Головна  →  Новини  →  25 травня 2017

У столиці планують відзначити 80-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків депутати погодили проект рішення «Про відзначення на території Києва пам’ятних дат та ювілеїв у 2017 році». Про це повідомляє прес-служба Київради.

Документ спрямований на збереження української національної пам’яті та вшанування пам’ятних дат і ювілеїв. Тож, відповідно до проекту рішення, цьогоріч у столиці пропонується урочисто відзначити чи вшанувати в тому числі:

30 червня - 110 років з дня народження Романа Шухевича, головнокомандувача Української Повстанської Армії;
21 липня - 110 років з дня народження Олега Ольжича, видатного українського поета, науковця, політичного діяча;
5 серпня - 80 років з дня початку «Великого терору» в Україні;
14 жовтня - 75 років з початку формування Української Повстанської Армії;
20 листопада - 100 років з часу проголошення Української Народної Республіки ІІІ Універсалом Української Центральної Ради;
17 грудня - 100 років з початку збройного опору Української Народної
Республіки проти російської агресії;
24 грудня - 80 років з дня народження В’ячеслава Чорновола, державного, громадського, політичного діяча, журналіста, одного з лідерів українського правозахисного руху.

Відповідно проекту рішення, виконавчий орган Київради (КМДА) має розробити, затвердити та забезпечити комплекс заходів із відзначення цих дат та ювілеїв. Вони передбачають спорудження меморіалів, пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дощок, створення та показ на телеканалі «Київ» документальних фільмів, присвячених цим подіям і особам, організацію тематичних виставок та культурно-мистецьких акцій на відповідну тему.

«Запровадження системи заходів із відновлення та захисту української національної пам'яті є запорукою консолідації українського суспільства та збереження національної ідентичності, відновлення традицій та культури української нації. Це, у свою чергу, є однією із базових передумов збереження суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності», - зазначив співавтор документу, депутат Київради Володимир Бохняк.

Відповідний проект рішення також мають розглянути на пленарному засіданні Київради.

kmr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку