений соціального захисту з боку держави. Це стосується оплати відпусток, лікарняних, у випадку втрати роботи такий працівник не зможе розраховувати на отримання допомоги по безробіттю. Із зарплати в «конверті» пенсія не нараховується.

Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу. Витрачені кошти по утриманню легальних працівників – це отримані в подальшому доходи від прибуткової діяльності підприємства. Встановлення тривалих трудових відносин, постійні працівники, відсутність плинності кадрів – слугує якісною рекламою самого роботодавця. І лише при належному ставленні до своїх прав та обов’язків обидві сторони трудових відносин можуть розраховувати на позитивний результат та досягнення поставлених цілей.

 

ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку