КМДА Київська міська державна адміністрація


14 липня 2017

Громадська рада при Оболонській РДА зібралась вдруге для обговорення ситуації на Водогоні та розроблення плану дій

В зв'язку з резонансними подіями на Водогоні, пов'язаними із вирубкою дерев для забудови, та супротивом місцевих мешканців, 11 липня Громадська рада при Оболонській РДА провела позачергові загальні збори на Водогоні.

Громадська рада, активісти району, представники депутатів Київради, Оболонської райдержадміністрації, Оболонського управління поліції ГУ Нацполіції  України у м.Києві, депутат Київради Ольга Веремєєнко, помічники народного депутата Андрія Білецького зібрались  заради однієї мети – обговорити складну ситуацію, яка виникла навколо майбутнього будівництва.

Вирубка велетенських сосен цими вихідними (вже втретє за тиждень) на дільниці, де мають вирости багатоповерхівки, призвела до загострення довготривалого конфлікту та навіть стрілянини. Мешканці наполягають на тому, що виділення земельних ділянок у сосновому лісі під будівництво відбулось незаконно, та чинять супротив всіляким намаганням забудовника розпочати роботи. Задля привернення уваги вищих органів влади до вирішення конфлікту та повернення землі до комунальної власності міста, мешканці заблокували дорогу.

Під час зборів, які проходили на дорозі біля повалених дерев, розглянули такі питання:

1. Обговорення конфліктної ситуації щодо можливого будівництва багатоповерхівок, вирубки лісу в парково-санітарній зоні м.Києва в Оболонському районі на території селища Водогін та напрацювання рішення.

2. Обговорення питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності виконавців, посібників та замовників, винних у нападі зі стріляниною на місцевих мешканців та незаконній вирубці біля 70 шт. вікових сосен.

3. Обговорення питання щодо можливого перевищення своїх повноважень співробітниками патрульної поліції із застосуванням вогнепальної зброї.

4. Прийняття загального рішення із зверненням до Оболонської РДА і Київської міської ради та створення ініціативної групи щодо повернення виділених ділянок лісу за часів мера Черновецького в комунальну власність.

Місцеві жителі у своїх виступах вимагали припинити беззаконня та захистити ліс, заборонивши будь-яке будівництво на Водогоні.

З метою інформування громади про дії районної влади начальник відділу контролю за благоустроєм та збереження природного середовища  Олексій Нікитюк повідомив, що з метою з’ясування правових підстав для вирубки лісу та наявності чи відсутності дозволу на це, райдержадміністрацією було направлено листи до міської та районної прокуратури, головного та районного управлінь поліції та екологічної інспекції м.Києва. В разі підтвердження незаконності дій «лісорубів», винуватці повинні нести відповідальність.

Коментуючи недільні події на ДВС, начальник районного управління поліції Михайло Ніконов повідомив про відкриття кримінального провадження щодо знищення дерев та стрілянини, як представником ГО «Відродження Водогону», так і працівниками поліції.

Разом з громадою було вирішено створити ініціативну групу із членів Громадської ради, представників ОСН «Комітет мікрорайону «Селище Водогін, хутори Микільський та Редьки», місцевих мешканців та депутатів Київради.

Фотоальбом

Тому 13 липня, зібравшись уже в приміщенні Оболонської РДА, було створено ініціативну групу в кількості 13 осіб, завданням якої буде допомогти громаді Водогону захистити свої права. З метою надання професійних консультацій було запропоновано долучатись до роботи ініціативної групи Головку Олександру Олексійовичу – начальнику управління будівництва, архітектури та землеустрою Оболонської РДА, якого було запрошено на засідання Громадської ради.

Керівник районного управління поліції Михайло Ніконов, який був присутній на зборах, повідомив, що ведуться слідчі дії стосовно осіб, які знищували дерева, та брали участь у перестрілці, а також звернувся до громади з проханням розблокувати проїжджу частину, адже це порушення чинного законодавства і вимагає реагування правоохоронних органів. Також повідомив, що співробітниками поліції здійснюється посилене патрулювання території Водогону.

Членами ради було запропоновано та підтримано пропозицію долучити до охорони громадського порядку на Водогоні представників громади та громадських об’єднань.

Гарячу дискусію викликало питання щодо виключення зі складу Громадської ради одного з її членів, який за свідченнями водогонців був причетний до подій в селищі, а саме пов’язаний з організацією, що відстоює інтереси забудовника та здійснила вирубку лісу. Більшість присутніх підтримало це рішення.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.