Головна  →  Новини  →  14 вересня 2017

Інформація про стан надходження орендної плати за користування майном комунальної власності територіальної громади міста Києва та вжиття заходів щодо погашення заборгованості перед бюджетом міста Києва»

Загальна площа нежитлового фонду, віднесеного до сфери управління Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, складає 1053,10 тис. кв. м, яка згідно делегованих районним в місті Києві державним адміністраціям повноважень закріплена на праві господарського відання чи оперативного управління за підприємствами організаціями та установами району по відповідних галузях.

Передано в орендне користування 137,76 тис. кв. м площі нежилого фонду.

Організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва та віднесено до сфери управління здійснюються відповідно до Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва, затвердженого рішенням Київської міської ради від 21.04.2015 № 415/1280.

З метою забезпечення ефективного використання комунального майна постійно здійснюються заходи щодо оприлюднення переліку вільних нежитлових приміщень, які можуть бути передані в орендне користування (на підставі інформації наданої підприємствами-балансоутримувачами) на інтернет-порталах Київської міської влади, райдержадміністрації та друкованому засобі масової інформації газеті «Хрещатик» з обов'язковим розміщенням фотознімків об'єктів.

На підставі звернень ініціаторів оренди, в газеті «Хрещатик» за перше півріччя оприлюднено оголошення про намір передати в оренду 31 об’єкт. Результати вивчення попиту та пропозиції щодо укладання договору направляються на розгляд постійної комісії Київради з питань власності. У разі, якщо подано лише одну заяву, конкурс на право оренди не проводиться і за рішенням Постійної комісії договір оренди укладається з заявником, як з єдиним претендентом.

У зв’язку із надходженням декількох заяв про намір оренди проведено засідання конкурсної комісії з питань передачі в оренду майна, до складу якої входять представники депутатського корпусу, за результатами якої громадській організації «Реабілітаційний центр народних ремесл для дітей «Мазана хата» було передано в орендне користування об’єкт на конкурсній основі з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону для розміщення організації, яка здійснює безкоштовну психологічну, соціальну допомогу, реабілітацію та адаптацію дітей-інвалідів, дітей з вадами розвитку, інвалідів та інших осіб-учасників АТО на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності. На сьогодні, на території Оболонського району зазначена організація здійснює комплекс заходів направлених на реконструкцію соціально-культурного оточення дітей та молоді, покращення їх внутрішнього психоемоційного стану, зняття почуттів тривоги, занедбаності.

За ініціативи Оболонської РДА (оголошення в газеті «Хрещатик») про намір передати в оренду нежитлові приміщення загальною площею 142,9 кв. м у будинку №2-А на площі Оболонській було укладено договір оренди з громадською організацією «Серця Кіборгів», яка за результатами вивчення попиту за погодженням з постійною комісією Київради з питань власності визначена єдиним претендентом на право оренди цього об’єкту.  Громадська організація «Серця кіборгів», яку заснував боєць 90-го окремого батальйону Анатолій Свирид, позивний Спартанець, що побував у полоні та йшов одним з останніх з Донецького аеропорту, активно працює з дітьми загиблих «кіборгів» та їх сім’ями.  30 серпня цього року на офіційному сімейному фестивалі «Серця кіборгів» Анатолій Свирид привітав присутніх дітей та їхніх матусь з початком нового навчального року та вручив шкільні подарунки, а також нагородив почесною відзнакою «Сильному Духом» основних мецентів, які турбуються, підтримують та допомагають громадській організації.

По діючих договорах оренди Оболонською РДА спільно з балансоутримувачами, проводиться методично-роз’яснювальна робота щодо підготовки необхідних документів для внесення змін до договорів в частині істотних умов та переукладання договорів оренди на новий термін. На сьогодні подовжено 188 договорів оренди.

Станом на 01.07.2017 заборгованість з орендної плати становить 1048,40 тис. грн.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року заборгованість зменшилась на 1, 475 млн. грн.

За перше півріччя 2017 року нараховано орендної плати у сумі 5749,47 тис. грн та отримано 5950,4 тис. грн, що у співвідношенні становить 103,5 %. Слід зазначити, що отримана орендна плата на 591,61 тис. грн більше у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, що вказує на позитивну динаміку та постійну роботу з орендарями в частині відповідних нарахувань.

В частині контролю за фінансово-господарським станом комунальних підприємств за ініціативою та поданням Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, Київською міською радою прийнято рішення від 22.06.2017 року №616/2778 «Про деякі питання діяльності комунальних підприємств, що передані до сфери управління Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації» щодо відміни реорганізації комунальних підприємств «Житлосервіс «Приозерне», «Житлосервіс «Оболонь», «Житлосервіс «Куренівка» Оболонського району у м. Києві шляхом їх злиття до комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» та передачі усіх прав та обов’язків цих підприємств шляхом їх приєднання до комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району».

Зазначене рішення Київської міської ради дає можливість недопущення неплатоспроможності (збільшення заборгованості) населення за комунальні послуги перед підприємствами та дозволить в подальшому здійснювати централізовані розрахунки з виробниками та постачальниками житлово-комунальних послуг в цілому по місту Києву за зобов’язаннями, які виникли у вищевказаних комунальних підприємств.

З метою посилення контролю за ефективністю використання майна територіальної громади міста Києва, переданого до сфери управління Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації за перше півріччя 2017 року, балансоутримувачами проводиться постійно претензійно-позовна робота, а саме орендарям було направлено 42 листа-попередження на суму 825,2 тис. грн, до Господарського суду м. Києва подано позовні заяви на розірвання договорів, стягнення та виселення з приміщень. На сьогодні 16 позовів судом задоволено в повному обсязі.

Враховуючи позитивний досвід плідної співпраці, КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» за участю представників Київської місцевої прокуратури № 5 по 4-х орендарях, у яких виникла заборгованість більше ніж 3 місяці, готуються відповідні позовні заяви до суду на загальну суму 238 161,67 грн.

27.01.2017 спільно з Київською місцевою прокуратурою №5 подано до Господарського суду м. Києва позов до ТОВ «ТОП НЕРУХОМІСТЬ» про витребування майна з чужого незаконного володіння на користь територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради. Рішенням Господарського суду м. Києва за позовом Київської місцевої прокуратурою №5 до ТОВ «ТОП НЕРУХОМІСТЬ» було задоволено та витребувано у ТОВ «ТОП НЕРУХОМІСТЬ» нерухоме майно на користь територіальної громади міста Києва в особі Київської міської ради.

До відділу з питань майна комунальної власності щомісячно балансоутримувачі надають звіти щодо нарахувань, надходжень орендної плати, заборгованості по орендній платі.

Об’єкт оренди повинен використовуватися орендарем тільки за цільовим призначенням, обумовленим відповідним підпунктом типового договору, який затверджено Положенням. Враховуючи зазначене, ведеться постійна (спільно з балансоутримувачами, представниками ГУ Національної поліції у м. Києві в Оболонському районі) робота з перевірки (фактичного обстеження) приміщень на предмет цільового використання об’єктів оренди та дотримання орендарями умов договору оренди. За результатами перевірок складаються акти обстежень щодо цільового використання нежитлових приміщень комунальної власності територіальної громади міста Києва, переданих до сфери управління Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації. Так, за результатами відповідних обстежень було виявлено випадки порушення цільових призначень. Зокрема, виявлені суб’єкти господарювання, які здійснювали продаж підакцизної групи товарів, алкоголю, тютюну тощо (маючи право використовувати нерухоме майно виключно для продажу продовольчої групи товарів). У зв’язку з чим було здійснено заходи з зобов'язання орендаря додатково сплатити різницю між орендною платою, розрахованою за фактичний вид використання об’єкта, встановлений перевіркою, та орендною платою, визначеною Договором по об’єктах.

По зазначених об’єктах здійснено відповідні організаційно-правові заходи згідно Положення, які погоджені постійною комісією Київради з питань власності.

З метою здійснення контролю по забезпеченню орендарями належного збереження, експлуатації, санітарного утримання, протипожежних вимог стандартів об’єкта оренди, Оболонською РДА спільно з балансоутримувачем проводяться заходи направлені на усунення відповідних порушень.

Одночасно інформую, що відповідно до наказу Департаменту комунальної власності м. Києва від 28.01.2014 № 23 «Про запровадження комплексу програмного забезпечення щодо об’єднаної обробки інформації по об’єктах, що знаходяться у власності територіальної громади міста Києва – «Єдина інформаційна система» на підприємствах, установах та організаціях – баласоутримувачах майна комунальної власності запроваджено програмний комплекс ЄІС з метою здійснення контролю за використанням майна територіальної громади міста Києва. Зазначений програмний комплекс надає можливість автоматичного формування переліків боржників з орендної плати тощо.

Керівниками підприємств, установ та організацій – балансоутримувачів, що несуть персональну відповідальність, власними наказами призначено відповідальних осіб за роботу з програмним комплексом ЄІС та відповідальних осіб за внесення і коригування інформації в ЄІС по об’єктах, що знаходяться на балансі.

 

За інформацією відділу з питань майна комунальної власності 

Перейти до спискуВерсiя для друку