Головна  →  Новини  →  22 серпня 2017

Здійснено моніторинг якості питної води з водопровідної мережі та питних фонтанчиків в закладах освіти району

Маючи за мету зміцнення здоров’я дитини Відокремленим підрозділом Оболонського міжрайонного відділу (філії) лабораторних досліджень Державної установи «Київський міський лабораторний центр МОЗ України» здійснено моніторинг готовності закладів освіти Оболонського району м. Києва до нового 2017-2018 навчального року.

Фахівці підрозділу взяли участь в комісійному об’їзді навчальних закладів освіти з проведенням лабораторного контролю якості питної води з водопровідної мережі та питних фонтанчиків.

Питна вода - це важливий чинник, від якого залежить здоров’я та благополуччя дитини та епідемічна ситуація в закладі.

Лабораторними дослідженнями було охоплено 35% закладів, в їх склад увійшли й ті установи, де в попередніх результатах лабораторних досліджень вже були зареєстровані відхилення від нормативної документації по ряду показників.

Так, відбір та дослідження зразків питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4.171 – 10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» проведений в 25 закладах, лише в 11-ти з них були робочі питні фонтанчики (СЗШ № 20, 104, 211, 219, 240, 245, 256, 268, 285, 298, школа – інтернат №25).

Кількість працюючих питних фонтанчиків в інших закладах (по 1-2) не забезпечує потребу учнів, по санітарних нормах – питні фонтанчики слід розміщувати в обідньому залі та на території навчального закладу із розрахунку 1 на 100 учнів.

Згідно з отриманими результатами при досліджені 41 зразку води за мікробіологічними показниками – відхилень не виявлено.

За результатами санітарно-хімічних досліджень з 41 зразку води в 12-ти було встановлено відхилення від норм.

Про отримані результати досліджень було проінформовано Управління освіти та керівник кожного окремого закладу - для прийняття необхідних заходів щодо забезпечення установ якісною питною водою. 

Гарантією якісної роботи питних фонтанчиків і фільтрувальних систем являється наявність договору на їх обслуговування та проведення систематичного лабораторного контролю якості питної води після її доочистки

Проаналізувавши подібні інформації попередніх років треба відмітити, що стан підготовки закладів, об’єми проведених робіт в поточному році значно більший, охоплює значну кількість закладів та враховує і наші пропозиції. Так, проводиться капітальний ремонт харчоблоків 3-х шкіл, відновлення роботи вентиляційних систем на харчоблоках 4-х шкіл, в стадії проведення ремонтні роботи в спортивних та актових залах 5-ти шкіл, замінені інженерні мережі та санітарно-технічне обладнання в 5-ти школах. 

На ряду з цим, за матеріалами комісійного об’їзду встановлено, що існують проблемні питання в підготовці частини приміщень загальноосвітніх навчальних закладів.

Завдяки спільним зусиллям 1 серпня цього року було оформлено договір з Управлінням освіти району на проведення лабораторних досліджень в дошкільних закладах по визначанню факторів навколишнього середовища, що можуть негативно впливати на стан здоров’я дітей - якість води з басейнів, дослідження піску з ігрових майданчиків на наявність яєць гельмінтів, виміри рівнів освітленості та показників мікроклімату в приміщеннях, де перебувають діти, обстеження персоналу всіх закладів Управління освіти району на носійство збудників кишкових інфекцій.

Тільки створив безпечні для здоров’я дітей та підлітків умови навчання та виховання, які сприяють підвищенню їх працездатності, поліпшують психофізіологічний розвиток та зміцнюють їх здоров’я – діти зможуть отримати якісну повноцінну освіту, стати соціально-адаптованою, всебічно розвинутою особистістю в інтересах людини, родини, суспільства і держави.

 

За інформацією Відокремленого підрозділу

Оболонського міжрайонного відділу (філії)

лабораторних досліджень Державної установи

«Київський міський лабораторний центр МОЗ України»

Перейти до спискуВерсiя для друку